Élelmiszervizsgálati Közlemények 5. (1959)
Tárgymutató
BORIPAR Habzóbor Az Állami Pincegazdaság Habzóborával kapcsolatban több esetben súlyos minőségi kifogás merült fel: az áru zavaros volt, sűrű üledéket tartalmazott. A kifogás nemcsak egyes szórványos palackokra vonatkozott, hanem maradéktalanul teljes gyártási tételekre. Az áru a kereskedelembe kerülve a vendéglátóiparban fogyasztásra került. A vendéglátóipar hibája, hogy gondatlanságból nem vette idejében észre és nem zárta ki a fogyasztásból a hibás árut. K. J. ÉDESIPAR Pörkölt és nyerskávé minősége A Belkereskedelmi Minisztérium március 9-i körlevelével a forgalombakerülő kávékat minőségi osztályba sorolta s az egyes minőségek árát is megszabta. A 919/72/1959. Bk. M. utasítás szerint az osztálybasorolás az alábbiakban alakult: Nyerskávé minőségi osztály ár, Ft/kg. a kávé típusa I. aa 330 Santos II. bb 300 Djima, Rió vagy Minas III. cc 270 Robusta Pörköltkávé A beérkező nyerskávék minősége változó, ezért nem minden esetben tudják biztosítani a fentebb megszabott minőségeket. Esetenként a hivatkozott rendeletben rögzített típusokkal azonos minőségű és rendelkezésre álló tételekből új keverési arányt is elfogadnak. R. L. Diabetikus csokoládé A Győri Keksz- és Ostyagyárban kedvező kísérletek folynak diabetikus csokoládé előállítására. Sorbit helyett ,,Achardos” nevű készítménnyel állítják elő a készterméket. Az „Achardos” nyugatnémet készítmény. Édességi ereje a cukoréval azonos s élvezete nem vezet cukorfelhalmozódáshoz a szervezetben. A párhuzamosan folyó klinikai kísérletek is kedvező eredményhez vezettek. R. L. Kókuszcsók A Csemege Édesipari Gyár folyó évben megkezdte polietilén zacskóba csomagolt kókuszcsókjának készítését, melyről a „Figyelő” hasábjain be is számoltunk. Mivel nagyobb mennyiségű kókuszdara (kókuszreszelék) érkezett az országba, több vendéglátóipari vállalat is készített kókuszcsókot, sőt annak kereskedelmi szállításával is kezdett foglalkozni. A két készítmény 80% Santos 20% Columbia Viktória 5 I. aa 400 II. bb 360 Djima III. cc 320