Élelmiszervizsgálati Közlemények 9. (1963)
Tárgymutató
HÚSIPAR Csabai szalámi. A húsipri vállalatok megszüntetik színes műbél használatát a csabai szalámi gyártásánál. A jövőben a csabai szalámit cutisin bélbe töltik és keresztkötéssel jelölik meg. Szalámifélék. A Fővárosi Vegyészeti Intézet vizsgálatai szerint a nyári turista szalámi minták nedvességtartalma a minták 50%-ánál nagyobb volt a megengedettnél. A téli-, csemege-, és paprikás szalámi minősége megfelelő volt. Zsír. Az Újpesti Húsipari Vállalat készítményei között erősen bélzsír szagú és ízű tételek akadtak. V. Z. TEJIPAR Kannatej: 1963. október 1.-től kezdve a budapesti Kelenföldi telephez tartozó boltok részére a minőségi kannatejet hétköznapokon zömében piros nyakú kannákban az ún. ,,darabtétel”-eket pedig a kisebb űrméretű kéknyakú kannákban szállítják. A kannákon a minőségi tejet jelző címke változatlanul zöld marad. V. Z. Tej: A palackozott tej tárolás alkalmával viszonylag gyorsabban melegszik fel mint a kannában levő. Ez a jelenség döntően érvényesült a rendkívüli meleg nyári éjszakák alkalmával, mikor a tejesüveg, illetve a tejeskanna szállítmányokat a boltok előtt a járdán elhelyezték. Hiába hűtötték az üzemekben a tejet, mire a tejboltos üzletét kinyitotta, a tej már felmelegedett. Ezért a fenti okok miatt a palacktejek savfoka tehát gyakran kissé magasabb volt a megengedettnél, bár az áru még felforralható volt. A kérdés megoldásával a tejiparnak foglalkoznia kell. Tejes kakaó: A Fővárosi Vegyészeti Intézet által vizsgált tejeskakaó mintáknak mintegy 50%-a kifogás alá esett, minden alkalommal szárazanyagtartalom hiánya miatt. Tej és tejtermékek szavatossági ideje A tej- és tejtermékek rendkívül érzékenyek hőre, a természetes fényre és szagot vagy illatot árasztó anyagokra. Általában tilos tehát ezeket az árukat napfényben (kirakatban) és illatot árasztó anyagok vagy áruk közelében még átmenetileg is tartani. Hőfok tekintetében az a követelmény, hogy a tejet és a 10 C° habtejszínt joghurtot kefirt tejfölt és tejszínkrémsajtot 12 C° kakaót t túróféléket | 14 C° vajat és lágysajtokat 1 kg-os márvány sajtot 7 C° egyéb sajtokat 16°C-nál nem magasabb hőmérsékleten kell tartani. 305