Élelmiszervizsgálati Közlemények 33. (1987)

1987 / 1. szám

Az Élelmiszer-minőségellenőrzés VI. Tudományos Konferenciáján elhangzott előadásokról részletes beszámolót közöltünk (17). Az előzőekben felsorolt szakcikkeken túlmenően a sütőipari termékekre és az üdítőitalokra vonatkozó minőségmutató-képzési előírásokat közöltük le. Élelmiszerek fogyaszthatósági határidejének, illetve minőségmegőrzési idő­tartamának megalapozott meghatározását szolgálja a 4. füzetben megjelent tájé­koztató. Megkezdtük az új és a módosított élelmiszeripari szabványokról, valamint a szabvány-felülvizsgálatokról szóló összefoglaló ismertetések közlését is, ugyan­akkor továbbra is rendszeresen közzé tettünk külföldi szakfolyóiratokban megjelent módszertani jellegű közleményekről készült referátumokat és rendszeresen megje­lentettük a hazai lapszemlét. A személyi és szakmai hírekben rendszeres tájé­koztatást adtunk az élelmiszeranalitika közéleti eseményeiről és rendezvényeiről. Sajnálatos módon nem kapott a szerkesztőség 1986-ban leközölhető Módszer­lapot. Kevésnek tűnik az egyetlen közvizsgálati beszámoló is, melyet radiológiai tárgykörben tettünk közzé. Az érzékszervi bírálati módszerek szabványosítása területén jelentős előrelépés történt a baromfi- és édesiparban, de az általános érzék­szervi módszertan vonatkozásában is. Ez 1986-ban szükségtelenné tette az érzék­szervi módszertani leírások külön közzétételét. A minőségmutató képzési leírásának ismertetését a megkezdett módon folytatni szeretnénk és a tervek szerint — né­hány különösen koncentrált iparág (pl. dohányipar) kivételével — valamennyi kép­zési előírást a következő egy-két évben megjelentettünk. Az ,,Élelmiszervizsgálati Közlemények” 1987-ben változatlan jelleggel és for­mátumban jelenik meg. A korszerűsítési törekvések, melyek elsődlegesen az E/5-ös formátumra való átállást tűzték célul, anyagi okok miatt nem valósulhattak meg. Ez főként a szakmai anyagok (pl. a minőségmutató-képzés előírásai) közvetlenebb hasznosítását segítették volna elő. A formai kérdéseken túlmenően továbbra is a tartalmi előrelépés áll a szerkesztőség törekvéseinek középpontjában. A jövőben — a főprofilt meghatározó egyedi módszertani cikkeken túlmenően — egy-egy me­todikai szakterület helyzetét kívánjuk iránymutató (review-jellegű) dolgozatok formájában áttekinteni. Ezzel összefüggésben erősödjön a referáló jelleg, de kapjon növekvő részarányt a konkrét módszerleírás is. Ezek a tervek azonban csak a hazai élelmiszeranalitikusok aktív közreműködésével valósulhat meg, melyhez továbbra is kérjük segítségüket. Molnár Pál IRODALOM (1) Molnár P.: ÉVIKE 32 (1986) 2, 50- 102. (2) Uzonyi Gy.-né és Tardy E.: ÉVIKE 32(1986) 2,103- 109. (3) Uresch F. és munkatársai: ÉVIKE 32 (1986) 1, 4 — 9. (4) Válás Gy.-né és Tekes L.-né: ÉVI­KE 32 (1986) 1, 19-22. (5) Temesvári J.: ÉVI­KE 32 (1986) 1, 23-31. (6) Fehér F.: ÉVI­KE 32 (1986) 32-36. (7) Hajdú­­-né: ÉVIKE 32 (1986) 3, 130-137. (8) Temesvári J.: ÉVI­KE 32 (1986) 3, 138- 149. (9) Bognár A. és Molnár P.: ÉVIKE 32 (1986) 4. (10) Sarudi I. és Csapóné K. Zs.: ÉVI­KE 32 (1986) 1, 10- 13. (11) Csapó J. és Csapóné K. Zs.: ÉVIKE 32 (1986) 3, 150- 161. (12) Csapó J. és Csapóné K. Zs.: ÉVIKE 32 (1986) 4, (13) Szabó S. A. és munkatársai: ÉVIKE 32 (1986) 4, (14) Sebestyén R. és munkatársai: ÉVI­KE 32 (1986) 4, (15) Béndek Gy.: ÉVIKE 32 (1986) 9, 14- 18. (16) Hegedűs J. és Bánkúti L.: ÉVIKE 32 (1986) 2, 110-114. (17) Sárvári P.: ÉVIKE 32 (1986) 2, 115- 120.­ ­* *é­v.

Next