Élelmiszervizsgálati Közlemények 35. (1989)

1989 / 1. szám

- A fehérjeanalitika területén folytatódott a kukoricafehérjék vizsgálati ered­ményeit bemutató cikksorozat (9) és új módszert tettünk közzé fehérje PAGE ferrogramok ezüst színezésére (10). - Új sorozat kezdődött az ion szelektív elektródok alkalmazási lehetőségeiről az élelmiszeranalitikában (11). - Sárgarépa nitráttartalmának meghatározására végzett módszerösszehasonlító vizsgálatok eredményeiről számolt be egy közlemény (12). - A radiológia területén két dolgozat jelent meg egyrészt radiológiai vizsgálatok eredményeiről (13), másrészt az aktivációs analízist bemutató cikksorozat folytatásaként (14). - „CONTIFLO” automatikus elemzővel végzett keményítő meghatározását ismerteti egy publikáció (15). - A komlóból sörbe kerülhető etiléntiourea (ETU) vizsgálatának eredményeit publikálta egy cikk (16). - Az élelmiszeranalitikai közvizsgálatok sorozatban­­ tartósított termékek C- vitamin-tartalmának meghatározásáról­­ egy közlemény ad ismertetést (17). - Nagynyomású folyadékkromatográfiával határozták meg a szaharintartalmat takarmánypremixekben és az eredményekről ad számot egy publikáció (18).­­ A citrusfélék vizsgálata sorozatnak „Szállítmányok létartalmának vizsgálata” címmel megjelent a harmadik része (19). Az előzőekben felsorolt szakdolgozatokon túlmenően részletes szakmai beszámolót közöltünk az Élelmiszer-Minőségellenőrzés VII. Tudományos Kon­ferenciájáról (20) és az 1988. évi Vegyészkonferenciáról (21). Korábbi módszertani munkák eredményeképpen két módszerlapot tettünk közzé, melyek a későbbiek folyamán a Magyar Élelmiszervizsgáló Módszerkönyv lapjaiként jelennek meg. Az eddigieknek megfelelően folytattuk az új és a módosított élelmiszeripari szab­ványokról, valamint a szabványok felülvizsgálatáról készített jegyzékek publi­kálását. Növeltük a külföldi szakfolyóiratokban megjelent módszertani közle­ményekről készített referátumok számát, és a hazai szakfolyóiratokban megjelent módszertani és az élelmiszerminőségről szóló cikkek címéből minden alkalommal összeállítottuk a hazai lapszemlét. Terveink elsősorban az eddigi szerkesztési irányelvek tartalmi továbbfejlesz­tésére és teljeskörűsítésére irányulnak. Ez — a főprofilt meghatározó eredeti módszertani dolgozatokon kívül — a referáló jelleg erősítését és a gyakorló minő­ségellenőrök számára készítendő tájékoztató anyagok megjelenését jelenti. Molnár Pál IRODALOM (1) Rácz E.: ÉVIKE 34(1988) 1, 4-8. (2) Molnár P.: ÉVIKE 34 (1988) 2, 66- 107. (3) Halász A.: ÉVIKE 34 (1988) 3, 130- 140. (4) Maly, K.: Lebensmittel- und Biotechnologie (1988) és ÉVI­KE 34 (1988) 4. (5) M. Végh, E.: ÉVI­KE 34(1988) 1, 23-31. (6) Sebestyén, R., Sudár E.-né és Torma TÉVIKE 34 (1938) 2, 108 - 118. (7) Vidáné Poroszlay B. és Simonffy Z.: ÉVIKE 34­­(1983) 3, 141 - 148. (8} Nagy J. és Dudás TÉVI­KE 34 (1933) 3, 155- 162. (9) Scharpbeem Samy Fanous és mtársai: ÉVI­KE 34 (1938) 1, 33 — 43. (10( Horváthné Almássy K.: ÉVIKE 34 (1988) 1, 9- 14. (1) Nguyen Hung és mtársai: ÉVIKE 34 (1988) 4. (12' Rácz E.-né és Csonka A.­ ÉVI KE 34 (1988) 4. (13) Varga E.— Virágh IÉVI KE 34 (1933) 4. (14) Szabó S. A. és Szafin L. ÉVI KE 34 (1983) 4. 1* 3

Next