Élelmiszervizsgálati Közlemények 39. (1993)

1993 / 1. szám - Molnár Pál: Beszámoló az Élelmiszervizsgálati közlemények 38. kötetéről

Beszámoló az Élelmiszervizsgálati Közlemények XXXVIII. kötetéről 1992-ben a szakfolyóirat XXXVIII. kötete nagyobb formátumban és megváltozott formában, jelentősen bővített terjedelemben összesen 338 oldalon jelent meg. A formátum és a külső megjelenés kialakításában a Szerkesztőség munkatársai és az MTI Nyomda is elismerésre méltóan működött közre, aminek következtében folyóiratunk külseje és nyomdatechnikai kivitele közel jutott a nemzetközi szinthez. Sikerült gyakorlattá tenni a számítógépes nyomdai előkészítést is, aminek következtében a nyomdai hibák száma tovább csökkent. Mindez és több más intézkedés eredményeképpen megszűntek az időbeli csúszások és teljes mértékben megvalósult az ütemszerű negyedéves kiadás. A publikálásra beküldött dolgozatok és beszámolók száma is emelkedett, ami a sokoldalúan bővült szakmai információs kínálattal lehetővé tette a válogatást és bizonyos mértékig a csoportosítást is. Az elmúlt évben a szerzők munkahely szerinti megoszlása a következő számokkal jellemezhető: Az elmúlt évben összesen 24 eredeti közlemény, illetve beszámoló jelent meg, ami lényegesen meghaladja az elmúlt évek átlagát. Ez a terjedelem jelentős bővülését eredményezte, mert az információs anyagok és hirdetések oldalszáma is növekedett. Figyelemre méltó, hogy mindez az arányok eltolódása nélkül következett be. Továbbra is az ellenőrző intézményekben és a kutatóintézetekben dolgozók adják a publikációk több mint 2/3-át. Ugyanakkor folytatódott az egyetemek és főiskolák által megjelentetett cikkek számának csökkenése. Hosszú évek óta először fordult elő, hogy az élelmiszerelőállítók részéről még szerzőtársként sem szerepelt szakember. Mindez csak külső jele annak a helyzetnek, aminek elemzése e folyóirat hasábjain nem lenne helyénvaló, de remélhetően néhány éven belül alapvetően megváltozik. A publikációk tartalmi szempontból a következőképpen csoportosíthatók. - A legtöbb cikk az élelmiszerek minőségellenőrzésével foglalkozott a külföldi és hazai gyakorlat, tradíció vagy fejlődési trend tükrében [1,2,3,4,5,6,7].­­ Két közlemény az élelmiszerek előállítása és forgalmazása jogi szabályozásának kérdéseit taglalta [8,9]. Főhatóságok (FM, MSZH) 9 % Élelmiszerellenőrző intézmények 38 % Kutatóintézetek 38 % Egyetemek, főiskolák 6 % Élelmiszerelőállítók 0 % Külföldi szerzők publikációi 9 % 3

Next