Élelmiszervizsgálati Közlemények 44. (1998)

1998 / 2. szám - A KÉKI - Élelmiszer Minőségügyi Információs Centrum hírei

Központi Élelmiszeripari Kutató Intézet Élelmiszer Minőségügyi Információs Centrum hírei 1537 Budapest, Pf.: 393. KEKI­ELMINFO Tel: 3565082 /Fax: 2741005 Hírek a külföldi élelmiszer-minőségszabályozás eseményeiről 11­98 London - A gyakori ételmérgezések fokozott óvatosságot indokolnak a nyers húsokkal kapcsolatban „Univerzális óvatosságot” követel a Brit Orvosok Szövetsége (BMA) minden nyers húsokkal végzett élelmiszeripari művelet tekintetében. A BMA szerint a fogyasztóknak és az élelmiszeripari üzemeknek minden húst úgy kell kezelniük, főzniük és feldolgozniuk, mintha az potenciálisan fertőzött lenne kórokozókkal és más, betegséget kiváltó mikroszervezetekkel. A fokozott élelmiszer-biztonság érdekében a BMA rendkívül fontosnak tartja a fogyasztók széleskörű tájékoztatását - lehetőleg a termékek címkéjén - az élelmiszermérgezések kockázatáról, valamint a biztonságos tárolásról és főzési időkről. Az orvosok követelését alátámasztja, hogy a brit kormány korántsem fordít elegendő figyelmet az élelmiszer-biztonságra; ennek tudható be, hogy 1997-ben nem kevesebb, mint egymillió ember szenvedett ételmérgezést az Egyesült Királyságban, s közülük 200-an meghaltak. Bár a brit Alsóház illetékes Bizottsága rémhírterjesztéssel vádolja a BMA-t, az kitart követelése mellett, miszerint a fogyasztók védelme érdekében feltétlenül szükség lenne a Mezőgazdasági Minisztérium érdekeitől független Élelmiszer Bizottság felállítására. Tekintettel a helyes táplálkozás betegség­­megelőzésben játszott nagy szerepére, az élelmiszer-biztonság mellett a kormánynak a táplálkozási viszonyok javítására is nagyobb gondot kell fordítania. (World Food Regulation Review, 1998. február, 1­1. oldal) 12/98 OECD - Politikai reformokra van szükség a környezetre nehezedő nyomás csökkentéséhez A növekvő peszticid-használat okozta környezeti veszélyekre hivatkozva az OECD jelentése kormányzati szintű reformokat sürget a politika és a jogalkotás területén a környezet védelme és a jelenlegi trendek megfordítása érdekében. Az utóbbi időben a fejlett országokban élénk vita bontakozott ki a peszticidek alkalmazásával kapcsolatban: a vegyipari és a mezőgazdasági lobby ugyanis ragaszkodik a növényvédő szerek használatához mondván, hogy azok a kórokozók és a kártevők elpusztításával magasabb szinten stabilizálják a hozamokat, csökkentve ezáltal a termelés költségeit és növelve a jövedelmet. Ezzel szemben állnak a környezetvédők és a bioélelmiszerek termelői, akik azzal érvelnek, hogy a toxikus hatású peszticidek maradványai súlyosan károsítják az emberek egészségét. 118

Next