Élelmiszervizsgálati Közlemények 61. (2015)

2015-03-31 / 1. szám

Kedves Olvasóink! Amint „a ritkás ágak zöldjén átveti a messzi Nap a sűrű sugarat”­, új számmal jelentkezünk. A leg­kedvesebb évszakomban megjelenő újság az ed­dig megszokottaknál kissé terjedelmesebb lett. Az ÉVIK tavaszi kötetében az élelmiszer-vizsgá­lat számos területét érintő dolgozatokat teszünk közzé. Jómagam például nehezen térek napirendre a hazai ivóvizek arzén-szennyezettségének kérdése felett! Ez az oka an­nak, hogy alig egy éven belül ismét jelentkezünk egy „arzénes” cikkel, amelyben ezúttal a hosszú évek alatt összegyűlt laboratóriumi víz- és egyéb élelmiszervizsgálati eredményeket elemezzük. Második cikkünk témája a tej és annak állatgyógyszer-maradék tar­talma. Kmellár Béla és Susán Judit egy jól automatizálható, SPE min­ta-előkészítésen alapuló LC-MS módszert dolgoztak ki az állatgyó­gyászatban leggyakrabban alkalmazott antibiotikumok nyomainak kimutatására tejekben. Táplálkozásunkban nagy jelentősége van az emberi étrendet színesítő zöldségek és gyümölcsök fogyasztásának. Székely Géza és munka­társai azt vizsgálták, hogy van-e összefüggés az egyes településeken mérhető fogyasztási szokások és néhány, urbanisztikai statisztikai jel­lemző (pl. településméret), a családok létszáma és még jó néhány, egyéb gazdasági jellemző között. Egyik érdekes megállapításuk az, hogy e termékcsoport fogyasztási adatai például az egyes települések méretétől függően változnak. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közleményében a 2014 de­cemberétől indított hatósági terméktesztek eredményeiből közöl részle­teket friss, aszalt és kandírozott narancs-készítményeket illetően. Az át­fogó vizsgálatok során a termékek növényvédő szermaradék tartalmát megfelelőnek tartották, de egy aszalt, cukrozott terméket ki kellett von­niuk a forgalomból annak a megengedettnél többszörös mennyiségű mesterséges színezék-tartalma miatt. Örvendetes, hogy a hatóság által vizsgált valamennyi biotermék megfelelt az előírásoknak. Megújult szakfolyóiratunkban első ízben közlünk egy, az érzékszer­vi vizsgálat tudományterületéről származó dolgozatot. Molnár Pál a szenzoriális vizsgálati technika statisztikai feldolgozásának elegáns módját mutatja be. Tapasztalatom szerint az érzékszervi vizsgálatok gyakorlatát sokan az élelmiszer-analitika könnyű műfajának tekintik. Nos, ez a kézirat ékes bizonyítéka annak, hogy az élelmiszervizsgálat­ban jártas szakember érzékszervei szabályos analitikai nagyműszer­ként képesek működni, így az általuk szolgáltatott vizsgálati eredmé­nyek versenyképesek a legmodernebb technológiával működő beren­dezések által nyerhető vizsgálati adatokkal. Tölgyesi Ádám és munkacsoportja az állatgyógyszerek LC-MS/MS/MS analitikájának gyakorlatáról számol be. A szakmai terminológiában „tripple-quad” jelzővel illetett technikával a legbonyolultabb mát­rixokból kivont nyomnyi mennyiségű gyógyszer­maradék is megha­tározható. Munkájuk során többek között arra is keresték a választ, hogy az egyes mintamátrixok miként befolyásolják a vizsgálandó cél­komponens ionizációját az MS ion forrásában. E dolgozat szervesen kapcsolódik Kmellár Béla és Susán Judit fentebb említett kéziratának témájához. Mindennapi élelmiszerbiztonságunk elmaradhatatlan feltétele az élel­­miszerek csomagolóanyagainak megfelelősége. Christophe Goldbeck német kollégánk írásában a csomagolókartonok kőolaj-eredetű szeny­nyezőinek és azok migrációs jellemzőinek összefoglalására vállalko­zott. E migránsok kromatográfiás profilja a talajok és vizek szénhid­rogén-szennyezésének elemzésénél nyerhető „csúcs­erdőkre” em­lékeztet. Ezért a vizsgálatot végző analitikusoknak esetenként több száz, nem egyszer több ezer vegyület együttes jelét kell értelmezniük. Győrvári János szerzőtársaival az Európai Unióban a közelmúltban bevezetett új élelmiszer-jelölési előírások alkalmazásának jellemzőit tanulmányozta. Felmérésük eredményeképpen megállapították, hogy az egyes élelmiszer-előállító és -forgalmazó vállalkozások nem egy­ségesen alkalmazzák az új előírásokat. Megállapították, hogy a jelö­lések megfelelősége termék­ kategóriától, a termelés volumenétől, az előállító gazdasági nagyságától, akár az előállító telephelyéül szolgáló település népesség­számától függően is változhat. Minden kedves olvasónknak hasznos olvasást és a közelgő Húsvétra való tekintettel szép tavaszt és áldott ünnepeket kívánok. Dr. Szigeti Tamás János főszerkesztő Dear Readers, As „the thick rays of the distant Sun are thrown through the green of sparse branches ”, are new issue is brought to you. The magazine published in my favorite season is slightly thicker than usual. In the spring issue of the Journal of Food Investigations, papers on several areas of food analysis are included. I myself have difficulty ignoring the question of arsenic contamination of domestic drinking waters. This is the reason why, within a year, we have an article on arsenic again, analyzing laboratory water and other food testing results this time, which were collected over many years. The topic of our second article is milk and its content of veterinary medicine residues. An LC-MS method that is based on SPE sample preparation and can be easily automated was developed by Béla Kmellár and Judit Susán to detect traces of the antibiotics most often used in veterinary medicine in milk. Consumption of fruits and vegetables plays a very important role in the diversification of the human diet. It was studied by Géza Székely et al. whether there is a correlation between consumption habits that can be observed in certain locations and several statistical characteristics of urban areas (e.g. settlement size), family size, and many more economic characteristics. One of their interesting findings is that consumption data for this product group vary, for example, by the size of the different settlements. In the publication of the National Food Chain Safety Office, excerpts from the reults of the authority product tests launched in December 2014 are presented, regarding fresh, dried and candied orange products. During the comprehensive study, the pesticide residue content of the products was found to be acceptable, but a dried, candied product had to be recalled because of its high artificial coloring content, exceeding the allowed value several times. We are happy to report that all organic products tested by the authority complied with regulations. It is the first time that a paper related to the scientific area of sensory testing is published in our renewed journal. An elegant way of statistical processing of sensory analysis is presented by Pál Molnár. In my experience, the practice of sensory testing is regarded by many as the easy branch of food analysis. Well, this manuscript is the living proof that the senses of an expert, skilled in food analysis, can operate as regular large analytical instruments, and the results provided by them are competitive with data obtained by instruments using state-of-the-art technology. Ádám Tölgyesi and his research group reports on the practice of LC-MS/MS/MS analysis of veterinary medicines. The technique referred to as „triple quad” in technical terminology can be used to determine trace amounts of drug residues extracted from the most complex matrices. During their work, they also sought to find the answer to the question how the ionization of the target compound in the MS ion source is affected by diferent sample matrices. This paper is connected organically to the topic of the above-mentioned manuscript of Béla Kmellár and Judit Susán. Adequacy of the packaging materials of our foods is an indispensable prerequisite for our everyday food safety. Our German colleague, Christophe Goldbeck, undertook to summarize in his paper petroleum-based contaminants of packaging borads and their migration characteristics. The chromatographic profile of these migrants resembles the „peak forest” obtained during the analysis of the hydrocarbon contamination of soils and waters. Therefore, the collective signal of several hundred, or even several thousand compounds has to be interpreted at a time by the analyst performing the test. Application of the new food labeling regulations, introduced recently in the European Union, were studied by János Győrvári and his co-authors. Results of their survey showed that new prescriptions had not been applied uniformmly by different food manfacturing and distributing companies. It was found that conformity of the labels depended on product category, production volume, economic size of the producer, or even the population size of the settlement where the manufacturer was located. Finally, I wish all our Readers useful reading and, in view of the upcoming Easter, a beautiful spring and a blessed holiday season. Dr. Tamás János Szigeti Editor in chief 1 Tóth Árpád: Március 1 Árpád Tóth: March BEKÖSZÖNTŐ

Next