Élelmiszervizsgálati Közlemények 34. (1988)
1988 / 1. szám
2 Beszámoló az Élelmiszervizsgálati Közlemények 1987. évi XXXIII. kötetéről 1987-ben a folyóirat XXXIII. kötete a terveknek megfelelően 4 füzetben összesen 256 oldalon jelent meg. A folyóiratban 14 szakirányú dolgozatot közöltünk le, ami az eredeti publikációk számának évek óta tartó csökkenését folytatta. Tovább növekedett viszont azon anyagok száma, melyek a minőségellenőrzéssel, minőségvizsgálattal foglalkozó szakemberek mindennapos munkájához tájékoztatásul szolgálnak. Ezek közül különösen hasznosnak bizonyult az élelmiszerek fogyaszthatósági határideje és minőségmegőrzési időtartama jegyzékének közzététele. A téma iránt mutatott nagy érdeklődésre való tekintettel leközöltük a hasonlítható csehszlovák termékek eltarthatóságának, illetve felhasználhatóságának idejét valamint jelölési módját is. Az ilyen jellegű szerkesztési változtatások megfelelnek a nemzetközi tendenciának, bár az eredeti dolgozatok számának további csökkenése nem kívánatos. A szerzők megoszlása munkahely szerint: MÉM ellenőrző intézmények 14,3% Kutatóintézetek 21,4% Egyetemek, főiskolák ......... 50,0% Vállalatok ........................................................................ 7,1% Más tárcához tartozó ellenőrző intézmények 7,1 % A megoszlásból látható, hogy a MÉM ellenőrző intézmények részaránya a sokévi átlag harmadára esett vissza és ez valójában csak egy módszertani jellegű szakcikket jelent. A kutatóintézetek által benyújtott és közölt publikációk abszolút száma nem, csak relatív aránya emelkedett. A publikációban való részvételük továbbra sem felel meg a jogos elvárásnak. A felsőoktatási intézmények — kisebb stagnálás után — az összes megjelent dolgozatok felét szállították és nemcsak mennyiségben, hanem színvonalukat tekintve is meghatározóak voltak. A vállalatok és a más tárcához tartozó ellenőrző intézmények 1-1 közleménnyel szerepeltek. Élelmiszerek 1986. évi minőségalakulását országosan és iparáganként a hatósági élelmiszer-minőségellenőrzés adatai és megállapításai alapján egy átfogó jellegű publikáció ismertette (1). A folyóirat jellegének megfelelően több dolgozat az élelmiszerek egyes összetevőinek, tulajdonságainak meghatározására szolgáló módszerekkel foglalkozott. — Különböző húsok és húsipari termékek spektrofotometriás fehérjetartalommeghatározásának alkalmazását mutatta be egy cikk, ismertetve az új feltárási eljárást (2). — A vízoldható mesterséges élelmiszerszínezékek minőségi és mennyiségi meghatározására kidolgozott izokratikus HPLC módszert ismertette egy másik közlemény (3). — Hazai élővizekből származó halak összes higany- és metilhigany-tartalmának felmérő vizsgálatát végezte el az OÉTI szerzőkollektívája (4). — Egy új műszeres savfokmérési eljárás kipróbálásáról számolt be egy publikáció (5). — Kukoricafehérjék vizsgálati eredményeit részletesen taglalta három egymást követő cikk (6, 7, 8).