Élelmiszervizsgálati Közlemények 34. (1988)

1988 / 1. szám

2 Beszámoló az Élelmiszervizsgálati Közlemények 1987. évi XXXIII. kötetéről 1987-ben a folyóirat XXXIII. kötete a terveknek megfelelően 4 füzetben összesen 256 oldalon jelent meg. A folyóiratban 14 szakirányú dolgozatot közöltünk le, ami az eredeti publikációk számának évek óta tartó csökkenését folytatta. To­vább növekedett viszont azon anyagok száma, melyek a minőségellenőrzéssel, mi­nőségvizsgálattal foglalkozó szakemberek mindennapos munkájához tájékoztatásul szolgálnak. Ezek közül különösen hasznosnak bizonyult az élelmiszerek fogyaszt­hatósági határideje és minőségmegőrzési időtartama jegyzékének közzététele. A téma iránt mutatott nagy érdeklődésre való tekintettel leközöltük a hasonlítható csehszlovák termékek eltarthatóságának, illetve felhasználhatóságának idejét valamint jelölési módját is. Az ilyen jellegű szerkesztési változtatások megfelel­nek a nemzetközi tendenciának, bár az eredeti dolgozatok számának további csökkenése nem kívánatos. A szerzők megoszlása munkahely szerint: MÉM ellenőrző intézmények 14,3% Kutatóintézetek 21,4% Egyetemek, főiskolák ......... 50,0% Vállalatok ........................................................................ 7,1% Más tárcához tartozó ellenőrző intézmények 7,1 % A megoszlásból látható, hogy a MÉM ellenőrző intézmények részaránya a sok­évi átlag harmadára esett vissza és ez valójában csak egy módszertani jellegű szak­cikket jelent. A kutatóintézetek által benyújtott és közölt publikációk abszolút száma nem, csak relatív aránya emelkedett. A publikációban való részvételük továbbra sem felel meg a jogos elvárásnak. A felsőoktatási intézmények — kisebb stagnálás után — az összes megjelent dolgozatok felét szállították és nemcsak mennyiségben, hanem színvonalukat tekintve is meghatározóak voltak. A válla­latok és a más tárcához tartozó ellenőrző intézmények 1-1 közleménnyel szere­peltek. Élelmiszerek 1986. évi minőségalakulását országosan és iparáganként a ható­sági élelmiszer-minőségellenőrzés adatai és megállapításai alapján egy átfogó jel­legű publikáció ismertette (1). A folyóirat jellegének megfelelően több dolgozat az élelmiszerek egyes össze­tevőinek, tulajdonságainak meghatározására szolgáló módszerekkel foglalkozott. — Különböző húsok és húsipari termékek spektrofotometriás fehérjetartalom­meghatározásának alkalmazását mutatta be egy cikk, ismertetve az új feltárási eljárást (2). — A vízoldható mesterséges élelmiszerszínezékek minőségi és mennyiségi meghatározására kidolgozott izokratikus HPLC módszert ismertette egy másik közlemény (3). — Hazai élővizekből származó halak összes higany- és metilhigany-tartal­­mának felmérő vizsgálatát végezte el az OÉTI szerzőkollektívája (4). — Egy új műszeres savfokmérési eljárás kipróbálásáról számolt be egy pub­likáció (5). — Kukoricafehérjék vizsgálati eredményeit részletesen taglalta három egy­mást követő cikk (6, 7, 8).

Next