Élet és Tudomány Kalendáriuma, 1959

Natter-Nád Miksa: A pacsuli növény titka

Mindennapi életünkkel nagyon szoros kapcsolatban van a légkörben levő víz. Jelentékeny része a talajról kerül a légkörbe párolgás útján. A víz ismert körforgalma (párolgás, felhőképződés, csapadék) lényegében a troposzférá­ban zajlik le és szervesen belekapcsolódik a földi élet folyamataiba. A maga­sabb rétegek felhői különleges természetűek és sokat elárulnak a magasabb légrétegek fizikai állapotáról. A troposzféra fölött felhőmentes zóna követ­kezik, amelyben ritkaság számba megy az ún. gyöngyházfelhők megjelenése kb. 20 km magasságban. Efölött az ózonréteg lehetetlenné tesz minden felhő­­képződést, aránylag magas hőmérséklete miatt. A legmagasabb zóna, ahol még az ott uralkodó nagy hideg miatt lehetséges a felhőképződés, 80 km tájé­kán van. Valóban itt fel is lépnek igen finom szerkezetű, jégkristályokból álló felhők. Ezek áttetsző finom szerkezetük miatt csak napnyugta után és napkelte előtt, az éjszaka bizonyos óráiban láthatók, amikor a horizont alatt levő Nap sugarai a magas légrétegeket megvilágítják. Az ezüstös fényben ragyogó, ún. éjszakai világító felhők rendszerint a magasabb szélességek alatt és napkitörések után tűnnek fel. Ezért arra gondolhatunk, hogy vízgőzanyagát a Napból a légkörbe hatoló hidrogénatomok és az ott talált oxigén egyesülése szolgáltatja. Ezeknek a különleges felhőknek a megfigyelése útján az NGK ugyancsak értékes adatokkal járul majd hozzá légkörünk geofizikai természetű meg­ismeréséhez. A PACSULI NÖVÉNY TITKA Néhány évtizeddel ezelőtt a kéz­mosó szappanok és a szagos vizek leg­elterjedtebb illatosító anyaga a pa­csuli volt. A pacsuli az Indiában, Ceylon szigetén és a maláji szigeteken honos Pogostemon patsehuli nevű nö­vénynek éterikus olaja, és arról ne­vezetes, hogy valamennyi illóolaj kö­zül a leghuzamosabb ideig őrzi meg illatát. A növény a nálunk is honos ajakos virágú, illóolajat tartalmazó növényeknek, így a fodormentának, a borsosmentának, a mézfűnek, a cit­romfűnek, a rozmaringnak, a leven­dulának, a bazsalikomnak, a zsályá­nak a rokona. Leginkább a borsos­mentánkra emlékeztet. A pat-suli — ez a növény indiai neve — a Távol- Keleten egyike a legkedveltebb illa­toknak. Az indiai asszonyok a növény olajával kenik a hajukat, ezzel illa­tosítják ruhájukat, sáljalfeat, a sziget lakói a dohányt és a kínaiak a tust. Az európaiak a drága pénzen vásárolt indiai sálak révén ismerkedtek meg a pacsuli illatával, de sokáig nem tud­ták megállapítani, hogy mitől ered a sálaknak ez az erős, átható, émely­gős illata, mert a bennszülöttek nem árulták el előállításának titkát. Végül is véletlenül jöttek rá a titok nyitjára. Az történt, hogy az egyik maláji szi­geten szedett növényből, amely zölden teljesen illattalan volt, egy kosárra valót beraktak az egyik, Francia­­országba induló hajóba. Mire a hajó a francia partokhoz ért, a kosárban levő összefonnyadt növényből csakúgy áradt ugyanaz az illat, amely az indiai sálakra annyira jellegzetes volt. A pacsuli növény frissen nem illatos és csak szárítás, illetve fonnyasztás köz­ben fejlődik ki az illó olaja, akárcsak például a vanília növény termésének vanilin tartalmú illóolajai. A nálunk honos szagos mügében és több más fűnemű növényünkben szintén nincs készen az illóolaj, csak a növény száradása közben válik illatossá. A száraz levelekből vízgőzzel történt lepárlással előállított pacsuli olaj az utóbbi időben divatjamúlt illatosító anyag lett, s kiszorították a használat­ból Európában a mesterségesen előál­lított illatok és a hazai növényekből nyert illóolajok. A Távol-Keleten azonban az utóbbi években fokozzák a pacsuli növény termesztését. 172

Next