Élet és Tudomány, 1984. január-június (39. évfolyam, 1-26. szám)

1984-03-02 / 9. szám

bevételével ehet a gyermek lek­várokat, dzsemeket, ízeket, ihar gyümölcsleveket és­­szörpöket, üdí­tő italokat. Féléves korig célszerű a napi ét­rendet turmixolva adni. Ekképp egyenletesen elkeverve jut hozzá a csecsemő a tápszerhez, a tejhez és a többi élelmianyaghoz (a sárgaré­pához, az almához, az olajhoz, a mézhez és a burgonyához). A táp­szert tehát ne forraljuk, mert a bio­lógiai értéke csökken! Féléves kor­tól a már említett keményítős rán­tással és habarással sűrítjük a fő­zelékeket, s kanállal etetjük a cse­csemőt. Jól használhatók a Kecske­méti Konzervgyár bébiételei közül azok (például a sárgarépa-, a sütő­tök- és a zöldbabpüré), amelyekben nincs tej, búzaliszt, hús, máj és velő. * Atlaty&sai*, tízéves Uacity A fenilketonúriás gyermek szülei azzal előzhetik meg ezt az egyéb­ként maradandó károsodást okozó betegséget, ha megtartják a gyer­mek számára előírt szigorú diétát. Még ha ez kétségtelenül nagy terhet ró is a családra! Meg kell tanulniuk a szülőknek — a fenilketonúriás központ tájékoztatója alapján — a gyermek napi étrendjét összeállítani és az ételeket elkészíteni. Ügyelniük kell arra, hogy gyermekük minden nap megkapja a tápszeradagot. Úgy kell a gyermek táplálkozási szoká­sait alakítaniuk, hogy csak a ve­szélytelen ételeket fogyassza, s el­lenálljon a többi étellel való kíná­lásnak. Meg kell értetni vele, hogy azok helyrehozhatatlan bajt okoz­nak. Mindebben persze a védőnő, az óvónő és a tanító segítsége is elkél. No meg azt is tudni kell, hogy a diéta betartása és betartatása nem elegendő ahhoz, hogy a gyermek személyisége megfelelően fejlődjön, kibontakozzon. Ehhez helyes otthoni nevelésre, mielőbbi óvodai foglalko­zásra és arra is szükség van, hogy az iskolai tanulmányait figyelemmel kísérjék és segítsék. A fenilketonúriás gyermek szülei vagy gondozói okkal kíváncsiak rá, hogy meddig kell a gyermeknek diétáznia? Az orvostudomány jelen­legi álláspontja szerint átlagosan a tízéves koráig. Ekkortájt egyéni el­bírálás után, állandó ellenőrzés alatt szabad a diéta szigorúságán fokoza­tosan enyhíteni, majd a diétázást abbahagyni. A serdülőkor küszöbé­hez érkezvén az idegrendszer már elég érett ahhoz, hogy ne szenved­jen kárt a felhalmozódó fenil-ala­­nintól. Az alapbaj — a fenil-alanin átalakításának a zavara — tehát ekkor is megvan, s az egész életen át megmarad, de már nem károsítja az idegrendszert. Ennek ellenére célszerűnek látszik, hogy a fenilke­tonúriás ember az étrendi kezelés befejezése után is tartózkodjon a nagy fehérjetartalmú ételek fogyasz­tásától. Horváth Tiborné főiskolai adjunktus Kérdezz - felelek! Mi az ellenszere a szobanövények cserepein és a talajuk felszínén le­rakodó vízkőnek? — kérdezi Veress Mihály szentendrei olvasónk. Kérdésére dr. Varga Magdolna, a biológiai tudományok doktora vála­szol. A vízkő a vízben oldott különféle sóknak a víz elpárolgása után, szi­lárd alakban való lerakódása. Kisebb mennyiségben — hosszú idő alatt — lerakódhat a cserép felső peremén vagy a talaj felszínén is; a növények­re azonban nem ártalmas, ráadásul könnyen el is távolítható. A talaj felszínén és a cserép szé­lén csak akkor halmozódhat fel víz­kő nagyobb mennyiségben, ha a nö­vényeket túlöntözik, s azok talaja nem szellőződik eléggé. Ilyenkor a felszínen tocsogó víz nem tud beszí­vódni a talajba, s a kényszerű felü­leti párolgás következtében vízkő képződik. A növény azonban ekkor sem a vízkő, hanem a túlöntözés és a talaj levegőtlensége miatt pusztul el. A talaj ártalmas levegőhiányát a levegő és víz által át nem járható cse­repek vagy tartók (például zomán­­cos vagy műanyag cserepek) hasz­nálata még tovább fokozza. Ezért azt javasolom, hogy növényeit mindig csak annyi vízzel öntözze, amennyi a talaj vízmegtartó képes­ségét nem haladja meg; ennek a víz­nek a mennyiségét egyszerűen azzal határozhatja meg, hogy a fölösleges vizet engedi eltávozni (alul) a cse­répből. Gondoskodjon a talaj megfe­lelő szellőzéséről: pórusos, zománc nélküli, alul lyukas cserepeket hasz­náljon, s ne tegye őket a levegőt el­záró dísztartókba. Ha lakóhelyének körzetében a víz nagyon kemény (vagyis túlságosan sok benne az ás­ványi só), forralt, majd lehűtött víz­zel vagy esővízzel öntözze virágait. Hogyan tároljam a dióbelet, hogy az ne molyosodjon meg? — kérdezi Pataki Ilona temesvári olvasónk. Kérdezz — felelek! rovatunk vála­szol: A megtisztított dióbél magas szén­dioxid-tartalmú levegőben tárolható legtovább épségben. Ehhez otthon a szódavíz készítéséhez használt patron tartalmát használhatjuk fel. A dióbe­let sértetlen műanyag zacskóba — legjobb két zacskóból összerakott kettős faluban — kell elhelyeznünk, s a patront előbb egy üres szódavi­zes szifonba kell belecsavarnunk. Azután a szifonból megtöltjük a zacskót — száját a szifon csövén összefogva — szén-dioxiddal, majd a zacskó száját szorosan bekötjük, és száraz, hűvös helyen tároljuk. Ha al­kalmilag fogyasztunk az ily módon tartósított élelemből, a maradék to­vábbi tárolásához a szén-dioxidos feltöltést mindenkor meg kell ismé­telnünk. Ugyanilyen módon tárolhatjuk a mákot, a babot és a lencsét is. Per­sze ne feledjük, hogy a dióbél, ha hosszú ideig áll, mindenképpen meg­­avasodik. Hogyan lehet életben tartani és új­­ravirágoztatni a cserepes cikláment? — kérdezi dr. Balás László miskolci olvasónk, Szent-Miklóssy Ferenc kertész­mérnök válaszol: Virágzása idején a cserepes ciklá­men számára a legkedvezőbb a 12— 15 Celsius-fokú hőmérséklet. A la­kásokban többnyire ennél melegebb van, ezért növényünket az ablak kö­zé tegyük. Mivel ebben a fejlődési szakaszában virágunknak sok vízre van szüksége, helyezzünk egy maga­sabb tányért a cserép alá, és ügyel­jünk rá, hogy abban mindig legyen víz! A párolgás mértékétől függően rendszerint elegendő a tányért he­tente egyszer feltöltenünk. (A szak­üzletekben kapható öntike nevű víz­adagolót szintén használhatjuk erre a célra.) Az újravirágoztatás érdekében cél­szerű pihentetni a gumót. Ez úgy tör­ténik, hogy az utolsó virág elnyílása után fokozatosan csökkentjük az ön­tözést, majd meg is szüntetjük. Ezu­tán a gumót cserepestül hűvös hely­re (kamrába, vécébe stb.) tesszük. A hajtatásra majd csak szeptem­berben kerülhet sor. Akkor kivesz­­szük a gumót a cserépből, eltávolít­juk a kiélt, régi földet, és frisset (Florasca B virágföldet) teszünk a helyébe. Az átültetéskor ügyeljünk arra, hogy a gumó csúcsrésze egy ki­csit kiálljon a földből. Az ablak kö­zé visszahelyezve az első két hétben mérsékelten öntözzük növényünket, hogy a gyökérzetét serkentsük fejlő­désre. Csak a gyökérzet kialakulása után — ezt az is jelzi, hogy a gumó hajtani kezd — öntözhetjük rendsze­resen. A növény növekedését 0,2 szá­zalékos Wuxal oldatos lével is segít­hetjük. Mitől válik édessé a „dércsípre” sütni való tök? — kérdezi András Mihályné tatai olvasónk. Kérdezz — felelek! rovatunk vála­szol: A dércsípés (avagy a fagypont alatti hőmérséklet) hatására vegyi változás indul meg a sütőtökben. En­nek az a lényege, hogy az úgyneve­zett összetett, nem édes cukrok (szénhidrátok) lebomlanak egysze­rűbb, édes cukrokká. Ehhez hason­ló folyamat megy végbe a krumpli­ban is, ha az megfagy. A dércsípést mesterségesen is lét­rehozhatjuk, ha az „úritököt” sütés előtt a hűtőszekrény mélyhűtőjében — legföljebb mínusz 2 Celsius-fo­­kon — néhány órán át „megcsípet­­tük” a hideggel. A szokásos pince­hőmérsékleten lassabban ugyan, de szintén bekövetkezik a sütőtök utóé­rése, s ennek során a termés húsá­ban létrejönnek az édesebb cukrok. 278

Next