Esti Hírlap, 1979. július (24. évfolyam, 153-178. szám)

1979-07-28 / 176. szám

VENDÉGLÁTÓIPAR Hogyan készül a kalkuláció? Látogatás az Unióban • Brassói, hot dog Az Uniónak, a Körút forgalmas önkiszolgáló ét­termének ablakán a „hot dog” hétforintos árát ti­zenkettőre javították. Bent a táblán a 19,60-as brassói aprópecsenye 31,30, a rán­tott sertésborda 21,30 he­lyett 33,20, míg a hideg gyümölcsleves 5,50 helyett 8,50-be kerül. Kategóriák — Hogyan lett ennyi? — Egy bizonyos — szö­gezi le a Belkereskedelmi Minisztériumban Cellai Imre főosztályvezető —, az áremelésből a vendéglá­tóknak egy fillér hasznuk sincs, a többlet továbbke­rül az államkasszába. — Az éttermek árai job­ban emelkedtek, mint az élelmiszerárak ... — A vendéglátás nem­csak kereskedelmi, hanem termelőszektor is, s ezért nemcsak a nyersanyag-, ha­nem egyéb költségei is nö­vekedtek. A vendéglátó­ipari ételárak most — mindent összevetve — mintegy 30—40 százalékkal lettek magasabbak. — Hol, mennyivel? — Arra törekedtünk, hogy a vendégek zömét érintő szolgáltatásait ára kisebb mértékben emelked­jék. Ezért a gyermek-, a diák-, a munkahelyi ét­keztetés, valamint a keres­kedelmi vendéglátás köte­lező előfizetéses menüje a kijelölt éttermekben átlag 20 százalékkal drágult. Ahol ez a kötelező menü 11 forint volt, most 13,20 lett, ahol 8,50, ott most 10,20 forint. A fogyasztói ár át­lagosan 20 százalékos emel­kedésén belül a nyers­anyagnorma átlagosan 25 százalékkal magasabb a réginél. Ezt a viszonylag kis szintű árnövekedést úgy tudtuk elérni, hogy ebben a kategóriában meg­maradt a 20 százalékos ál­lami ártámogatás és csök­kentettük a korábbi étel­­haszonkulcsot. — A többi kategóriák­ban? — Osztályonként diffe­renciálva ennél magasabb az ételár-növekedés. A IV. osztályban 30 százalékos, a III-ban 35 százalékos, a II. osztályban 50­­ százalékos, az I-ben pedig 68,4 száza­lékos, míg az osztályon fe­lüli éttermekben 76,6 szá­zalékos. A III. és IV. osz­tályú üzletekben a mérsé­kelt növekedés ugyancsak az ételárak további álla­mi támogatásával lehetsé­ges. — A főváros éttermei­nek zöme — általában az önkiszolgálók is — másod­osztályúak. — de országos méret­ben a III. és a IV. osztá­lyú éttermek adják el az ételek többségét. Ezért a II. osztályban már meg­szűnik az ételár-támogatás és — hozzávéve ezt a meg­emelkedett nyersanyag- és egyéb költségekhez — magasabb fogyasztói ár­színvonal alakul ki. Továbbra is támogatás Az Unióban lejegyeztük a brassói aprópecsenye tíz adagra szóló árkalkuláció­ját (és zárójelben a régi kalkulációs számokat). Ser­téscomb 73,65 (53,65) fo­rint, zsír 22 (18) forint, pi­rospaprika 1,27 (1,02) fo­rint, füstölt szalonna 29,79 (23,79) forint, só 3,57 (2,01) forint, pecsenyelé 9,51 (8,48), gyorsfagyasztott ha­sábburgonya 43,67 (34,14) forint.­­ Másodosztályról lé­vén szó, az étlapon sze­replő árak átlaga nem ha­ladhatja túl a régit 50 szá­zalékkal. Hogy az egyes ételek ára kü­lön-külön ho­gyan változik, a benne le­vő nyersanyag jellegétől, áralakulásától függ. A brassói aprópecsenye ellenpéldája lehet a töltött sertésdagadó, amely 18,40 helyett 22 forintba kerül most.­­ Az új helyzetben te­hát csökkent az ételárak állami támogatása? — Nem, jövőre is várha­tóan megmarad a tavalyi másfél milliárd forint. Csak a szerkezete változik: kevesebb kategóriára osz­lik el — de azoknak több jut. És továbbra is érvény­ben marad a belkereskedel­mi miniszternek az a ren­delete, hogy a II. és III. osz­tályú éttermekben délben és este kétféle napi menüt kell tartani, az üzletre ér­vényes haszonkulccsal kép­zett árból, a II. osztályban legalább 15, a III. osztály­ban legalább 10 százalékos engedménnyel. Az I. osztá­lyú melegkonyhás étter­mekben pedig a május 15— szeptember 30. közötti ide­genforgalmi idényben kö­telesek kiszolgálni egyféle turistamenüt 20 százalékos engedménnyel. Fokozott figyelmességet — A szűk idejű turista igazi kedvence az utcán, nézelődés közben is elrág­csálható, most igen megdrá­gult hot dog. — Korábban — vala­mennyi osztályban — két­féle árképzés volt: egy ma­gasabb haszonkulcs vonat­kozott a helyben feldolgo­zott nyersanyagra és egy alacsonyabb a feldolgozást nem igénylőre. Ha még italfélét is említett az étel receptje, ezekhez egy har­madikféle árképzés járult. Rendkívül bonyolult volt, számos zavart okozott. Most az előbbi kettőt egységesí­tettük. Az Unió hot dogjának kalkulációja tíz adagra: kifli 14 forint (volt 12), virsli 37,53 (29,74) forint, mustár 6,40 (4,20) forint, bors 1,68 (1,20) forint, min­den alkotórészére — a rög­zített áras kifli kivételével — most az új, 132 százalé­kos haszonkulcs érvényes, korábban ez 90 százalékos volt, a virslire — mint fel­dolgozást nem igénylő nyersanyagra — 60 száza­lékos. A vendéglő forgalma minden bizonnyal lanyhul. A vendéglősnek tehát több ideje lesz a betérőkkel fog­lalkozni, akik a több pénz e­zért el is várják a fokozott figyelmességet. Szöllősi Ferenc ENEROAffijOGmn Kár a benzinért. .. Ha lezárt vasúti sorompónál vagy forgalmi dugóban ácsorgásra kényszerül, állítsa le a motort! így 3 perc alatt 1 kilométernyi útra elegendő üzemanyagot takarít meg GYŐRI VÍZMŰ Gyorsítják az építését Jó ütemben halad az új győri vízmű építése. A vá­ros növekvő ivóvízigényeit a Szigetközből fedezik. Nagyhajósnál épül az új vízmű. Elkészült a 16, egyenként 40 méter mély­ségű kút és a 13 kilométer hosszú, 600 milliméter át­mérőjű távvezeték is. Ezen keresztül jut majd el a vá­rosba a szigetközi ivóvíz. Megépült két, 3 ezer köb­méteres térszíni tároló, a vastalanító épülete, az üzemviteli épület, a transz­formátorház és elkészültek a szolgálati lakások is. A következő hetekben, hónapokban gyorsítják a munkákat. A nyersvíz olyan anyagokat tartalmaz, hogy a vastalanító műkö­dése nélkül nem lehet a városi hálózatba vezetni a vizet. Ez az üzemrész rö­videsen megkezdheti pró­baüzemét, mialatt már je­lentős mennyiségű ivóvizet juttatnak a hálózatba. (MTI) Képes kalauz gólyáknak Ismeretterjesztő film ké­szül Pécs történelmi em­lékeiről és kulturális érté­keiről a „gólyákénak, a tanárképző főiskola le­endő első éves hallgatóinak. A munkára a főiskola egyik népművelés szakos hallgatója, Németh Béla vállalkozott. Elsőként a híres műemléki együttest — a négytornyú székes­­egyházat, az Árpád kori altemplomot és a látogatók előtt kevéssé ismert óke­resztény sírkamrákat — rögzítette filmszalagra.­­ A továbbiakban a város többi kultúrtörténeti ne­vezetességéről is készül­nek felvételek. A Dóm teret bemutató képes ka­lauzt várhatóan már az ősszel megtekinthetik az első évesek. (MTI) Télire hűtenek A Magyar Hűtőipar gyá­raiban javában tart a nyá­ri szezon. Az üzemek jó kapcsolatot teremtettek a gazdaságokkal, partnere­ik döntő többsége több éves szerződéses viszony­ban szállítja a különféle mezőgazdasági terménye­ket. Bár az időjárás egész sor kertészeti ág termelé­sének nem kedvezett, még­is viszonylag kiegyensúlyozott a tartó­sítás és a hűtés, folya­matosan érkezik az áru, dolgoznak az üzemek. Befejeződött a cseresz­nye és a meggy átvétele. Mindkét gyümölcs tervelő­irányzatát sikerült túltelje­síteni. Évek óta az egyik legjobb minőségű málnát fagyasztották a múlt he­tekben. Sikerült a tervelő­irányzatot is mintegy 10 vagonnal túlteljesíteni. Gondot okozott a zöld­borsó tartósítása. A terv­­előirányzatot nem sikerült teljesíteni, mert az időjá­rás visszavetette a terme­lői hozamokat. A hűtőipar ezt az adós­ságot úgy igyekszik pó­tolni, hogy a vártnál na­gyobb mennyiségű zöld­babot mélyhűt. Feldolgozását, tartósítását már megkezdték, az üzemi szakemberek elégedettek a minőséggel. A zöldborsó­kiesést pótolja még a sár­garépa, valamint az elő­irányzottnál lényegesen több hasábburgonya. (MTI) frl éza kaptat felfelé a hegyre, saruja bomlott pántja lobog mögötte, in­gén vízfoltok jelzik a meg­próbáltatásokat, két föld felé kívánkozó szatyrot ci­pel, kőbányai érkezett az ABC-be, azért kutyagolt a faluba és most mentege­­tődzve pihegi.­­ Az átkozott kocsi szer­vizben van, az is ilyenkor mondja fel a szolgálatot... Előtte a hegyre vezető kavicsos ösvény meg az üdülőtelep, mögötte a Duna kínálkozik, de fölöslegesen, mivel szennyezett a szakasz, tilos a fürdés, csak öt kilo­méterrel távolabb szabad, de mire az ember onnan visszaér, már rég elfelejtet­te, hogy valaha megmártó­zott. — Szépen termett a bor­só.. . — lihegi szaggatottan, de ebben a közlésben sincs sok lelkesültség, inkább a fáradtság belenyugvása ér­ződik a megállapításon. Gézáék már tavasz óta, minden lehető alkalommal kint vannak a telken. Min­den percet kihasználnak. Nyár a hegyen este a verandáról sokáig né­zik a folyót, mert így hosz­­szabbnak tűnik a nap. Haj­nalban kelnek és megszál­lottan művelik a kertet, hő­siesen küszködnek a köves, terméketlen talajjal, mely fukaron hálálja meg a törő­dést. — Én már csak nyáron lennék itt két-három hétig, de Margit ragaszkodik, hogy a hétvégeket is itt töltsük, és ha csúsztatunk, akkor is a hegyre jöjjünk. Elhiheted, nem nekem való már a kerti munka, néha azt hiszem, leszakad a de­rekam, de Margit azt mond­ja, gazdaságos. Már akkor primőrt eszünk, amikor a városban még híre-hamva sincs, vagy méregdrága. Margit azzal érvel, eleget gürcöltünk ezért a kis há­zért, hát most élvezzük. Él­vezzük is. Mert Margitnak nem lehet ellentmondani... M­­­argit közben elszántan •L’A fekszik a kemping­ágyon szemben a nappal, szemén két apró kis falevél. Úgy kínálja bronzbarna testét a fényözönnek, mint egy pogány áldozat. De mint mondja, ez nem külö­nösebb élmény neki. — Az ember itt csak aszalja magát. A szobában sem hűvösebb, a falak szin­te sütnek. És milyen unal­mas itt, semmi társaság, semmi szórakozás. Géza mégis ragaszkodik hozzá, hogy itt töltsük minden szabad percünket, mert imádja ezt a félnomád éle­tet, a kertészkedést, ezt a magányt it­t a hegyen, mert azt mondja, városban, az ol­vadó aszfalton és zsúfolt autóbuszokon megőrül. Én meg itt. Évek óta nem utaz­tunk, nem fürödtem a Ba­latonban, ide vagyok szá­műzve minden nyáron, mert Gézának nem lehet el­lentmondani. .. Ágh Tihamér Szakmunkások kerestetnek i­pari nagyvállalat lakatost, marást, kőművest, vízvezet­ék-szerelőt, bútorasztalost, belvárosi szövetkezet szabászt, szabó szakmunkást keres. Csu­pán­ néhány az újságok naponta százszámra megje­lenő álláshirdetéseiből. Szakmunkások kerestetnek Az előző évek segédmunkás- és betanítottmunkás­­ínsége után beköszöntött a szakmunkáshiány is. A jelek szerint s legalábbis látszólag. Mert az saj­­nos valóban kétségtelen, hogy bizonyos szakmák jóformán kihatásra ítéltettek, de a hiány valójában korántsem akkora, amekkorának látszik. Ugyanis lakatos, forgácsoló, autó-motor szerelő, villanyszerelő vagy építőipari szakmunkások, azért szép számmal vannak Budapesten — legfeljebb nem a szakmájukban dolgoznak. Hanem, bár szak­képzettséget nem igénylő, de annál jobb kereseti le­­hetőséggel kecsegtető munkakörökben helyezked­nek el. Az eddig is nyilvánvaló volt, hogy a benzinkút­­kezelők, a kabinosok, a gépkocsivezetők, a tüzelő­hordók vagy éppen a felszolgálók nem mindegyiké­nek eredeti foglalkozása a jelenlegi munkaköre. De az például, hogy a különösen jó kereseti lehetőséget nyújtó vállalatoknál — a Fővárosi Autótaxi Válla­­latnál, a Fővárosi Szállítási Vállalatnál, a Hungaro­­camionnál vagy a Boy-szolgálatnál — foglalkozta­tott gépkocsivezetők 46 százalékának autószerelő, sőt asztalos, cipész, forgácsoló, műszerész vagy szer­­számkészítő szakmunkás­ képesítése van, bizonyára sokak számára megdöbbentő adat. S az talán még inkább, hogy a benzinkútkezelők 60 százaléka is szakmunkás. Hogy az italmérők és a felszolgálók soraiban — körülbelül 15 százalékos arányban — építőipari szakmunkásokat, lakatosokat, műszeré­szeket és szabókat egyaránt találunk. Hogy a for­gácsoló, a műszerész és a lakatos szakmunkások közül is sokan vállalkoznak arra, hogy szállítómun­kásokként „kamatoztassák” szaktudásukat... A szállítók egyharmada ugyanis szakmunkás. Mint ahogy a kabinosok, kocsikísérők, ablaktisztítók, kéz­­besítők egynegyede is. Az elvándorlásoknak persze sok oka lehet. Ez esetben azonban a döntő többség a nagyobb jöve­delem miatt hagyta ott szakmáját. Hiszen nem ti­tok, hogy a benzinkútkezelő, a taxisofőr vagy a bú­torszá­llító saját bevallása szerint is az átlagfizetés kétszeresét (ha nem többszörösét) viszi haza. S ez jóval több, mint amennyit tanult szakmájában ke­reshet ... A Fővárosi Tanács munkaügyi főosztályának ti­­zennégyezer munkahelyre kiterjedő vizsgálata (amelynek adatait mindeddig felhasználtuk) még egy tanulságos megállapítást tesz: a vizsgált terü­leteken a nem szakmájukban foglalkoztatott forgá­csolló szakmunkások száma több mint négyszer, a lakatosoké több mint háromszor, a cipészeké hat­szor, a szerszámkészítőké pedig több mint kétszer annyi, mint az 1978,79-es tanévben Budapesten be­iskolázott összes szakmunkástanulóé ... Ez pedig mérhetetlen pazarlás. Rengeteg­­a tár­­sadalom számára kárba veszett idő, pénz, ener­gia ... De még nagyobb a kár, ha azt vizsgáljuk: hány korszerű műhely kong, hány nagy értékű gép áll, mennyi (itthon szükséges vagy exportálható) termék nem készül el a műhelyekben dolgozó, a gépeket kezelni tudó szakmunkások hiánya miatt. S ki tudja, azok a fiatalok, akik ma a szakmun­kásképző intézetek padjaiban ülnek, hol jelentenek majd utánpótlást; a gyárakban-e — vagy ők is a benzinkutak csapjait, a gépkocsik volánját választ­ják? — gyémánt —

Next