Fejér Megyei Hírlap, 1977. november (33. évfolyam, 257-281. szám)
1977-11-13 / 267. szám
ioi hírlap.■ Új hullámok A legújabb női frizura a hullámos, lágy esésű. Az új hajviselet az alapja a gyenge tartós hullám. Ezután egy kis ügyességgel mindenki egyedül is elkészítheti frizuráját, ha az új vonalak ízlésének és egyéniségének megfelelnek. Mosás után ajánlatos a hajat balzsammal bedörzsölni, így a hullámok esése még lágyabb lesz és a haj fényesebb és egészségesebb. Az új formát minden hajhosszból elkészíthetjük. A sok változatból mindenki kiválaszthatja arcformájához a legmegfelelőbbet. Képeinken néhány új frizurát mutatunk be. FOGLALKOZÁSA MANEKEN .Magyarországon ma tizenöt-húsz vezető maneken van. Közülük való Szentpéteri Györgyi. Nem könnyű találkozni vele. Mikor keresem, először Kijevben van, később Hamburgban. Utána itthon, de vidéki turnén. Nincs más, két út között kell megtalálnom. * Százhetvenkét centi magas, ötvenhat kiló. Arca keskeny, alakja, megjelenése lenge. Lenge és üde. Mindjárt eszembe is jut, vajon azokat, akik a manökenek szerepét írják, mire csábítja ez a vékony, fiús alkat? Én diáklánynak öltöztetném. Főiskolásnak. És persze, a ruhája! De ebben már segítségre szorulok. Szentpéteri Györgyi segít. — A szoknyám fekete gyapjúzsörzset. Fiúzott szoknya. A blúzom fehér jersey. A piros-lila kötött mellényt külföldön vettem kiárusításon. — Valamilyen övét is látok. — Gyöngyből van. Mutatós apróságok, ezekkel szoktuk földobni a ruhát. — A személyazonosságija szerint foglalkozása maneken? — Voltaképpen a Divat Intézet cipőtervezője vagyok, maneken csak később lettem. A legtöbben így vagyunk, kizárólagosan manekenségből nehéz megélni nálunk. — Mondja el egy napját. — Reggel nyolckor kezdek az intézetben. Minden napra esik egy próba, ezekre azért is mert nagyon fárasztóak, általában a délelőtti órákban kerül sor. A próbák a Divat Intézetben, a Kézműipari Vállalatnál, az OKISZ Laborban vagy egy-egy gyárban vannak. A ruhapróbák mellett táncpróbákra járunk, és ki-ki különféle privát órákra. Van aki jazz-balettet tanul, van aki másféle mozgásművészetet. Én a marxista-leninista egyetem esztétika szakát végzem. Ez a munkánk egyik része, a másik amit már a közönség is láthat, a bemutató. — Magyarország nem divatnagyhatalom. Úgy tudom, sokan kifogásolják a manökenek mozgását. — Valóban, bemutatóink érzékeny pontja a mozgás. Nagyon jó zenére, nagyon szabadon kellene mozogni. Akkor olyan volna a bemutató, mint egy jó házibuli. Vagy mint egy hapening. Oldott és szabad. — Hányféle bemutató létezik? — Vannak hagyományos bemutatók és koreografáltak. A hagyományoson végigmegy egy-egy lány a színpadon, esetleg zene, vers színesíti az előadást. A koreografált bemutatókon ezzel szemben jeleneteket csinálunk. Külön elkészítik a ruha és külön a mozgás forgatókönyvét. Itt megfelelő cselekményt adunk elő, jobban előtérbe kerül a mozgás és a színészi készség. — Mi a titka annak, hogy valaki jó maneken legyen? — Mindenekelőtt a testiadottságok. Százhetven centi alatt nem szabadna senkit foglalkoztatni. Fontosak az arányok is. Ami ezen kívül lényeges, az a szakmai alázat. Soha nem szabad megfeledkezni arról, hogy nem magunkat, hanem a ruhát adjuk elő. Ennyi a szerepünk és nem több. De szerepnek ez is szerep. Ha valaki saját egyéniségéből nem tud eleget hozzátenni a ruhához, ha nem talál kontaktust a közönséggel, akkor nem jó maneken. — Tíz éve dolgozik ezen a pályán. Mennyi ruhát mutatott be ez alatt az idő alatt? — Fogalmam sincs róla. Van úgy, hogy egyetlen alkalommal ötven ruhát kell bemutatnunk. Én gyerekkorom óta úgy képzelem a manekeneket, hogy lakásukban nagy szekrények vannak, teli szebbnél szebb ruhákkal. Természetesen az Intézet adja őket, hiszen az ő érdeke, hogy a maneken utcán, postán, szórakozóhelyen, mindenütt feltűnően csinos legyen. Meg is kérdezem Szentpéteri Györgyitől, így van-e? Jót nevet a kérdésemen. | ^ ^... — Egy kezemen meg tudnám számolni, hogy a bemutatottak közül hány ruha lett az enyém. Míg eladásra kerül, rajtam van vagy kétszázszor, végighurcoljuk az egész országon. Lehet, hogy nem is érdemes már megvenni. Ha meg igen, nem biztos, hogy én kapom meg. Aki előbb odaér a kiárusításra... Elárulhatom, hogy én is és a legtöbb lány “maga varrja a ruháját. Az sem titok, hogy gyakori vásárlói vagyunk az alkalmi boltoknak... a maradékboltoknak. .. a kiárusításoknak. .. __ Mikor elbúcsúzom, akkor jut eszembe, hogy elfelejtettem az év divatjáról érdeklődni. Megtörtént, nem lehet változtatni rajta. De ha előérzetem nem csal, akkor bizonyára ennek az évnek a divatja is bolondos lesz. Ha nem az volna, unnánk. VATHY ZSUZSA Fontos táplálékunk a tej Évezredek óta kedvelt táplálékunk a tej. A jóízű élvezetes, mindenhol beszerezhető, nem túl drága ital igen változatos formában fogyasztható. Mindenki ismeri a kellemes érzést, amely egy pohár hideg, friss tej elfogyasztása után tölti el az embert, de a savanyított tejtermékek, aludtej, joghurt, kefir, gyümölcsjoghurtok kellemes üdítő hatását sem kell különösebben bizonyítani. A tej élvezeti értéke közismert. A tej és tejtermékek „erőt, egészséget” adó tulajdonsága is köztudott — de vajon mitől ilyen értékes a tej? A tej összetétele és biológiai értéke igen kedvező a többi táplálékhoz viszonyítva is. Energia értéke — kalóriatartalma — ,meglehetősen nagy, 1 dl-ben 60 kalória van a tejzsír és a tejcukortartalom miatt. Fél liter tej elfogyasztásával a szervezet napi energia-szükségletének 10—15 százalékához jut. A tejfehérje a tej egyik legértékesebb tápanyaga: tartalmazza azokat az elemeket — aminosavakat —, amelyeket az emberi szervezet nem képes előállítani, tehát kívülről, a táplálékkal kell megszerezni. Ezekből az elemekből építi fel a szervezet a saját fehérjéit, a sejtek, az izomzat, a csontok, a vér stb. anyagát. Fél liter tejjel, 10 dkg túróval, azegész napi állati fehérje szükségletnek felét lehet fedezni. A tejfehérje különösen fontos a növekvő szervezet, a gyermekek, valamint az öregedő szervezet, az idősek számára, ezért a gyermekek és idős emberek tejet, tejterméket naponta fogyasszanak! A tejben értékes ásványi sók is vannak, amelyek közül legfontosabb a mész. Különösen kiváló mészforrás a tejtermékek közül a túró. A mész nélkülözhetetlen a csontok szilárdságához, mészszegény táplálkozás a csontok mészhiányához, csontritkuláshoz, illetve a csontok görbüléséhez vezethet. Ennek megelőzésére különösen a gyermek- és időskorban igen alkalmasak a tej- és tejtermékek. Az egyoldalú táplálkozás vitaminhiánnyal jár. A tej nagy szolgálatot tesz ennek megelőzésében, különösen az A- vitamin, D-vitamin és B-vitammiin csoport tartalmánál, fogva. Ezek a vitaminok jelentős mennyiségben vannak a tejtermékekben is, vajban tejszínben, tejfölben, túróban, sajtokban. Az A-vitaminhiány — fáradtság — kialakulásával számolni kell minden tavasszal, amikor a szervezetben a máj A-vitaminraktára már kimerülőben van. A rendszeres tejtesitermék fogyasztással megelőzhető a tavaszi farkasvakság, azaz a szürkületi látáscsökkenés, a szem rossz alkalmazkodása a sötétséghez. Igen fontos szempont ez a gépkocsivezetőknek. A D- vitamin különösen gyermekkorban és az idős ember számára fontos. A tej cukor- és zsiradéktartalma hozzájárul a bélműködés rendbentartásához, a rendszeres székletürítéshez is. Dr. U. Őszi-téli kosztümök Minden idényben a legáltalánosabb viselet a kosztüm. Minden típus és korosztály jól és célszerűen öltözött a kosztümben. Természetesen a mindenkori divatstílus, szín és anyag befolyásolja a kosztüm-divatot is. A kiegészítő tartozékok is megváltoztatják a kosztüm viseletét szöget vagy kötött mellény, az öv és a többféle anyagkombináció és a paszpolozás is. A nadrágkosztüm igen sok nő ruhatárában a kedvenc helyet foglalja el. Minden ellenkező híresztelés ellenére, ma is divatos. Divat a bő nadrágszár, valamint a „cigaretta” vonal is, amely igen szűk és tapad a lábszárhoz. I Vasárnap, 1977. november 13. Az iskolás gyermek táplálása Az iskolás gyermek napi kalóriaigénye testsúlykilogrammonként 60—70 kalória. Tehát 7—9 éves korban naponta kb. 2000, 10— 12 éves korban kb. 2500 kalóriát tartalmazó táplálékot kell fogyasztania. A gyermek zavartalan testi fejlődéséhez különösen fontosak a fehérjék, ásványi anyagok és a vitaminok. A napi fehérjeszükséglet testsúlykilogrammonként 2—2,5 gramm. A fehérjeszükséglet kb. 60 százalékát teljes értékű — állati eredetű — fehérjével kell fedezni. Ezért lehetőleg minden étkezés tartalmazzon húsfélét, halat, tejet, tejterméket vagy tojást. A vitaminokat, ásványi anyagokat pedig a zöldfőzelékek, gyümölcsök rendszeres fogyasztása biztosítja. Fontos szabály: az étrend legyen minél változatosabb. Néhány gyakorlati példa: Reggelire, uzsonnára adjunk tejet, aludttejet, tejeskávét, kakaót vagy gyümölcsös tejturmixot, mellé vajasgyümölcsízes vagy vajas-mézes kenyeret. A tea zsíros kenyérrel biológiailag nem kielégítő táplálék. A gyermek a reggelijét nyugodt körülmények között fogyassza el. Ha a tanuló nem reggelizik, az iskolában figyelmetlen, nyugtalan lesz, szédülés, fejfájás is felléphet, amelynek legnagyobb részt a reggeli éhezéstkövető vércukorszint csökkenés az oka. Tízórai nélkül ne engedjük el a gyermeket az iskolába. Ha éhes, figyelmetlen lesz az órákon, megkívánja más gyermekek tízóraiját. Legjobb, ha tízóraira vajaskenyeret és gyümölcsöt adunk. Ha kapható alma, egyetlen nap se hiányozzék az iskolás étrendjéből! Kitűnő tízórai: két deci tej egy péksütemény, nyel. (Iskolatej) Ebédre változatos étrendet állítsunk össze, amelyben szerepeljen hús- vagy tojásétel, nyers saláta vagy főzelék. Desszertként adjunk kevés tésztát vagy gyümölcsöt, gyümölcskészítményt. Étkezések után gyümölcslét, limonádét igyon. A gyermek táplálása szempontjából jelentéktelen szerepük van a leveseknek, mert a leves elfogyasztása után kevesebbet eszik a többi, lényegesen értékesebb ételekből. Ha szerepel az étrendben leves, (húsleves, zöldségleves, gyümölcsleves stb.), keveset adjunk belőle. A gyermek gyomrának befogadóképessége kicsi, ezért fontos, hogy étele kis mennyiségben minél több értékes tápanyagot tartalmazzon. Ha a gyermek tésztafélét kap ebédre, a tészta ízesítésére elsősorban állati eredetű élelmiszert használjunk fel (túró, sajt, tojás, hús). Vacsorára könnyen emészthető ételféleségeket tálaljunk a gyermeknek, lehetőleg a kora esti órákban, hogy ne terhelje meg a gyomrát és nyugodtan aludjon (tejbedara, tejberizs gyümölcsízzel, kakaóporral; délről maradt főzelék, utána egy pohár tej; kenyér felvágottal, gyümölcstúró; sültburgonya vajjal, hagymával citromos teával; sajtos kenyér, tej, gyümölcssaláta stb.) Néhány általános tanács: étkezések előtt a gyermek mosson kezet; az ételt alaposan rágja meg; étkezések alatt ne foglalkozzon mással (könyvolvasás, tévénézés, stb.); édességet étkezés után fogyasszon; kultúráltan étkezzen; szoktassuk rá a gyermeket, hogy főétkezések után mosson fogat ha erre nincs módja, akkor legalább öblítse ki a száját. Figyelem! Tilos a gyermeknek alkoholos italt adni! Téves nézet, hogy a vörös bor, vért csinál”, a rumos tea pedig növeli az étvágyat. A sör is alkoholt tartalmazó ital. A feketekávé sem gyermeknek való étkezési cikk, ne adjunk neki sem reggelire, sem étkezés, plán. A gyermekünk egészséges fejlődése érdekében. .. ___ f. U.