Fejér Megyei Hírlap, 2007. szeptember (52. évfolyam, 204-228. szám)
2007-09-21 / 221. szám
6 • FEJÉR MEGYEI HÍRLAP RÖVIDEN Többet kellene locsolni Budapest (mti) - A rendszeresen öntözött mezőgazdálkodási területek arányát a 70-80 ezer hektárról 100 ezer hektárral kellene növelni a gyakoribbá váló aszályok átvészelése érdekében - mondta Lajkó Ákos, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal elnökhelyettese. Az elmúlt évtizedekben 10 évente lehetett jelentős száraz időszakokkal számolni, az idei aszály az elmúlt tíz évben a negyedik. A termésbiztonság, a kiegyensúlyozott termelés érdekében az öntözési infrastruktúra bővítése szükséges. Postapartnert keresnek Budapest (mti) - A Magyar Posta a liberalizációra készül, fontos állomása a Postapartner program, a posták vállalkozásba adásának kiterjesztése - mondta Szabó Pál, a társaság elnök-vezérigazgatója. Hozzátette: több mint 330 vállalkozói postapartner üzemel. Áramot termelnek Pálhalmán Pálhalma (tsz) Szerda déltől már áramot termel a Pálhalmai Agrospeciál Kft. biogázüzeme, ezzel határidőre elkészült az országban a második, de méreteiben első üzeme. Újabb állomásához érkezett a Pálhalmai Agrospeciál Kft. projektje. Az E.ON elektromos hálózatában már fogadják a biogázüzemben termelődő áramot. Tavaly nyáron megkezdődött a biogázüzem építése. Az építkezés és a technológiai berendezések szerelése befejeződött júliusra, a berendezések „finomhangolása” történik. Szárszó Tibor fejlesztési mérnök, a társaság környezetvédelmi vezetője elmondta, az állattartó telepeken keletkező hígtrágyát minden mennyiségben fogadni tudják. Feltöltötték a 62-es útról jól látható tornyokat oltóanyaggal, beindulhatott a biológiai folyamat, és a gáztermelés. Az üzem kapacitásának 15-20 százalékát használják ki, ez elég volt, hogy az E.ON feltételei mellett be tudják indítani a gázmotorokat, és áramot adjanak az elektromos hálózatba. Több hulladékot tudnak fogadni, és a két gázmotor közül a kisebb teljesítményű ezután folyamatosan dolgozik. Az éttermi hulladékot is fel tudják már dolgozni. Az alapanyag az adonyi szövetkezet és a pálhalmai gazdaság állattartó telepeiről származik. Két és fél milliárd forintba került a biogázüzem. Egymilliárd forintot vissza nem térítendő támogatásként uniós pályázaton nyert a társaság. GAZDASÁG 2007. SZEPTEMBER 21. PÉNTEK Hódító borosüvegcímkék A forma tetszőleges, de kötelező feltüntetni a termőhelyet, az évjáratot és a megnevezést Leopold Györgyi Budapest (mti) - A bor nem tömegélelmiszer, élvezeti cikk. Igazi hungarikum lehetne, hisz a magyar borok a nemzetközi versenyeken általában dobogós helyen végeznek, ennek ellenére az export csökken. Oka a szőlőtermesztés, a borászat alulértékelése, a hatékony bormarketing hiánya. A magyar borok világhírűek. Különleges az ízük, színük, aromájuk, zamatuk, és olykor különlegesen kellemes hangulatba varázsolják fogyasztóikat, ha szorgalmasan néznek a pohár fenekére. Ma egyre inkább sikk a kulturált borivás hirdetése, hiszen kis mennyiségben egy minőségi bor valóban ajánlott - még egészségi szempontból is. Szüret idején, amikor a gazdák számba veszik, milyen termést hoztak a tőkék, mennyit hagyott meg az aszály, a jégeső, a kártevők, elérkezik a mulatságok ideje, borünnepek, borversenyek, borlovagok, borfesztiválok játsszák a főszerepet, hogy megismertessék a vásárlókkal a legjobb borfajtákat. A magyar bor jó, kiváló minőségű. Hogy mitől az, erről Horváth Csabával, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa főtitkárával beszélgettünk. - A bor minősége törvényileg szabályozott, a 2004-ben napvilágot látott XVIII. törvény, valamint az EU borjogi szabványa szigorúan előírja a követelményeket, amelyeknek meg kell felelni - mondta a főtitkár, majd hozzátette, megkockáztatná, hogy nem mind bor, amit annak hiszünk... - Az igazi bor szőlőből van. Hogy hamisítják is? Igaz. Ez egyfelől értékét jelzi, hiszen hamisítani csak azt szokták, ami érték. Kétezer évvel ezelőtt csak a kánai menyegzőn fordult elő a csoda, miszerint a víz borrá vált. Ma a bor szigorúan szabályozott termékpályán visszavezethető egészen a szőlőültetvényhez, az előállítóhoz. Egyébként a bor bizalmi termék, vagy ismeri a vevő a fajtát, az előállítót, vagy megbízik a palackon feltüntetett információkban - mondta a szakember. Újabban megfigyelhető, hogy fantáziadúsan tervezett, csillogó-villogó címkék virítanak a borosüvegeken. Ezeknek előállítása nem lehet olcsó. Hiszen ha csak a grafikai, nyomdai megjelenítést nézzük vagy azt, hogy a termelő névjegye, fotója, saját arca is szerepel a címkén, elképzelhetjük, hogy ez jelentős pluszköltség. A mai, modern marketing szerint igen fontos a megkülönböztetés. Régen más volt a helyzet. Működött 7 borgazdasági nagyvállalat az országban. 15 állami gazdaság, 50 tér- __emelőszövetkezeti pincészet, és többnyire típusborokat állítottak elő. Ma minden cég a saját borát készíti. A címke igen fontos. Hozzá tartó- ____ zik az eredetvédelemhez, egyfajta garanciát jelent. Ma nem fordulhat elő, hogy egymillió üveg badacsonyi kéknyelűt hozzanak forgalomba, mikor csak húsz hektáron termelnek hozzá való szőlőt. A címke garancia rá, hogy a palackban az van, amit feltüntetnek rajta - hangsúlyozta Horváth Csaba. - Valóban csak a fantázia szab határt a művészi megoldásoknak, amelyekkel a borokat reprezentálják. Az is újdonság, hogy míg régen az állandóság jellemezte ezeket, ma a változatosság a trend. Ne gondoljuk, hogy csupán öncélú üvegdíszről van szó, a címkének fontos szerepe van, a „néma eladó” feladatát tölti be. A címke szabadon választott, de az üvegeken kötelező feltüntetni a termőhelyet, az évjáratot és az egyértelmű megnevezést. A fogyasztót megtéveszteni semmiféle címkével nem szabad. A bor nem tömegélelmiszer, élvezeti cikk. Igazi hungarikum lehetne, hiszen a magyar borok a nemzetközi versenyeken általában dobogós helyen végeznek, ennek ellenére az export csökkenő tendenciát mutat. Ennek oka a szőlőtermesztés, a borászat alulértékelése, a hatékony bormarketing hiánya. Pedig a szőlőtermesztés, a borászat sok embernek ad munkát az év minden szakában. Ma 9000 pincészet van az országban és 50 ezer szőlőültetvény, 10 ezer gazda készít bort 100 szőlőfajtából. Ez a mennyiség a fogyasztó számára átláthatatlan, hiszen csak bikavérből 120 féle van forgalomban. A borok többsége egyéni „filozófiai jegyek” alapján készül, új fantázianevekkel, remek ízekkel, szemrevaló palackban. A vásárló döntése, mikor milyen fajtát tesz asztalára, kódolva a jellc mtun/frle inrenpt Vagy ismeri a vevő a fajtát, az előállítót, vagy megbízik a feltüntetett információkban Ma egyre inkább sikk a kulturált borivás hirdetése, hiszen kis mennyiségben egy jó bor valóban ajánlott, még egészségi szempontból is Lépéselőnyt szerezhetnek A szakképzett munkavállalók nagyobb eséllyel találhatnak maguknak állást Székesfehérvár (ki) - A közel 33 ezer jelentkező közül 15 511 ember vehet részt a Lépj egyet előre uniós programban, közülük már több mint 9 ezren végeztek is - hangzott el tegnap a projekt első szakaszának értékelő konferenciáján, az Alcoa-Köfém oktatási központjában. A közel 5 milliárdos program, amelynek 75 százalékát támogatja az Európai Unió, s amely azt a célt tűzte ki maga elé, hogy szakképzetlen felnőttek szerezhessenek ingyenesen a munkaerőpiac által elismert szakismeretet, illetve szakképesítést, roppant sikeres. A végzettek 48 százaléka arról számolt be, hogy legkevesebb egy hónap alatt javult a munkaerőpiac helyzete, el tudott helyezkedni, előléptették vagy emelték a fizetését - közölte Soós Adrianna, a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal főigazgató-helyettese. A programban alapfokú iskolai végzettséget szerezhetnek azok a felnőttek, akik azzal nem rendelkeznek, de a 6. osztály befejezését igazoló bizonyítványuk van. Az alapfokú iskolai végzettség megszerzése után szakképesítést adó képzésekbe is bekapcsolódhatnak. Akik kevesebb, mint 6 osztályt végeztek, a program során megszerezhetik a szakképzés megkezdéséhez szükséges közismereti és szakmai kompetenciát, majd ezután szakképesítést is szerezhetnek. Az általános iskolát befejezettek számára mód nyílik szakképesítés megszerzésére hiányszakmákban vagy a munkáltató által igényelt munkakörhöz kapcsolódó szakmákban. Az érettségivel rendelkező felnőttek lehetőséget kapnak, hogy érettségire épülő szakmát szerezzenek a projekt során. A már szakképesítéssel rendelkezők számára lehetőség nyílik meglévő szakképesítésükre épülő új szakképesítés megszerzésére hiányszakmákban, valamint betöltött munkaköréhez kapcsolódó, illetve a munkáltató által igényelt munkakörben. Sokan szereznek ismereteket a felnőttképzés keretében, de legtöbbjük a magasabb végzettségűek soraiból kerül ki, kevesebben tanulnak az alacsonyabb végzettségű munkavállalók közül — mondta Luczek Sándor, a szociális és munkaügyi minisztérium titkárságvezetője. Márpedig a tapasztalatok szerint az alacsonyabb végzettségűek nehezen találnak munkát - hangsúlyozta. Az EU-ban ma csaknem minden második felnőtt bekapcsolódik a felnőttképzésbe. Magyarország versenyképességének is egyik meghatározó eleme, hogy a gazdaságnak rendelkezésére áll-e a megfelelő mennyiségű és minőségű munkavállaló. Ma hazánkban több mint 2 millió ember, a munkavállalói korban lévők negyven százaléka nem rendelkezik szakképesítéssel. A szakképzettség a minőségi munka titka, melyre egyre nagyobb igényt tartanak a vállalkozások Generációváltás és külföldi tanulmányút Tanácsok, jogszabály-ismertetők gazdáknak Aba (zsm) - Az agrárium fiatalítását szorgalmazza az Európai Unió, mert mindenütt jellemző, hogy az idősebb korosztály műveli a földet, tart állatot. A fiatal gazdákat hívták meg Abára is. Az AGRYA nevű szervezet, a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége invitálta tájékoztatóra tegnap délutánbán az érintetteket a Fiatal Gazda Klub soros programjában. A legaktuálisabb téma a 40 év alatti agrárgazdálkodók többlettámogatásának kérdése volt, amiről még mindig nem tud mindenki. Az EU agrárköltségvetéséből a fiatal gazda 10 százalékkal több támogatást fgyelhet a már elnyert támogatáson felül, ha regisztráltatja magát kora szerint is a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál (MVH). A regisztráció végső határideje október 31 -e, s eddig csupán száz körüli agrárius élt vele. Igaz, vagy őstermelőnek, vagy egyéni vállalkozónak kell lennie az illetőnek, kft.-, bt.-tulajdonosok nem jogosultak a pluszjuttatásra. - Egy friss változásról is tájékoztattuk az abai gazdaklubosokat- mondta Mikula Lajos, az AGRYA elnöke. - Eddig azonos összeget kapott a nyertes pályázó fiatal gazda, az üzem méretétől függetlenül, az EU kérésére azonban változik a jogszabály, s sávos támogatást alkalmaznak a pályázat nyerteseinél. Bizonyos üzemi méret növekedést vállalnia kell a gazdának, s ha eléri, nő a támogatása is. Az alapegység az 1 EUME, ami nagyjából 10- 12 hektár búzaföldnek felel meg. A 4 EUME egységre 20 ezer euró nyerhető el, a 7-re 30 ezer, a 10-re maximum 40 ezer euró. A szakmai egyeztetés most folyik, de minden bizonnyal ez a végleges változat, nincs ellene kifogás. A külföldi gyakornoki utakról is tájékoztatást adtak az agrások, ami különösen a nyelvet tanulni szándékozó, pályakezdő agráriusoknak jó lehetőség. Magyarországon már a 70-es évek óta zajlanak a külföldi gyakornoki programok, Nyugat-Európában és az USÁ-ban is sokan jártak azóta. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium háttérintézménye, a Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet (VKSZI) írja ki a pályázatokat, náluk lehet tájékozódni. Nyelvtudás szükséges, de nyelvvizsga nem, s valódi, működő parasztgazdaságokban szerezhetik meg a gyakorlatot a fiatal gazdák.