Gazdasági Lapok, 1850 (2. évfolyam, 1-84. szám)

1850-10-20 / 74. szám

Dinnyészetü­nk ügyében. Több év óta szinte szokásommá vált, a tisztelt közönséget dohány s dinnye-termesztésem eredmé­nyeiről értesíteni; s hogy ezt az idén se mulasz­­szam el, arra e lapok szerkesztősége barátságosan felcíni szíveskedett, azonban az idők ollyanok, hogy az ember nem örömest pillant vissza. — Dinnyeföl­demen seregek táboroztak, sőt rajta kétszer csatáz­tak is; elgondolhatni tehát, milly szép eredménye lehetett termesztésemnek, s kivált milly felségesen létesült általa a gazdászat gyakorlati főéivé: a tisz­ta haszon elérése. Elmondhatom tehát bús Ossian­­nal: „Szomorú a múltnak emléke!“ de mivel a bús­­lakodásnak nagy barátja nem vagyok, azt mondom : a­mi elmúlt, elmúlt! É­s a­helyett hogy vénasszonyok módjára a leperdült idő viszontagsá­gai felett bánkódnám , férfiasan nézek a jövőnek szemébe , kérdezvén: mi ezentúl teendőm ? „Szenvedelmes dinnyészem“ első kiadása elkelt, s a dinnyét termeszteni szerető kö­zönség zaklatja a könyvárusokat. Illy körülmények közt kötelességemnek tartom második kiadását el­készíteni, és pedig egészen újból, mert mi tagadás benne, midőn először kiadtam, bir ujoncz voltam még, de lelkesedett, és szavaim ez okból­­ hatot­tak is. Azóta azonban folytonos kísérletek közt több év folyt le, az ujonczból veterán lett, s ha mun­kámat most felére leszállított alakban adom is ki, hogy tehetségig olcsó legyen, azzal kecsegtetem magamat, mikép mind a mellett tartalomra nézve mégis gazdagabb leend, s hasonlíthatlanul biztosabb kalauz a dinnyészet szép mezején. Hazánk dohány s dinnyetermesztésre nézve a leggazdagabb föld Európában, szükség tehát, hogy a kertészet e két ágát tökélyre fejtsük ki, te­temes hasznunk s élvezetünk szaporításával. — B­u­­gát Pál az Academia természettani szakosztá­lyában dinnyészetü­nkre nézve egy indítvánnyal lé­pett fel, melly mivel az utat, mellyen azt elérni le­het, szemesen jelöli ki, tőlem itt hallgatással el nem mellőzhető. Ő ugyanis velem kezet fogva,a fa­j­ok kiszemelését s az elkülönített ter­mesztést ajánlja, vidékek szerint, t. i. olly fa­joknak termesztését, mellyek czélunkhoz képest itt vagy ott legjobban diszlenek. Vitassuk meg ez ér­dekes tárgyat. Hogy hazánkban olly sok dinnye közt olly kevés igazán jó terem, annak — ítéletem sze­rint — nem annyira a hiányos mivelés az oka, mint a fajok me­g-n­e­m-v­álasztása és a vegyes termesztés. Nem tudom,olvasóim tekintettek-e erre nézve szét a hazában? Látták-e pálóczi Horváth Péter dinnyeültetvényét Bogáton Szabolcsban? Nagy Lászlóét Hevesen? Jártak-e Csányon? Meg kell vallanunk, a magyar meg tudja a dinnyének földjét választani, s meg is miveli, hol haszna van utána, mint akárki. A hol el­különíti a fajokat, vagy csak egyet termeszt, mint a hevesiek: ott terménye jeles is, és hírre kap; de a hol vegyesen termeszti a fajokat, mint a sárgákat átalában, hol kapott eddig jeles dinnyéket? A nagy­ban vegyesen termesztett sárgák ez okból már any­,­nyira elaljasodtak, hogy szinte ehetetlenek, ugorka­­ízűek, s ha elérnek, kásások. Természetesen! — Vegyesen termesztve, a fajok örökké elkorcsosit­­ják egymást, jeles fajta szert nem tehetünk, s ha tettünk, az második évben elvesz. Hogy gyökerez­hetne ez után szenvedelem a termesztő keblében, ha azt sem tudja, mit termeszt, s minden buzgósága mellett, jeles terményre szert nem tehet; mert ha nagyban termesztjük a dinnyét, ollykor-ollykor a sok közt találkozik ugyan egy-egy jó is; de há­nyadik az o­laj-megválasztásnál, elkülönített ter­mesztés mellett ellenben , a termesztő nemcsak bi­zonyos, minő gyümölcsöt arat az elvetett magvak-74 1850. 74. Pest, October 20. (AZDAfÁfil LAPOM. Szerkeszti s kiadja: Korizmics László. „Hozzunk mezőgazdaságunkba mielőbb helyes arányokat“ TARTALOM: Dinnyészetünk ügyében. (Szontagh Gusztáv.) — A gazdasági rendszerekről. III.—Néhány szó a fais­kola készítéséről. (R. F.) — A földbirtok eldarabolása Belgiumban , s a minimum kérdése Holsteinban. — Honnan származnak a szivaron a sárga foltok. — Marha és trágyasó. — Kereskedelmi tárcza. — Hirdetés.

Next