Gazdasági Lapok, 1858 (10. évfolyam, 1-52. szám)

1858-06-03 / 22. szám

Megjelenik hetenkint egyszer, minden csütörtökön, másfél—két év, a mellékleteken kívül. Előfizetési díj: Egész évre 10 ft — kr. Fél évre 5 „ — „ Évnegyedre 2 „ 30 „ Előfizethetni helyben a szerkesztő­ségnél , üllői­ után a m. gazd. egyesület köztel­kén, vagy a könyv­­kereskedésekben 5 vidéken , minden cs. kir. posta­­hivatalnál, a szerkesz­tőséghez utasítandó bérment­e­s l­evelekben. PEST, 1858. Június 3. 22­­-dik évi folyam első fele.­­ „Hozzunk mezei gazdaságunkba mielőbb helyes arányokat.“ TARTALORI: Felszólítás termelési versenyek érdekében. — Londoni közlemények V. — Különféle próbavetemények 1857-ben Bánréven, m. — Felföldi czikkek. VI. — Barmászat. II. — Erdei kártérítési tarifa mintája. — Évszaki tudósítások. XXIV. XXV. XXVI. — KERTÉSZET: A nászpolyafáról. — TÁRCZA : Kormányi intézkedések. — Közintézetek és egyesületi működések. — Új­donságok. — Gazdasági és kereskedelmi tudósítások. Felszólítás termelési versenyek érdekében. A Magyar Gazdasági Egyesület elfogadott programmja, s folyó évi május 5-kén tartott igazg. választmányi ülésének határozata nyomán, kedves kötelességének tekinti az Egye­sület elnöksége, gazdasági előmenetelünk iránt érdekelt gaz­dáinkat felkérni, termelési versenyek tételére, s az elérendő eredményeknek Egyesületünkkel való hűséges közlésére. — Hogy a termelési versenyek mily fejlesztő hatással bírnak a gazdasági üzletre átalában, világosan tanúsítják azon tapasz­talások, melyek az utóbbi évek alatt az iparkodó és gazda­ságilag előrehaladt Szászországban létettek. Ez irányban a serkentés kétségkívül helyén van hazánkban is, mert a czél­­szerűn intézendő termelési versenyek nemcsak igazi mértéket fognának szolgáltatni azon határokról, melyekig a termelés egyes növényeinknél emelhető, de adnának egyúttal számokon nyugvó, s ennélfogva világosan meggyőző magyarázatot, az annyira időszerű belterjes gazdálkodásnak hasznosságáról is. Ezen versenyeket egy-egy vidéknek szorgalmatos gaz­dái egyetértésbe állva, legczélszerűbben ejthetik meg, s egye­lőre szívesen látná az Egyesület, ha azok a répa-, kukori­­cza-, burgonya-, lehet -, lucterna-, repere- és gomborkára terjesztetnének ki; azon megjegyzéssel egyébiránt, hogy egyéb növényekkel való versenyzést is szívesen veend az Egyesület. Ezen versenyzéseknél az Egyesület, a következő felté­teleket ajánlaná szem előtt tartani, u. m. 1) Versenyezni szándékozók, a versenyzésre szánt nö­vények tüzetes kijelölésével szíveskedjenek az Egyesületet annak idejében az illető növények vetése előtt, levél útján értesíteni. 2) A verseny termelési tér minimuma a fentebbi növé­nyekre nézve legyen legalább egy hold. 3) A nyert termés mennyisége a helybeli elöljáróság bizonyítványával igazoltassák. 4) A föld minősége, trágyázási állapota, s a mivelési mód, hűségesen adassák elő. A versenyzők az Egyesület által oklevelek és érmek általi kitüntetésben részesittetnek. Reménye az Egyesület, hogy gazdáink jobbjai ezen felszólításnak, hazafius készséggel fognak megfelelni. Pesten, 1858. junius 2. Gróf Kár­olyi István, mint a Magyar Gazd. Egyesület elnöke. Londoni közlemények. •w. II. J. W. Sellers kereskedelmi pinezéje. Sherry Sack, Burgundy Port és egri bor. London, 1858. május 10. Sellers lakása és borkereskedése a Westenden, a fővá­rosnak vagyonosabb osztályaitól lakott legszebb részén, a Cavendish Square és Oxford Street közelében van. Fenn az emeletekben a lakószobák, földszint a rakodó csarnok, az elfogadó és kóstoló szoba, az iroda, s ebből egy keskeny lépcső levezet a pinezébe. Ez mintegy 100 □ ölnyi tért foglal el, s alakja négy­szög, melyet közepett egy boltozatjárás választ ketté; ezt ismét négy hasonló járás hasítja keresztbe. Ezen keresztjá­rások közül az, melybe a lépcső ajtaja nyílik , szélesebb a többinél­­ebbe, s a mellette levőbe helyeztetnek el a tele hordók, s itt megy végbe a borrali munkálásnak nagyobb része. A többi járásoknak falai fülkékre vagy vakablakokra (bins) osztják, s ezekbe rakatnak sűrűn álló léczpolczocs­­kákra a tele buteliák fekvő helyzetben. Az ilyen házi pincze rendeltetése főkép az, hogy az üvegben eladni szándéklott borok, miután hordókban a mi­nap említett nagy raktárakból ide hozattak, itt teljes condi­­tióba tétessenek, palaczkokra fejtessenek, s igy ládákba vagy kosarakba rakva szétküldessenek. Tehát a bor, mihelyt ide kerül, tisztázás (fining) alá vettetik. Ez Isingglassal,*) tojásfehérnyével vagy Lipscombe & Co patent szűrőjével vitetik végbe. Az utóbbi eszköz egy 3' magas, és felső nyílásának átmérőjében ÍVV széles, alul pedig keskenyebb, gömbölyded cserépbödön, mely ilyen vagy kisebb alakban, az ivó­víz tisztázására csaknem minden ren­desebb londoni háznál használatban van. A viz, bor vagy egyéb folyadék felül a tartóra töltetik, melynek közepén egy lyuk van tiszta szivacscsal bedugva; ezen szivárog le a nedv, mig szénpor-, porond- s más hasonló tisztitó anyagokból készült rétegeken keresztül az edény fenekére ér, a honnan egy oda alkalmazott csapocskán kristálytisztán jő ki. A tisz­tázás ezen szürőedényen sebesen megy és kevés gonddal jár. *) Ezen anyag egy itten igen közönséges tengeri karnak a felszeg­­es zónák (Pleuronectes Solea) sima nyálkás bőréből készül, és a nálunk divatos vizahólyagot pótolja. T. Gy.22

Next