Gazdasági Lapok, 1864 (16. évfolyam, 1-52. szám)

1864-11-16 / 46. szám

654 fekvő szellős szárító félszerekben szétteregettetnek és gyorsan megszárittatnak. Hogy a száradás még gyorsab­­ben történjék, a lenszárakat kis rakásokként (6 — 8 fon­tonként) két két fapálcza vagy dorong közzé szoritván, ezeket a félszerben felfüggesztjük. Ily módon 3—4 nap alatt könnyen megszárad a len annyira, hogy most mes­terségesen néhány óra alatt tökéletesen megszáradhat és a további munkálatok alá vétethetik. A len mesterséges szántása a legkülönfélébb szárító készletekben történhetik; a közönséges sütő kemenczétől fogva a meleg levegő vagy gőz által fűtendő szárító ka­maráig, ezen készletek minden fokozata használ­tatik e czélra, azonban e sok szárító készlet bár­melyikét hasz­náljuk is, soha sem szabad megfelejtkeznünk arról, hogy a hőmérséklet az 50 Reaumur fokot túl ne lépje, mert kü­lönben a rost minősége tetemesen szenvedne. Flandriában a len szárításához külön száritó kemen­­czék épitetnek, melyek következőképen szerkesztvék: a földbe egy 5 — 6 láb hosszú, 2— 3 láb széles négyszög­letes mélyedés ásatván, reá egy vas rostélyt tesznek, melynek egyes nyílásai 2 hüvelyknyi szélesek; ez a tűzhely. E fölé építtetik a szárító kemencze, mely gyak­ran nagyon széles és magas, úgy hogy nagy mennyiségű lent lehet benne egyszerre szárítani. Alakjára nézve ren­desen felől szélesebb mint alól. A kemencze kül­tartal­mához mérve tüzet rakván a rostély alatt, miután az jól átmelegíik­, a parázst azonban kihúzzuk belőle (valamint a sütő kemenczénél) s a lenkötegeket helyezzük belé, mely­­lyek abban tökéletesen megszáritandók és néhány óra alatt könnyen meg is száradnak. Meg kell még jegyeznem, hogy nem szabad ezen kemenczéket tökéletesen elzárni, sőt inkább kis légvonatnak mindig kell benne uralkodnia, mert különben az elpárolgó vízpára a kemencze kihűlté­vel lecsapódtatnék és a száraz len ártalmára válnék. Ezen szárítási módok rendkívül veszedelmesek, egyetlen egy kis szikra képes egy terjedelmes kemencze tartalmát néhány másodpercz alatt lángba borítani és a gazda termését vagy legalább annak egy részét megsem­misíteni. Nálunk Magyarországban (nem különben Olaszhon, Németország déli részeiben, Stajerhon, Karinthia, Wü­r­­temberg stb.) a len szárítása rendesen csak a nap suga­raira bizatik, mi azonban csak nagyon ritkán elégséges. A lenszárak töréséhez szükséges, hogy azok tökéletesen szárazak, rendkívül törékenyek legyenek, mely száraz­ság­­fokozatot napon szárítás által alig lehet elérni. A lennek kemenczékbeni szárítása által indokolt tűzveszélyeket elkerülni rendkívül szükséges és fontos, de nem csak mezőgazdasági hanem nemzetgazdasági szempontból is. Mily szomorú következményei vannak gyakran ezen szárítgatásoknak, hány ház, hány falu van áldozatja a lenszárításnak, és ki tudja hogy mennyi kárt fog még e miatt szenvedni az emberiség. Pedig mind­ezt igen könnyen lehet elkerülni az által, hogy a száritó ke­menczéket a­ faluktól oly távolságban állítjuk fel, mely távolság megszünteti a tűzveszedelmet és biztosítja a fa­lut vagy helységet. Ily távolság zsúppal födött lenszá­­rítók részére 600, cseréppel fedett szárítók részére pedig 300 lépés, a falu vagy helység utolsó házától számítva. Legtöbb helyen a paraszt gazdák sütő kemenczékben a falvak közepette szárogatják lenyöket, és ez okozza azon sok tűzvészt, mely leginkább a lenszárogatás idejé­ben dühöng. Külföldön, Hollandia, Belgium stb. államokban szigorúan meg van tiltja ily nemű szározgatásokat a falvakban eszközölni, hanem kiki kényszerülve van ezt az illető hatóság által meghatározott kitűzött helyen létesíteni. Felemlítést érdemel azon kitűnő intézkedés, mely e részben Hohenlohe herczegség minden helységé­ben feltalálható. A szárító kemenczék (összeköttetésben lévén a törő kamarákkal) a falun kívü­l a község költsé­gein épitvek, a gazdák rendelkezésére adatnak akkép, hogy azok kötelesek az illető hatóságnál (község elöljá­rójánál) feljelenteni, midőn azt használni akarják. Mily jó volna kedves hazánkban is ilyféle intézményeket életbe léptetni, melyek az állam jólétét, a haza boldogsá­gát előmozdítják. 15.) A len további kezelése. Miután a len csak akkor válik piaczi áruvá, hogy ha fonásra vagy szövésre alkal­matossá tétetett, ennek további megmunkálása t. i. törése, tilolása, gerebenezése stb. egyszóval a lenrost és farost egymástóli tökéletes elválasztása, szintén a gazdasági munkák közé számítandók és igy kétségkívül a gazdát illetik. a.) A len sulykolása. (Botten). Ezen műtét Németor­szág némely részeiben (Hessen Kassel, Hessen Darmstadt, Mecklenburg stb.) megelőzi a len törését, miglen Belgi­um és Flandriában azt helyettesíti. A len valamely ke­mény és egyenes padlózatra szétteregettetvén, megsuly­­koltatik. E végre kemény erős 12 hüvelyk hosszú, 6 hü­velyk széles és 4 — 5 hüvelyknyi vastag fasulykot (Bott­­hammer vagy Flanel) használunk, melynek alsó lapján mintegy 6 — 9 kereszt rovás vagyon és melyek ugyan­annyi párhuzamosan kiálló háromszögletes tompa élű bordákat képeznek. Ezen sulyoknak 2 %—3 lábnyi hosszú fanyele van, mely görbe lévén, nagyon könnyen kezelhető. A len elteregetésénél különös figyelmet kell fordítanunk arra, hogy az lehetőleg egyenletesen történ­jék. Legjobb egyszerre csak egy köteg lent teregetni széjjel akkép, hogy a gyökvégek egy egyenes vonalat ké­pezzenek (azaz hogy egy gyökvég sem álljon küljebb vagy beljebb mint a többi), a szárak egyenesen és pár­huzamosan feküdjenek, a kiterített réteg pedig ne legyen vastagabb 3 és vékonyabb 2 hüvelyknél, mert míg az első esetben a vastag rétegen keresztül nem hat tökéle­tesen a sulyok, az utóbbi esetben t. i. ha a lenréteg na­gyon is vékony, a szárak egy része a gyakran egyenet­len padlóba szoríttatnak, e sulykok pedig nagyon elhasz­nálódnak. A munkás lába végével a len egyik végét le­nyomva tartván, a szabad felét ismételve megsulykolja, ezután ugyan azt teszi a len közepével és végül bugavé­gével. Ezen háromszoros sulykolás után a lent megfor­gatván és megrázván, a sulykolás ismételtetik az döb­bent rend szerint, és pedig legelőbb a gyökvég, ezután közép és végül a bugavég sulykoltatván meg. A meg­sulykolt len összetolatván, markonként szedetik fel; a sulykolás alatt netalán megzavarodott szálak helyre igazgattatván, azt a falhoz támogatjuk. Flandria leghíresebb lentermelő vidékein csak annyi len sulykoltatik meg egy ízben, a mennyi ezután 2 — 3 szorra megsimitath­atik. Ennek fő oka abban rejlik, hogy a megsulykolt len­könyebben ragadván magához a

Next