Gazdasági Lapok, 1871 (23. évfolyam, 1-51. szám)

1871-10-18 / 42. szám

I Fest, 1871. October 18. XXIII. évfolyam II. fele. Hozzunk mezei gazdaságunkba mielőbb helyes arányokat.* Szerkesztőség: A MAGYAR GAZDASÁGI EGYESÜLET KÖZLÖNYE. Megjelennek e lapok minden szerdán 2 tömött i­ben. Előfizetési díj: Egész évre 10 frt, fél évre ||­­■ 5 frt. negyed évre 2 frt 50 kr­t. é. a M. Gazd. Egyesület köztelkén is (üllői út 12. szám), hova a tudósítások s egyéb levelek is intézendők, l­apjaink hirdetéseket is közölnek. telken, vagy a könyvkereskedésekben. 1­ Vidéken , minden m. kir. postahivatalnál, a szer- r .­kesztőséghez utasítandó bérmentett levelekben.­­ Lapunk jul.—sept. évnegyedei előfizetése sept. hó végével letelvén, tisztelettel kérjük előfizető­inket az oct.—deczemberi megrendelés mielőbbi eszközlésére, hogy a lap küldése késedelem nél­kül történhessék. Szerk. Erdély borászatáról.*) A harmadik kérdés, melyet a gazdasági egylet a tisztelt gyűlés bölcs megfontolása alá bocsátott, s bevezetését csekély személyekre bízta, következőleg lett formulázva. Az ötvenes évek óta behozott külföldi szőlő­­faj­ok minő előnyöket vagy hátrányokat mutat­nak fel borvidékek szerint, termékenység, bo­raik kiváló sajátságai s árkülönbség tekinteté­ben a honi fajtákból nyert borainkkal szemben? s váljon az uj mive­l­ési rendszerek egyszerűsí­tett honi m­ívelésnél ajánlatosabbnak mutat­koznak-e? egyszerűsítve e kérdésnek két ága van: 1. Hogy váljon importált fajainkkal egészben véve jó úton járunk-e ? 2. Kell-e szőlőmivelési rendszerünkön változtatni, vagy csak a meglevőt okszerűebben kezelni ? Mielőtt a kérdések derekára szállanék, legyen szabad pár­huzamot vonni borászati iparunk jelen és 20 év előtti állása közt 20 év előtt azt mondták rólunk: „ez a civilisatio határ­széle.“ iparunk, mezőgazdaságunk, borászatunk ismeretlen mély­ség voltak. Most van nemcsak földiratilag, van nemzetközileg érvé­nyes s elismert magyar monarchia, van magyar borászati ipar, van világtárlatokon, kereskedelemben elismert magyar bor. 20 év előtt édes magunkon kívül, kik borunkat megter­mesztettük, s el is költöttük kisebb és nagyobb adagokban, senki sem tudta, termel-e a kökényen kívül Erdély valami bogyós gyü­mölcsöt, termel-e Erdély valami borfélét is ? legfeljebb a lengyel zsidó nézett be egyik-másik pinczébe, s kiválogatva potom árba termésünk legjavát, szakállába nevetve odábbállt, a termelő­nek hagyván az idomitlan lőrét elkölteni a hazáért és saját egészségéért. Most a Kárpátokon túl is neve van borainknak, s azzal a figyelmeztetéssel, hogy istenért­ csak jól kezeljük borainkat, mert e­z­e­r k.­kincs rejlik azokban, a megrendelők kívánalmainak is alig tudunk eleget tenni, s 20 év előtt valamint sok mindenben, ezoptos faj voltunk borászati iparunk terén is, s azt hittük, nincs párja annak, a­mit termelünk, saját fajtáinkkal s készletünkkel megelégedve, nem a magunk belátását, a másokét hoztuk kétségbe, nem törődve azzal, vagyonosodásunk rovására akarunk-e okosabbak lenni másoknál ? Most a szükség s tapasztalás iskolájában okulva, termelőink értelmesebb része szakítva az ódon formákkal, a gyökeres reform terére, a fajmivelés rendszerére tért át, megtartani igyekezvén a meglevőből azt, a mi jó, s importálva idegen helyről mindazt, a mi égalji s földtani viszonyainknak megfelel. Az ósdiak megdöb­benvén az értelmiség által aratott siker felett, gondolkozóba esnek s kurtábbra nyiratják, vagy galléruk alá temetik önzésük s önbálványozásuk ezopfjait, s lassan-lassan az értelmiség után kullognak. 20 év előtt a nemes faj termelés és okszerű borkezelés öszhangzatos működése ismeretlen volt hazánkban; megszületett, pinczébe helyeztetett, egyszer vagy sohasem lefejtetett a nemes nedv, s azzal quasi re bene gesta, a kezelés műtéte befejeztetett. Az így kezelt s történetesen exportált borokkal megbukott a kereskedő, de megbukott a termelő hitele is egyszer mindenkorra, s másodízben ugyan nem fordult többé hozzánk a kereskedő tudatlanságunk miatt kijátszott bizalmával. Most nincs értelmes borász hazánkban, a­ki be ne lássa, hogy a nemes és értékes bor két anyától születik, egyszer értel­mes miveléssel a szőlőhegyen, és másodszor sokkal nagyobb pro­cessus mellett a pincéében, hogy a legnemesebb nedűnek, mint hegy szülöttjének, a pincze a valódi iskolája, a mely nélkül, mint a legszebb tehetségű ember kellő oktatás nélkül, félszeg és el­fogult, a legnemesebb szőlő nedve sem nyerheti meg valódi értékét. Szakértelmes pinczekezelésen keresztül ment boraink fordíták Erdély hazánkra úgy a bel-, mint a külföldi piaczok figyelmét. 20 év előtt helylyel-közzel alig akadt meg egy-egy kis parcella, jól roszul számítva, vagy minden számítás nélkül vá­lasztott fajszőlővel beültetve, vegyes, kevés jó és sok roszféle fajoktól tarkállottak, s tarkák ma is nagyobb részt szőlőhegyeink; hiányzott tehát a kereskedelem követelésének egyik életfeltétele; egyenlő természetű s jellemű borokat nem tudtunk szolgáltatni. Most ez is máskép van, s a fajnzőlő-tenyésztés előnyéről, ki a bortermelést jövedelmező tőkének tekinti, értelmes gazda szi­lárdul meg van győződve. Fajborainkkal vívtuk ki, hogy király­hágón túl lakó honfitársaink fehér borainknak elsőséget adnak 42 *) Az erdélyi gazdasá­gi egylet vándorgyűlésen folyó évi October 8-án tartott előadás. ,L. lapjaink mai számában az egyesületi közleményeket.

Next