Hajdú-Bihari Napló, 1978. március (35. évfolyam, 51-76. szám)

1978-03-18 / 66. szám

|| HAJDÚ-BIHARI NAPLÓ — 1098. MÁRCIUS 18. KÖZLEMÉNY AZ MSZMP KÖZPONTI BIZOTTSÁGÁNAK ÜLÉSÉRŐL (Folytatás az 1. oldalról) A szocialista mezőgazda­ság létrejöttével és meg­szilárdulásával gyökeresen megváltoztak a parasztság élet- és munkakörülményei, növekedett a mezőgazdasági munka társadalmi megbe­csülése, a dolgozók politikai és szakmai műveltsége, erő­södött a közösségi szellem. A termelőszövetkezeti pa­rasztság jövedelme jelentő­sen emelkedett. A társada­lombiztosítás kiterjesztése, a nyugdíjrendszer bevezetése és más szociálpolitikai intéz­kedések számottevő mérték­ben javították a szövetkezeti parasztság életkörülményeit. A mezőgazdaság szocialis­ta átszervezése, a magyar pa­rasztság általános felemelke­dése döntően hozzájárult ah­hoz, hogy megváltozott a magyar falu arculata, meg­gyorsult társadalmi, gazdasá­gi és kuturális fejlődése; a falu és a város közötti kü­lönbségek az elmúlt két évti­zedben lényegesen csökken­tek.­­ A szocialista átszervezés óta meggyorsult a mezőgaz­dasági termelés növekedési üteme, fejlődése egyenlete­sebbé vált A termelés nem egészen két évtized alatt ki­sebb földterületen és keve­sebb dolgozóval több mint másfélszeresére növekedett Ez mezőgazdaságunk történe­tében egyedülálló eredmény. Legszembetűnőbb a fejlődés a gabonatermelésben. Búzá­ból az átlagtermés az 1960. évi hektáronkénti 17 mázsá­val szemben 1977-ben megha­ladta a 40 mázsát, a kukorica termése pedig 25 mázsáról 47 mázsára emelkedett A hazai termés hosszabb idő óta fede­zi az ország kenyér- és takar­mánygabona-szükségletét és a korábbi jelentős behozatal­lal szemben kivitelre is jut Emelkedett az állattenyész­tés színvonala, gyarapodott az állatállomány. A hústerme­lés a mezőgazdaság szocialis­ta átszervezése óta kétszere­sére nőtt; a baromfihús-ter­melés megháromszorozódott. Egyes termelési ágak fejlő­dése nem tartott lépést a szükségletekkel. A szálas és lédús takarmányok, néhány ipari növény és zöldségféle termesztése, a juhtenyésztés elmaradt lehetőségeinktől. Ebben szerepet játszanak szemléleti, irányítási hibák, az anyagi, műszaki és bioló­giai megalapozás hiányossá­gai, az anyagi érdekeltség át­meneti csökkenése, eseten­ként a kedvezőtlen időjárás. Népünk életszínvonalának emelkedésében nagy szerepe van a szocialista mezőgazda­ság és az élelmiszeripar tel­jesítményének. A lakosság élelmiszer-ellátása kiegyensú­lyozott, a táplálkozásban nőtt az állati fehérjékben és a vi­taminokban gazdag élelmi­szerek aránya. Jelenleg az egy főre jutó átlagos fogyasztás húsból kereken 45, tojásból 80, cukorból 40, tejből 30, zöldségfélékből 15, gyümölcs­ből 40 százalékkal több, mint 1960-ban volt Ezzel egyide­jűleg a mezőgazdasági és élel­miszer-ipari termékek kivite­le mintegy ötszörösére emel­kedett. A növekvő mezőgazdasági termelés jó feltételeket te­remtett a feldolgozás fejlesz­téséhez. Az élelmiszeripar tel­jesítménye 1960 óta két és fél­szeresére növekedett Mintegy 150 új üzem épült, a régiek pedig bővültek, korszerűsöd­tek A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolatában a szer­ződéses rendszer álta­lános, sokoldalú és kölcsönö­sen garantált együttműködés­sé vált de a termelés, a fel­dolgozás és az értékesítés kö­zötti összhang még nem meg­felelő. A felvásárlás, az áru­­forgalmazás személyi, anyagi­műszaki feltételeinek megte­remtése, a hűtő- és tárolótér építése még nem tartott lé­pést a mezőgazdasági terme­lés növekedésével. A Központi Bizottság a szo­cialista mezőgazdaság és az élelmiszeripar eddig megtett útjának és jelenlegi helyzeté­nek elemzése mellett beható­an foglalkozott a továbbfej­lesztés irányelveivel, fő fel­adataival. Megállapította: ha­zánkban a társadalmi és poli­tikai feltételek kedvezőek ah­hoz hogy agrárpolitikánkat töretlenül folytatva eddigi vívmányainkat megszilárdít­suk és további lendületes fej­lődést érjünk el. Az ország természeti adottságai szinte minden fontos élelmiszer elő­állításához kedvezőek, szük­ségleteink túlnyomó része ha­zai termelésből fedezhető. Az élelmiszer-termelés növelésé­nek lehetősége felülmúlja a belföldi igényeket, ezért az árutermelés növekvő hánya­dát értékesíthetjük export út­ján.­­ A mezőgazdaság és az élelmiszeripar további intenzív fejlesztése, a terme­lés dinamikus növelése foko­zott követelményeket állít munkánkkal szemben. Alap­vető feladat és egyben célja­ink elérésének nélkülözhetet­len feltétele: — Szellemi és anyagi erő­forrásaink ésszerű felhaszná­lásával a hatékonyság növelé­se, a minőség javítása; — A nyersanyagtermelés, a feldolgozás, a tárolás és az értékesítés tervszerű, arányos fejlesztése, az élelmiszeripar viszonylagos elmaradásának mielőbbi megszüntetése; — A termelés és a hozzá kapcsolódó infrastruktúra, valamint az ipari háttér gyor­sabb, a nemzetközi együtt­működés lehetőségeit haszno­sító fejlesztése, a mezőgazda­ság és az élelmiszeripar esz­köz- és anyagigényének ki­elégítése; — A szakosítás, a koncent­ráció, a gazdasági együttmű­ködés előnyeinek fokozott ki­használása, a nemzetközi gaz­dasági integráció fejlesztése; — Az exportpiacok bővíté­se, a külkereskedelmi munka színvonalának emelése. — Az élelmiszer-terme­lésben növelni kell az állattenyésztés, illetve a fel­dolgozóipar arányát. A hazai és külföldi vásárlók igényeit figyelembe véve fenn kell tartani mezőgazdaságunk sok­oldalú termelését. A terme­lési szerkezet előnyös válto­zását segítse elő a termőföld ésszerű hasznosítása, a követ­kezetesebb igazodás a termő­helyi adottságokhoz.­­ A növénytermelés fej­■­lődését a hozamok nö­velésével, a minőség javítá­sával, az elmaradott ágazatok felzárkóztatásával kell elér­ni. A kenyér- és a takarmány­­gabona hozamait a jó minő­séget adó, bőven termő fajták elterjesztésével és az agro­technikai eljárások tökélete­sítésével kell növelni. Külön figyelmet kell fordítani alap­vető takarmánynövényünk, a kukorica termelésének foko­zására és sokoldalú hasznosí­tására. Fejleszteni kell a ker­tészeti ágazatokat, a zöldség- és gyümölcstermelés biztosít­sa a kiegyensúlyozott hazai ellátást és a gazdaságos ex­port fokozását. Minőségi vál­tozást kell elérni a tömegta­karmányok, mindenekelőtt a silókukorica termesztésében, valamint a rét- és legelőgaz­dálkodásban.­­ Az állattenyésztésben­­ általános feladat a te­nyésztés színvonalának eme­lése, a takarmány hasznosí­tásának, különösen a fehérje felhasználásának a javítása. A hústermelés nagyobb ré­szét a jövőben is a sertés- és baromfitenyésztés adja. A sertéságazatban az iparszerű termelés továbbfejlesztésére, a gazdaságosság fokozására kell törekedni. A baromfite­nyésztésben nemzetközi pozí­ciónk megőrzése, illetve to­vábbi javítása megköveteli a tenyésztés és a tartástech­nológia folyamatos korszerű­sítését. A hazai fogyasztói szükség­letek kielégítése a tejterme­lés, az export lehetőségei pe­dig a vágómarha-termelés nö­velését teszik szükségessé. Az adottságok jobb hasznosítá­sával gyarapítani kell a juh­állományt, eme­lni a hozamo­kat. A szarvasmarha-tenyész­tést és a juhászatot a jó mi­nőségű, olcsó tömegtakarmá­nyokra, a melléktermékek felhasználására és a gyepte­rület hasznosítására kell ala­pozni.­­ A mezőgazdasági terme­­■­lés és az élelmiszer-fel­dolgozás közti aránytalansá­gokat fokozatosan meg kell szüntetni. A hazai fogyasztói igények kielégítése és a ki­viteli lehetőségek teljesebb kihasználása érdekében első­sorban a hús- és a baromfi­­feldolgozást, a növényolaj­termelést és a tartósítóipart szükséges fejleszteni. Az élelmiszeriparban a ter­melés és a termelékenység kívánatos növeléséhez, a mi­nőség javításához, a válasz­ték bővítéséhez, a korszerű áruszerkezethez nélkülözhe­tetlen a gyártás- és gyárt­mányfejlesztés. Az összes szakágazatban fokozott gépe- s sítésre, automatizálásra, a fo­lyamatos technológiák kiépí­tésére, az anyagmozgatás, a csomagolástechnika, a raktá­rozás-tárolás fejlesztésére, a higiéniai feltételek javítására van szükség.­­ Az állami gazdaságok fontos szerepet töltenek be a mezőgazdaság szocia­lista fejlesztésében. A hazai tudományos munka eredmé­nyeinek hasznosításával, az élen járó nemzetközi tapasz­talatok alkalmazásával több gazdaság kiemelkedő terme­lési színvonalat ért el. Ha­zánkban jelenleg 131 állami gazdaság működik, amely a mezőgazdasági terület 13 szá­zalékán gazdálkodik, és az árutermelésnek mintegy 18 százalékát adja. Többségükre jellemző az eredményes vál­lalati gazdálkodás. Az esz­közfelhasználás hatékonysá­ga, a munka- és üzemszerve­zés azonban még nem kielé­gítő. Egyes gazdaságok ter­melési színvonala elmarad adottságaiktól, lehetőségeik­től. Az állami gazdaságok — amelyekben a szakemberek aránya magasabb, a techni­kai ellátottság lényegesen jobb, mint a szövetkezetek­ben — továbbra is járjanak élen a mezőgazdasági terme­lés intenzív fejlesztésében. Vállaljanak nagyobb részt a mezőgazdaság fő feladatai­nak megoldásában. A ma még kevésbé eredményesen gazdálkodók is váljanak mi­előbb példamutató szocialis­ta nagyüzemmé. Korszerűsít­sék az üzem- és munkaszer­vezést, az adottságoknak megfelelően fejlesszék a ter­melési szerkezetet. Szerve­zetten segítsék a fiatal szak­emberek felkészítését a gya­korlati munkára, folyamato­san adjanak át felkészült szakembereket a gyengén el­látott szövetkezeteknek.­­ A mezőgazdaságban döntő szerepet játszó termelőszövetkezetek gyors ütemben fejlődnek. Jelenleg a mezőgazdasági terület há­romnegyed részén 1370 ter­melőszövetkezet működik, és az árualap több, mint két­harmadát adja. A szövetkezetek többsége megfelelően gazdálkodik. A legjobb szövetkezetek terme­lési színvonala eléri, illetve megközelíti a kiemelkedő ál­lami gazdaságokét. Ugyan­akkor egyharmaduk — java­részt a kedvezőtlen természe­ti körülmények miatt — ne­hézségekkel küzd. A szövetkezetek szocialista jellege a tulajdon-, a terme­lési és az elosztási viszonyok fejlődésével tovább erősö­dött. Kedvező, hogy a szö­vetkezetekben növekszik a szakemberek és a fiatalok aránya. Egyetemes érdek, hogy va­lamennyi mezőgazdasági ter­melőszövetkezet fejlődjék. Az élvonalba tartozók gazdálko­dása váljék még eredménye­sebbé, a jó természeti és gaz­dasági adottságokkal rendel­kező, de közepes színvonalon gazdálkodó szövetkezetek kö­zeledjenek az élenjárókhoz. Ugyanakkor szükséges és le­hetséges, hogy gyorsabban, tervszerűbben, növekedjék a kedvezőtlen természeti viszo­nyok között gazdálkodó szö­vetkezetek termelése is. A termelőszövetkezetek fej­lesztésének általános köve­telménye és fő útja az összes rendelkezésre álló termelési eszköz leggazdaságosabb hasznosítása, az állóalapok bővítése, a szövetkezeti tulaj­don gyarapítása, az adottsá­gokkal és a népgazdasági igényekkel összhangban álló termelési szerkezet kialakítá­sa, az éss­zerű szakosítás és a vezetés színvonalának eme­lése. Változatlanul az a cél, hogy a szövetkezeti paraszt­ság életszínvonala rendszere­sen emelkedjék, javuljanak élet- és munkakörülményei, jövedelme a munkásságéval arányosan növekedjék. A munkadíj legyen összhangban a végzett munka mennyiségé­vel és minőségével, a szemé­t függ a mezőgazdaság számá- s ra előállított ipari termékek mennyiségétől és minőségé­től. Ennek jelentőségét szem­lélteti, hogy a mezőgazdasági termelés másfélszeres növe­kedése az ipari eredetű anyagok felhasználásának csaknem négyszeres növeke­dését igényelte. A hazai me­zőgazdasági és élelmiszer­­ipari gépgyártás az utóbbi évtizedben megháromszoroz­ta termelését, de a szükség­leteket csak részben elégí­tette ki. Az indokoltnál na­gyobb az import. Az ipari termékek felhasználásának növekedésével együtt fejlő­dött a műszaki javítóbázis, emelkedett a szolgáltatások színvonala, gyarapodott a mezőgazdasági úthálózat. Ennek ellenére e területeken is számottevő az elmaradás. A mezőgazdaság iparosítá­sát, műszaki fejlesztését és kemizálását tovább folytat­juk. Ezért az ipart — külö­nösen a gép- és vegyipart — úgy kell fejleszteni, hogy a hazai igényeket az eddiginél nagyobb arányban és jobb minőségben elégítse ki. Ugyanakkor jobban kell tá­maszkodni a szocialista gaz­dasági integráció elmélyítésé­ben rejlő lehetőségekre. Ha­laszthatatlan a gépjavítás, az alkatrészellátás, a szervizhá­lózat jobb megszervezése, az infrastruktúra fejlesztése.­­ A mezőgazdaság és az élelmiszeripar állami irányítása alapjában véve a követelményeknek megfelelő­en biztosította a tervszerű fejlődést. A közvetett irányí­tás eszközei, a gazdasági sza­bályozók is betöltötték szere­püket. Elősegítették a bőví­tett újratermelést, a fogyasz­tás és a felhalmozás helyes arányának kialakulását. Ez­zel párhuzamosan létrejöttek az önálló gazdálkodás felté­telei, kibontakozhatott a szö­vetkezetek és vállalatok ön­tpopleonvepo. Az előttünk álló feladatok megkövetelik a központi és a területi ágazati irányítás színvonalának emelését. En­nek során figyelembe kell venni a változásokat, a mező­­gazdasági üzemek megnöve­kedett méreteit, jobb műsza­ki ellátottságukat, a vezetők nagyobb felkészültségét. A társadalmi, gazdasági változásokhoz, a megnöveke­dett követelményekhez iga­zodva úgy kell fejleszteni a mezőgazdaság és az élelmi­szeripar irányítási rendszerét, hogy tovább erősödjék a tervszerűség, hatékonyabb legyen a központi irányítás, és ugyanakkor növekedjék a gazdálkodó szervezetek önál­lósága, felelőssége. Ennek megfelelően váljon szorosab­bá a terv és a gazdasági sza­bályozó rendszer, a népgaz­dasági és vállalati tervek kö­zötti összhang; a termelés, a feldolgozás és az értékesítés egysége érvényesüljön jobban a tervezésben, az érdekeltségi viszonyokban, az anyagi-mű­szaki ellátásban és az ágaza­ti irányításban, egyszerűsöd­jék és legyen stabilabb a gaz­dasági és a jogi szabályozás. Íven jövedelem pedig na­gyobb mértékben függjön a szövetkezeti gazdálkodás eredményességétől. A szociá­lis ellátásban ma még meg­levő különbségeket fokozato­san meg kell szüntetni. A szövetkezeti mozgalom fejlődésének elengedhetetlen társadalmi feltétele a szövet­kezeti demokrácia követke­zetes érvényesítése, további erősítése. Az önkormányzati szervek munkáját folyamato­san hozzá kell igazítani a megnövekedett termelőszö­vetkezeti méretekhez, a vál­tozó üzemi viszonyokhoz. A közgyűlés — a szövetkezetek legfelsőbb fóruma — döntsön a közösséget érintő alapvető társadalmi, gazdasági kérdé­sekben. Ugyanakkor növe­kedjék a küldöttközgyűlés, a brigádok, az ágazati és terü­leti részlegek tanácskozásai­nak szerepe, s ezekbe rend­szeresen vonják be a szövet­kezeti alkalmazottakat is. Határozottan fel kell lépni a szövetkezeti demokráciát le­becsülő nézetek és gyakorlat ellen.­­ A háztáji és kisegítő gazdaságok tevékeny­sége jelentős mértékben hoz­zájárult a mezőgazdaság eredményeihez. Termékeik­nek mintegy fele a saját szükségletek kielégítését szol­gálja, a többit áruként érté­kesítik. A sertéshúsnak a fe­lét állítják elő, a tojás ter­melésében, a kisállattenyész­tésben, néhány gyümölcs- és zöldségféle termelésében részvételük meghatározó. A háztáji és kisegítő gazdasá­gok alapjában a mezőgazda­­sági nagyüzemek és a fo­gyasztási szövetkezetek szak­mai, anyagi, műszaki se­gítségére támaszkodva szer­vezetten termelnek és érté­kesítenek, szervesen illesz­kednek szocialista gazdasági rendszerünkbe. A párt határozottan támo­gatja a saját munkán és a családtagok munkáján alapu­ló háztáji gazdálkodást, és fellép annak lebecsülésével, esetenként előforduló hibás gyakorlattal szemben, amely gyengíti a termelés bizton­ságát, egyaránt sérti a terme­lők és a népgazdaság érde­keit. Ennek megfelelően segí­teni kell a háztáji termelés korszerűsítését és szakosodá­sát, és gondoskodni kell a termelési és értékesítési biz­tonság feltételeiről.­­ A mezőgazdasági üze­mek, a feldolgozó és a forgalmazó szervezetek kö­zött terjednek az erők éssze­rűbb egyesítését, a gazdasá­gosabb termelést segítő együttműködési formák. Ezek lehetővé teszik az állóeszkö­zök eredményesebb kihasz­nálását és fejlesztését, a tu­domány eredményeinek szé­les körű alkalmazását, a ter­melés korszerűbb megszer­vezését, és számos előnyt nyújtanak a feldolgozásban és az értékesítésben. A mezőgazdaságban a leg­jelentősebb együttműködési forma az iparszerű termelé­si rendszer, amely jelentős tartalékokat tárt fel. Nagy­mértékben hozzájárult a ter­melés színvonalának emelé­séhez, különösen a baromfi­­tenyésztésben és -feldolgozás­ban, a búza- és kukoricater­mesztésben. A növekvő kö­vetelményekkel lépést tartva gondoskodni kell a termelési rendszerek megfelelő színvo­nalon tartásáról, fejlesztésé­ről. Meg kell szigorítani léte­sítésük és működésük felté­teleit. A gazdasági társulások je­lentős része építőipari, ipari szolgáltató és kereskedelmi tevékenységet folytat. Éssze­rűen koncentrálják az elap­rózott üzemi eszközöket és a szellemi erőket. Nélkülöz­hetetlen szerepet töltenek be a mezőgazdasági építkezések­ben és fontos lakossági igé­nyeket elégítenek ki. A tár­sulások tevékenységét tovább kell javítani, újakat főként a mezőgazdasági termelésben és feldolgozásban indokolt létrehozni. A gazdasági együttműkö­dés új formája a kísérleti jelleggel létrejött négy ag­ráripari egyesülés. A mező­­gazdasági, a feldolgozóipari és kereskedelmi tevékenység szervezett összekapcsolása — a kezdeti tapasztalatok sze­rint — mind a résztvevők, mind a népgazdaság számára előnyöket ígér. A magyar szocialista me­zőgazdaság fejlődésének sa­játossága az együttműködési formák sokfélesége, amelyet célszerű a jövőben is meg­tartani. Követelmény vi­szont, hogy a rendelkezésre álló anyagi és szellemi erő­források felhasználása gaz­daságos legyen és nagyobb tiszta jövedelmet eredmé­nyezzen.­­ A nagyüzemek létrejöt­te megteremtette a me­zőgazdaságban a modern gaz­dálkodásnak, a föld célsze­rűbb kihasználásának, a munka termelékenysége emelésének, a műszaki hala­dásnak, a tudományos ered­mények széles körű alkalma­zásának a feltételeit. Kibon­takozott a mezőgazdaság iparosításának folyamata, korszerűsödtek a termelési módszerek, agrotechnikai el­járások.­­ A megművelt terület termelékenysége növekedett. Ugyanakkor a termőterület az utóbbi 15 év alatt mintegy 400 ezer hektárral csökkent. A szükségesnél nagyobb te­rületet vontak ki a művelés­ből, és a jó minőségű földek védelméről szóló határozato­kat nem hajtották megfele­lően végre. A termőföld meg­óvása, ésszerű, az adottsá­gokhoz igazodó hasznosítása kiemelkedő társadalmi ér­dek. Szigorítani kell a ter­mőföldek, különösen a jó minőségűek más célú igény­­bevételét, s fokozni kell a ta­laj termelékenységét, főkép­pen az öntözés, a belvízren­dezés és a talajjavítás útján.­­ A termelés legfonto­sabb tényezője a dolgozó ember, aki képességével, fel­­készültségével, szorgalmá­val a termelési eszközöket hasznosítja a társadalom ja­vára. Az ipar és más népgaz­dasági ágak gyors fejlődésé­vel, valamint a szocialista mezőgazdaság kibontakozá­sával összefüggésben ma már az összes dolgozók kö­zül a mezőgazdasági aktív keresők aránya 19 százalék az 1960. évi 34 százalékkal szemben. A következő esz­tendőkben — ugyanezen okok miatt — ez az­ arány tovább csökken. Az élőmun­ka csökkenésével párhuza­mosan növekszik a gépesítés, a kemizálás, a szakértelem, a képzés, a továbbképzés és a műveltség szerepe. A mezőgazdasági üzemek vezetőinek többsége politi­kailag, szakmailag felkészült, vezetői készségük jól érvé­nyesül és ez a gazdálkodás eredményeiben is tükröző­dik. Az új és nagyobb fel­adatok további igényeket tá­masztanak, különösen a ve­zetőkkel szemben. Az isme­reteket szüntelenül gyarapí­tani kell. A szakemberkép­zés és -továbbképzés igazod­jék jobban a nagyobb üzemi méretek, az iparszerű terme­lés, a szakosodás követel­ményeihez, erősítse a köz­­gazdasági szemléletet. A mezőgazdaság korsze­rűsödésével a dolgozók szak­­képzettségének színvonala jelentősen emelkedett, meg­változott a szakmai összeté­tel. A változó igényeknek megfelelően azonban terv­szerűbbé kell tenni a szak­munkásképzést és -tovább­képzést.­­ A termelés fejlődését egyre növekvő mértékben befolyásolja a tudományos kutatás. A tudomány ered­ményei, a nagyobb termés­hozamot adó új hazai és kül­földi növény- és állatfajták, a korszerű műszaki megoldá­sok számottevően hozzájá­rulnak a termelés bővítésé­hez. A hazai agrárkutatást azokra a feladatokra kell összpontosítani, amelyek a sajátos igények miatt itthon oldhatók meg a legmegfele­lőbben. A nemzetközi tudo­mányos együttműködés — el­sősorban a KGST célprog­ramjaiban való részvétel — lehetőségeit az eddigieknél jobban ki kell használni. A hazai és a nemzetközi tudo­mányos eredmények gyakor­lati alkalmazása érdekében növelni kell a kutatók és a termelők közös érdekeltsé­gét, javítani kell a kutatóin­tézetek és a gazdálkodó szer­vezetek együttműködését, és elő kell segíteni a céltársulá­sok létrehozását.­­ A mezőgazdasági és élelmiszeripari terme­lés színvonala egyre inkább A termelési és az értékesí­tési biztonság érdekében szé­lesebb körben indokolt alkal­mazni a több évre szóló szer­ződéses rendszert, erősíteni kell a szerződéses fegyelmet, javítani a felvásárlás és az értékesítés szervezettségét. « [] A párt agrárpolitikájá­ig­nak következetes meg­valósítása érdekében erősíte­ni kell a párt irányító, szer­vező, ellenőrző munkáját. A mezőgazdaságban és az élel­miszeriparban tevékenykedő pártszervezetek emeljék a pártmunka színvonalát, fej­lesszék a párttagság politikai képzettségét. Mozgósítsák a párttagokat, a pártonkívüli dolgozókat a hatékony mun­kára, ösztönözzék és karolják fel a jó kezdeményezéseket. Tegyék tervszerűbbé és céltu­datosabbá a kádermunkát, támogassák a gazdasági veze­tőket feladataik megoldásá­ban. A szakszervezetek erősítsék tevékenységükben a termelés és az érdekképviselet egysé­gét. Ösztönözzék és szervez­zék a szocialista munkaver­senyt, az újítómozgalmat, tá­mogassák a szocialista brigá­dokat. Működjenek közre a munkahelyi demokrácia tar­talmi gazdagításában, a szo­cialista közgondolkodás erős.­(Folytatás a 3. oldalon)

Next