Halászat, 1954 (1. évfolyam, 1-9. szám)

1954-07-01 / 4. szám

1954. július I. évf. 4. szám Szerkesztőség és kiadóhivatal: Budapest, V., Vécsey­ utca 4. II. em. — Telefon: 122-790 — Felelős szerkesztő: Ribiánszky Miklós Kossuth-díjas. A szerkesztőbizottság elnöke: dr­­­ Maucha Rezső Kossuth-díjas, a Magyar Tudományos Akadémia osztályelnöke. A szerkesztőbizottság tagjai: dr. Erős Pál, a mg. tudományok kandidátusa, Langmár József, Oeconomo György, dr. Raskó Pál, Ribiánszky Miklós Kossuth-díjas, Szalay Mihály, dr. Woynárovich Elek, a mg. tudományok doktora. Szerkeszti: Farkasházy Tibor és Palojtay Béla. Ш u­a& a (*£ ad­uk­ciós biológia ? Napjainkban sokat hallunk és ol­vasunk a produkciós biológiáról anélkül, hogy a biológiai kutatásnak ezt az új irányát kellőképpen ismer­nék. Ne gondoljunk valami egészen különleges dologra, hiszen a produk­ciós biológia szó magyarul termelés­biológiát jelent. A termelésbiológia pedig az a tudományág, amely a ter­melés kérdéseivel foglalkozik, így a haltermelést végző szakembereink már tulajdonképen produkciós bioló­giával foglalkoztak akkor, amikor a halastavakban vagy természetes vi­zeinkben halhúst termeltek. Kézenfekvő ezután az a kérdés, hogy ha a gyakorlat évtizedeken, sőt a természetes vizekben évszázadokon keresztül már eleve a produkciós biológia alapján áll, akkor a tudo­mány miért csak ilyen későn jutott el idáig. Erre a magyarázat a követ­kező: a tudománynak először meg kellett ismerkednie a vízi élet tör­vényszerűségeivel, az ottan tapasztal­ható összefüggésekkel, a halak és egyéb vízi szervezetek életével és csak ezek után és ezek ismeretében kezd­hetett foglalkozni a termelés kérdé­sével. A vízi élet megismerése nem volt egyszerű dolog. Hiszen a mikroszkóp feltalálása után tekinthettünk először bele az azelőtt szemünk elől elzárt titokzatos vízi élővilágba, azután is­merhettük meg a vízi alsóbbrendű élőlények ezer és ezer különböző faj­táját és csak ezután vizsgálhatta a tudomány azok funkcióit, életműkö­dését. Ma már tudjuk, hogy a vízben élő mikroszkopikus alsórendű növé­nyi szervezetek a vízben való lebe­gésük közben a vízben oldott szer­vetlen sókat saját testfelületükön át veszik fel és a magasabbrendű növé­nyekhez hasonlóan a napfénytől nyert energia felhasználásával szer­ves anyagok formájában testük fel­építésére fordítják. Ezeket a szerve­zeteket produkciós biológiai fogalma­zásban Maucha szerint építő vagy konstruktív szervezeteknek nevezzük. Az ezekkel táplálkozó és tápláléku­kat szájnyíláson keresztül felvevő alsóbbrendű állati lények feladata az, hogy a növényi szervezet meg­emésztésével élő anyag formájában a szerves anyagot saját testükben felhalmozzák, akkumulálják, amiért ezeket a szervezeteket raktározó (akkumulatív) szervezeteknek nevez­zük el. Van még egy harmadik cso­portja ezeknek a szervezeteknek, amelyek az élő állapotban felhalmo­zott szervesanyagot nem tudják megtámadni, de azok elpusztulása után a bennük felhalmozott szerves­anyagot gyorsan szervetlen anyagok­ká bontják, és így e körfolyamat lezárul. Az ember a vizekben halhúst igyekszik előállítani, mert számára a halhús használható fel elsősorban, mint élelmezési cikk, így halterme­lésről beszélünk. De ugyanúgy beszélhetünk az algák, vagyis az építőszervezetek termeléséről, vagy raktározó szervezetek termelé­séről, vagy az egész vízi élettér ter­meléséről. A kutató ember a hidro­­biológus igyekszik a vízi élettér egész termelését vagy az algák ter­melését meghatározni. Első módszer­ként azok mennyiségének megálla­pítása kínálkozott, amikor is a ter­melés mérvét bizonyos idő alatt elő­állított élő anyagnak (biomassza) mennyiségével akarja kifejezni. Csakhamar rájött azonban arra, hogy ilyenformán a termelés nem határozható meg, mert hiszen ezek az alsóbbrendű lények rövid ideig élnek, úgyhogy örökös szaporodásuk és elhullásuk következtében az idő­egység alatt többszörös változáson mennek át és a körfolyamatban többször is részt vesznek. E hosszú ideig tartó kísérletezésk után Mau­cha Kossuth-díjas akadémikus már több mint 30 évvel ezelőtt felhívta a figyelmet erre a körülményre és a termelés mérvének megállapításához az élőanyag által képviselt energiát ajánlotta. Ez az irányzat azóta vi­lágszerte nagy elismerést keltett és elterjedt s ezzel a megállapítással fejlődött ki a modern produkciós biológiai irányzat, amely mondhatjuk, hogy magyar specialitás és ma már ott tartunk, hogy a haltermelés kér­déseit is ebből a szemszögből néz­zük, sőt új módszereink vannak ar­ra, hogy a produkciós biológiai irányban haladva, fokozásához adjunk haltermelésünk komoly segéd­kezet. (Dr. Erős Pál) Őskori szörnyre emlékeztet a paksi Vörös Csillag: HTSz vizájának feje, ja pre­parált halat a­ Mezőgazdasági Múzeumban rövidesen megláthatjuk. (Mezőgazdasági Múzeum felv.) 3

Next