Hasznos Mulatságok, 1838. 2. félév (1-52. szám)

1838-09-19 / 23. szám

Pest. II AS ZN 09 183g­ septer%.l­raAT8A«OH.M^8S'; •I* hegy aljai szőlő és b­or f­aj­a le. ®) Füvészi tudományos leírását adnom a’ mádi he­gyeken termő szőlőknek itt a’ hely nem engedi, mint­hogy ez maga is meghaladná az illy alkalomra készí­tetni szokott értekezések’ körét. Álljanak itt tehát csak név szerint a’ jelesb fajok, azon rendszerbe rakva, m­ellyet a’ legjobb ampelograph, Doctor Burger ala­pított **). Első osztály. Összetett levelű­ szőlőtövek. Petrezselyemszőlő. Levelei ötösek, mellyek egy köz­nyélen ülnek. Második osztály. Egyes levelű szőlőtövek. I. Rend. Szembetünőleg hosszas szemű gerézdek. Bakator, tojásdad, húsos, tartós bogyókkal. A’ Tiszán túli vidékekről került ide. Kecskecsecsü Görbeszőlő, görbe bogyókkal, kemény, húsos bőrrel. Romony­a. II. Rend. Gömbölyeg-tojásdad, vagy épen tojás­dad szemű gerézdek.­lső csapat. Pézsmaszagú gerézdek. Muskatal (fehér), ázsiai szőlőfaj, illata a’sze­­recsen dióéhoz hasonló, különös édességü bogyókkal. Venyigéje tartatlan, azért ritkán mívelik. 2dik csapat. Kékveres, kékes vagy sötétkék szemű gerézdek. Fohér (Fekete. Fehér. Budai. Török. Változó­, kerekded háromszegü levelekkel, mellyek alul moly­­hosak, bogyói hosszukások. Ezen faj már julius’ vé­gén érik, novemberig pedig csak száraz nyárban tart; bogyóiban sok a’ czukornedv. Némelly faja dunántúl­­ról, más Morcából került hozzánk. *) Kivéve Szabó Dávid „Mádi bor“ czimfl orvosi értekezé­séből, (Pest. 1838. Trattuer Károlyi betűivel) **) Systematische Klassification uud Beschreibung der in den Oesterreichischen Weingärten vorkommenden Traubenarten — von Dr. Joh. Burger, Wien 1837.

Next