Hétvége, 1980 (2. évfolyam, 6-29. szám)

1980-06-12 / 27. szám

CSALÁD - GYERMEK - HÁZTARTÁS 13 DIOS PITE 25 deka lisztet 2 deka cukorral, kevés citromhéjjal, 18 deka vajjal és egy kisebb tojással gyorsan összegyúrjuk. A tésztát körülbelül fél centiméter vastagságúra nyújtva sü­tőlemezre tesszük. Pihentetjük addig, amíg elkészül a kö­vetkező krém: 4 tojássárgáját egy evőkanál rummal és 20 dek­a cukorral habosra keverünk, hozzáadjuk a 4 tojás fe­hérjéből vert habot, és belekeverünk 22 deka darált diót. Az így elkészített masszát az előbbi, a sütőlemezen levő va­jas tésztára kenjük egyenletesen. A tésztát lassú tűzön süt­jük. A sütőlemezen hagyjuk kihűlni, hidegen 6 centiméter hosszú és 2 centiméteres szeletekre szeleteljük. CSOKOLÁDÉSZELET 15 deka vajat elkeverünk 15 deka cukorral és 4 tojás­­sárgájával. Hozzáadunk 2 szelet puhított csokoládét, 12 deka lisztet és 4 tojás habját. Kizsírozott és lisztezett sütő­lemezen sütjük. Ha a tészta kihűlt, a következő krémet kenjük rá 4 tojásfehérjét 20 deka cukorral forró víz felett kemény habbá verünk, a habot még forrón rákenjük a tésztára, és fél szelet csokoládéreszelékkel meghintjük. (Vizes késsel négy centiméteres kockákra vágjuk. Beküldte: Bálint Mária, Topolya, J. Popovic u. 18. GESZTENYÉS ALAGÚT Fél kilogramm gesztenyepürét 2 evőkanál porcukorral, egy kávéskanál kakaóval, 5 deka margarinnal összegyúrunk. Kibélelünk celofánnal egy őzgerincformát, és belehelyezzük a krémet. Ezután két csomag készen vásárolható tejszir­port felverünk, hozzáadunk két csomag krémrögzítőt (kremfix), a kész habot a gesztenyekrémre töltjük, majd befedjük vé­kony piskótalappal Fagyasztás után tálcára helyezzük, és csokoládémázzal bevonjuk. Beküldte: Hübner Márta, Topolya, Puškin u. 18. gombás fogolysült Hozzávalók: két fogoly, 5 deka zsír, 3 deka hagyma, 15 deka gomba, darált ,fekete bors, só, köménymag, 15 deka liszt, fél deci vörös bor. A szárnyast tisztára kopasztjuk, felbontjuk, megmossuk, és kisebb darabokra vágjuk. Felolvasztjuk a zsírt, meg­­fonnyasztjuk benne az apróra vágott hagymát, beletesszük a feldarabolt szárnyast, és saját levében pároljuk. Ha a leve elforrt, forró vizet öntünk alá, hozzáadjuk a megtisztított, megmosott, felszeletelt gombát, a törött feketeborsot az ösz­­szezúzott köménymagot, sózzuk, és fedő alatt puhára párol­juk. Végül meghintjük liszttel. Ráöntjük a vörös bort és felforraljuk. Körítésnek párolt rizst adunk hozzá. VAJBAN SÜLT PISZTRÁNG Hozzávalók: 40 deka pisztráng, 8 deka vaj, só, kömény­mag. A megtisztított, kibelezett és megmosott pisztrángokat besózzuk. Tepsibe téve vaj darabkákkal körülrakjuk, meg­hintjük köménymaggal, és a sütőben ropogós pirosra sütjük. Burgonyapürével és kompóttal tálaljuk. Beküldte: Horváth József, Orom — Novo Lena, Móricz Zsigmond u. 13 CSEMEGE GÖMBÖC Hozzávalók: 1 csomag margarin, 25 deka porcukor, 25 deka darált keksz, 10 deka reszelt főzőcsokoládé, 10 deka apróra vágott dió. A hozzávalókat jól összegyúrjuk, majd tetszés szerinti gombócokat formálunk belőle, és meghem­­pergetjük kókuszlisztben. ízletes és kiadós! Beküldte: Patócs Etelka, Moravica, Petőfi Sándor u. 32. HÚSOS TEKERCS 4 egész tojást villával fölverünk, elkeverünk benne 12 deka lisztet, pici sót, és fölengedjük fél liter tejjel. Egy nagy tepsit jól kikenünk zsírral, lisztezzük, és a masszát beleönt­jük. Meleg sütőben, körülbelül 200 fokon megsütjük. Ha ki­sült, tiszta konyharuhára borítjuk, és a ruhával együtt ösz­­szetekerjük. Ha kihűlt, megtöltjük a következő töltelékkel: 30 deka darált, füstölt húst (tarja vagy zsírnélküli sonka) elkeverünk kevés tejföllel, és ízesítjük borssal. Rákenjük a tésztára, összetekerjük. Két órán át hűtjük a hűtőszekrény­­ben. Tálalás előtt fél centis szeletekre vágjuk, tejfellel megkenjük és a sütőben addig melegítjük, míg a tejfel rá­olvad. TÖLTÖTT PUSZI 4 tojásfehérjét kemény habbá verünk és apránként hozzáadunk 22 deka porcukrot, a végén pedig 25 deka da­rált diót. Zsírozott, lisztezett sütőlemezre kis halmokat ra­kunk, és mérsékelt tűzön világos barnára szárítjuk (körül­belül 100 fokon). Ha kihűlt, kettőt-kettőt vajas csokoládé­krémmel összeragasztunk. A krém a következőképpen ké­szül: 10 deka vajat habosra keverünk tetszés szerinti meny­­nyiségű porcukorral és 2 szelet puhított csokoládéval. gyors Édesség gyerekeknek 4 tojásfehérjét kemény habbá verünk, hozzáadunk 4 evőkanál cukrot, és ezzel is egy kicsit verjük, majd hoz­záadjuk a 4 tojássárgáját és 4 szelet puhított csokoládét. Talpas poharakba osztjuk. Tejszínhabbal is díszíthetjük. Ennek a krémnek az az előnye, hogy nem fontos hűtőbe tenni, anélkül is megszilárdul. Beküldte: Mazák Mária, Bezdán, Novogradska 91. CSIRKE GOMBÁVAL Hozzávalók: másfél kilogramm csirkehús, egy kisebb üveg gombakonzerv, két kanál liszt, 5 deka étolaj vagy vaj, egy pohár tejföl. A csirkehúst megfőzzük húslevesben, mikor megfőtt, apró darabokra vágjuk. A lisztből, olajból világos rántást készítünk, és felöntjük húslevessel. Belekeverjük a tejfölt, hozzáadjuk a húst és a gombát. Melegen tálaljuk. DIOS PITE Hozzávalók a tésztájához: fél kg liszt, 15 deka cukor, 20 deka zsír, 2 tojás, egy sütőpor, kevés tej. Ebből a tész­tából három lapot nyújtunk, és közepes hőmérsékleten vi­lágossárgára sütjük. Elkészítjük a következő tölteléket: fél liter tejben felfőzünk egy vaníliás pudingot. 25 deka mar­garint 40 deka porcukorral habosra keverünk, beleteszünk 10 deka vagdalt diót és 10 deka mazsolát. Alaposan össze­keverjük a kihűlt pudinggal, és megtöltjük vele a lapokat. A sütemény tetejére csokoládémázt kennünk. Beküldte: Milié Hona, Üjvidék, Kosta Abrašević u. 45. Van egy jó receptem

Next