Honművész, 1839. július-december (7. évfolyam, 53-104. szám)

1839-07-18 / 57. szám

Irótollnak közönségesen lud-tollat használunk, vagy természeti voltában, vagy mértanilag alkalmazottat. Más madarak tolla is hasz­nálatik írásra, de jóval gyérebben. Századunkban nagy divatra kaptak az érc­tollak. Természeti voltában az irótoll repedéskor gyakran csal , ke­­vésbbé rugékony, zsíros. De mind e’ mellett, az értekezőnek hosz­­szas tapasztalása szerint, finom toll-rajzoláshoz sokkal alkalmasabb a’ mesterségesnél; mert hegye hivebb és tartósabb , sőt maga he­lyén lesz megemlítve az is , hogy rajzolásnál bár ha közösen alább­­valónak nézettetik a’ lúdtoll kisebb madarak tollánál, de tapaszta­lásom után sokkal inkább alálhatom egyéb, p. o. varjú-tollnál, mert biztosabban vezethetni hosszabb vonalokra is. Egyébiránt írásra csakugyan czélszerűbbek a’ mesterségesen alkalmazott tollak. Ezek­nek műtani alkalmazása ezekeken kívül űzetik részint egyes embe­rek által, részint tollgyárakban. Hazánkban még nem létezik illy nemű gyár, jobbára a­ fűszeres kereskedőknek foglalatosságuk, ámbár sajnosan említhető, hogy honunkból nagy mennyiségű ter­mészeti toll hordatik Hamburg sőt Hollandiába is, mit mi, valamint minden fabricatumot, megrögzött szokásunk szerint sokkal nagyobb áron váltunk vissza. Nem jöhetne-e egy szem­eskedőnek (speculans) eszébe toll gyár-nyitás ? Több fajra oszthatni a’ mesterséges tollakat, de még is két fő nemre: 1) az úgy nevezett hamburgi vagy is közönséges fehér toll­szárakra, és 2) a’ hollandi vagy is átvilágló sárgákra. Külön bá­násmódot kiván mindegyik faj, valamint előleges kü­lönzését a’nyers tollaknak, mi keménység, szépség vagy font után történik. Szép írásra a’ lúdszárnynak csak 5 első tolla jó, ’s legjobb a’ május — júniusi vedléskori kihullatott. — Elkülönzés után körű­lvakartatnak üveg töredékkel vagy borotvával, ’s ezzel kezdődik készítése, mi­nek nem egyéb czélja, mint hogy eredeti zsirosságátul megfosztas­­sék , keményebbé , rugékonyabbá , fényesebbé és domborubbá ala­kuljon. A’ hamburgi faj csak hasadéka helyén fosztatik­ meg zsi­rosságától; a’ hollandi ellenben körülbelül megmentetik tőle. A’ közönséges vagy is hamburgi tollak forró homok , hamu , vagy olly­­kor tüzes szén fölött melegittetnek­ meg egész lágyságukig ; mire némi késféle vas eszközzel vakartatnak több ízben; mi által átvi­lágló húzásokkal vagy keresztekkel bélyegeztetnek ; miután huza­­mos­ ideig posztó darabokkal dörzsöltetnek , és ez által felső hár­­tyájoktól végképpen megfosztatnak, ’s kívánt domborúságra ver­gődnek. Bár könnyűnek látszassák első pillanatra ezen bánásmód, még is különös jártasságot kíván. Ha a’ hamu vagy homok nem megkívántatott melegsége , a’ toll hasadása nehézkes és reezés vagy

Next