Képes Újság, 1973. július-december (14. évfolyam, 27-52. szám)
1973-12-15 / 50. szám
CSALÁDI KÖR DIÉTÁS ÉTELEK FOGYÓKÚRÁZÓKNAK SÚJtWMEHEI* Napjainkban, amikor egyre többen veszik fel a harcot felesleges kilóikkal, egyre többen csatlakoznak a fogyókúrázók népes táborához, szinte óránként feltesszük a kérdést, mit és mennyit ehetünk. A korszerű fogyókúrás receptekből sohasem hiányzik a tojás, legtöbbször keményre főzött formában ajánlják. Valóban tojásból bármenynyit fogyaszthatunk — kenyér nélkül —, nem kell az elhízástól tartanunk. Azt már kevesebben tudják, hogy hányféleképpen készíthetjük el a tojást, hogy étrendünk a fogyókúra idején se legyen egyhangú, unalmas. Tojásból készülhet saláta, tészta helyett levesekbe főzhetjük, mártásokkal ízesíthetjük, teflon edényben, zsír és olaj nélkül süthetjük, húsokhoz köretnek készíthetjük, gyümölcslével kikeverve pedig a desszerteket is helyettesítheti. Nézzünk néhány receptet : Halszeletek tojással Hozzávalók: 4 szelet filézett hal, citromlé, olaj, só, 4 tojás, petrezselyem. A halszeleteket meglocsoljuk citromlével, majd 15 percig állni hagyjuk. Ezután nagyon kevés olajban vagy grillsütőben a halszeletek mindkét oldalát megsütjük, végül megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel, majd ráütjük a tojásokat és néhány percig tovább sütjük. Sózzuk, borsozzuk, és kenyér nélkül fogyasztjuk. Tojássaláta Hozzávalók: 8 tojás, 8 közepes retek, 2 deci joghurt, citromlé, mustár, só, paprika. A keményre főzött tojásokat és a retket vékony szeletekre vágjuk, egy tálba összekeverjük, citromlével, mustárral, sóval ízesítjük és ráöntjük a joghurtot. Frissen sült húsokhoz fogyaszthatjuk. Töltött tojás Hozzávalók egy személyre: 50 g főtt baromfihús, 2 tojás, 3 evőkanál tej, só, szerecsendió, vaj. Az apróra vágott, vagy darált főtt húst a tojással, tejjel és sóval alaposan elkeverjük. Az így kapott masszát kivajazott formába öntjük és forró vízfürdőben állni hagyjuk, amíg meg nem keményedik. Amikor elkészült, petrezselyemmel, szerecsendióval ízesíthetjük. A formából tányérra öntjük, sós vízben főtt vajas karfiollal, vagy fejessalátával fogyaszthatjuk. Tojásos szendvics amolett kekszből Ízletes falatokat készíthetünk a népszerű amolett kekszből is. A főtt tojáson kívül felhasználhatunk hozzá krémsajtot, vajat, sovány sonkát és főtt húsokat. Ízesíthetjük petrezselyemmel, paradicsommal, uborkával és apróra vágott hagymával. H'uirocalat HUjFCSTCK Sémség •wW/ttWCC udKn# MLinH'é»L*m betoo falfetitolek totitouwe ktetaan «Mma» a Hilft tu'olui twh/iwtWit LuoAtaimooa. uyofh leouywotu TISZAMENTI VEGYIMŰVEK, SZOLNOK 30 KARDIGÁN Elkészítéséhez 390 g középvastag fonal, 3 és feles és 3-as kötőtűk, valamint 6 db gomb szükséges. Mérete: 48-as. MINTÁK Harisnyakötés: színén sima, viszszáján fordított szemek ismétlődnek. Darázsfészek: 1. sor: * 1 szemet elégetett fonallal leemelünk, 2 szemet simán öszszekapcsolunk és a *-tól ismételünk. A sor végén 1 leemelt szem van, 2. sor: fordított, * 2 fordított, a leemelt szemből 1 fordított és 1 sima szemet kötünk. A *-tól ismétlőnk. A sor végén a leemelt szemből lekötött fordított szem lesz. 3. sor: tiszta sima. 4. sor: tiszta fordított. 5. sor: 2 szemet simán összekapcsolunk, * 1 szemet elégetett szállal leemelünk, 2 szemet simán összekapcsolunk, és a *-tól ismételünk. A sor végén leemelt szem van. 6. sor: 1 fordított, * a leemelt szemből 1 fordított és 1 sima szemet hurkolunk, 2 fordított. A *-tól ismételünk. A sor végén 1 fordított szem van. 7—8. sorok: mint a 3. és 4. sorok. 9. sor: azonos az 1. sorral. Háta: 128 szemet szedünk fel a 3-as tűre, és 3 cm magas patentot kötünk 1 sima, 1 fordítottal. Ezután harisnyakötéssel és a 3 és feles tűvel dolgozunk tovább, és az első sorban 2 szemet szaporítunk. A karöltő magasságáig, 7 centiméterenként 4X1 szemet szaporítunk , 138 szem. A kezdéstől számított 36 cmnél fogyasztjuk a karöltőt: 1X4, 1X3, 3X2 és 3X1 szemet. 15 cm után 5X7 szem összekapcsolásával alakul ki a vállvonal. A maradék 36 szemet egyszerre láncoljuk le. Eleje: 74 szemre kezdjük a 3-as tűvel, és itt is 3 cm-es patentot kötünk. A jobb elejében, már a patentrészben is, kihagyjuk a gomblyukakat 4 szem szélességben. A munkadarab szélétől számított 5. szemnél kezdjük fogyasztani a gomblyukat. A mellközép felé eső szélén 11 szemnyi harisnyakötéses szegés van, innen következik a darázsminta. Szaporítás ugyanúgy történik mint a hátánál : 80 szem. 36 cm után fogyasztjuk a karöltőt: 1X6, 2X3, 4X2 és 1Xl szemet. Újabb 13 cm után alakítjuk ki a vállvonalat: 3X6 és 2X7 szemet kapcsolunk össze. A második fogyasztással egyidejűleg kezdjük a nyakkivágást kerekíteni: először 15 szemet, majd 1X4, 2X3, 2X1 szemet láncolunk össze. Ujja: 74 szemet szedünk fel a 3-as tűre és 2 sort kötünk 1 sima, 1 fordítottal, majd harisnyakötéssel folytatjuk tovább. A karöltőig 13X1 szemet szaporítunk 2 centiméterenkénti 100 szem. 28 cm után fogyasztjuk az ujja gömbölyűségét: 2X4, 2X3, 5X2,6X1, 1X2 és 1X3 szemmel, ezután a bal oldalon még 1X3 és 1X4 szemet összekapcsolunk. A középpen megmaradt 23 szemet 8 cm magasságig tovább kötjük. Majd az egyik oldalán 8X1 szemet összeláncolunk, a másik oldalán pedig a 15 szemet a következőképpen fogyasztjuk el: 1X4, 3X3 és 1X2 szemet. összeállítjuk a darabokat. A nyakvonalban 140 szemet, a két elején pedig 15—15 szemet szedünk fel és a 6 és fél cm-es harisnyakötéses gallért készítünk rá. Másfél cm után kihagyjuk az utolsó gomblyukat. Majd felébe hajtjuk és a visszáján elvarrjuk. Végül felerősítjük a gombokat.