Képmás, 2010 (11. évfolyam, 1-12. szám)

2010-07-01 / 7. szám

természetesen a szerhez sem ajánlott: számukra a dia­betikus, édesítőszerekkel készült fagylalt lehet a megol­dás - ilyesmit a napi szénhidrátmennyiségbe beszámítva heti egy-két alkalommal lehet fogyasztani. Játék a betűkkel Ha jó minőségű jégkrémet akarunk vásárolni, érdemes fi­gyelni néhány apróságra: Az Élelmiszerkönyv szerint gyümölcstartalomra utaló kép, grafika feltüntetése a kizárólag aromát tartalmazó jégkré­mek esetében a fogyasztó megtévesztésének minősül, de ha az aroma mellé kerül némi gyümölcs, már használha­tó gyümölcsös kép. Érdemes ezért nem a marketingszö­veget és a képet figyelni, hanem megnézni, hány száza­lékos a gyümölcstartalom. A szabályozás szerint a csak aromával történő ízesítés ese­tén a jégkrémet a puncs és a vanília kivételével az „...ízű" szóval kell megjelölni. A kiskapu itt is ugyanaz, ha ugyan­is van némi hozzáadott gyümölcs, már nem előírás az „... ízű" megjelölés. Arról nem is beszélve, hogy a vanília- és puncsaromás jégkrémek minden további nélkül forgalom­ba hozhatók vanília- és puncsjégkrémként. A kulcs tehát ez esetben is az apróbetű. • Csokoládésnak az a jégkrém nevezhető, amely legalább 2 százaléknyi zsírmentes kakaóport vagy ennek megfelelő mennyiségű kakaót tartalmazó kakaó-vagy csokoládétermé­ket tartalmaz. Az ilyen termék nem tartalmazhat kakaó- vagy csokoládéízű aromát, valamint barna színt erősítő színezéket. Érdemes tehát elgondolkodni a nem „csokoládés" néven for­galomba hozott csoki ízű jégkrémek összetételén is. EGY KIS JÉGKRÉMTAN A jégkrémek gyártói különböző elnevezéssel illethetik termékeiket, attól függően, azok milyen alapanyagok­ból készültek: Tejjégkrém: meghatározó összetevői a tej, és/vagy tejfehérje-tartalmú termékek és a tejzsír. Zsír- és fehérjetartalma csak tejeredetű lehet, tejeredetű zsírtartalmának pedig el kell érnie az 5 százalékot. Vizet nem tartalmazhat, csak akkor, ha azt vízelvo­nással készült anyagok víztartalmának visszaállítá­sához használják. Tejes jégkrém: meghatározó összetevői ugyancsak a tej, és/vagy tejfehérje-tartalmú termékek és a tej­zsír. A zsír- és fehérjetartalom ez esetben is csak tej­eredetű lehet, a zsírtartalom viszont elég, ha eléri a 2,5 százalékot. Gyümölcsjégkrém: meghatározó összetevője a gyü­mölcs, amely a terméknek legalább a 15 százalékát teszi ki (ha citrusoknál 10 dióféléknél csak 5 százalék). Szorbet: olyan gyümölcsjégkrém, amely hozzáadott zsiradékot nem tartalmaz, gyümölcstartalma pedig legalább 25 százalékos (citrusféléknél 15, diófélék­nél 7 százalék). Tejes gyümölcsjégkrém: meghatározó összetevője a gyümölcs mellett a tej és/vagy tejfehérje-tar­talmú termék és a zsiradék. Fehérjetartalma csak tejeredetű lehet. Összes zsírtartalma legalább 1,5 százalék, a gyümölcstartalomnak el kell érnie a 15 százalékot. Vizes jégkrém: sem hozzáadott zsiradékot, sem hozzá­adott fehérjét nem tartalmaz. Tipp: Annak, aki nem fogyókúrázik, ajánl­juk a bio­vanília jégkrémet egy kis tökmagolajjal meglocsolva. Ez az­tán tényleg igazi kalóriabomba, vi­szont finom, és nem mellesleg pedig enyhíti a férfiak prosztatagondjait. képmás 1 79­1 családmagazin I

Next