Képmás, 2010 (11. évfolyam, 1-12. szám)
2010-07-01 / 7. szám
természetesen a szerhez sem ajánlott: számukra a diabetikus, édesítőszerekkel készült fagylalt lehet a megoldás - ilyesmit a napi szénhidrátmennyiségbe beszámítva heti egy-két alkalommal lehet fogyasztani. Játék a betűkkel Ha jó minőségű jégkrémet akarunk vásárolni, érdemes figyelni néhány apróságra: Az Élelmiszerkönyv szerint gyümölcstartalomra utaló kép, grafika feltüntetése a kizárólag aromát tartalmazó jégkrémek esetében a fogyasztó megtévesztésének minősül, de ha az aroma mellé kerül némi gyümölcs, már használható gyümölcsös kép. Érdemes ezért nem a marketingszöveget és a képet figyelni, hanem megnézni, hány százalékos a gyümölcstartalom. A szabályozás szerint a csak aromával történő ízesítés esetén a jégkrémet a puncs és a vanília kivételével az „...ízű" szóval kell megjelölni. A kiskapu itt is ugyanaz, ha ugyanis van némi hozzáadott gyümölcs, már nem előírás az „... ízű" megjelölés. Arról nem is beszélve, hogy a vanília- és puncsaromás jégkrémek minden további nélkül forgalomba hozhatók vanília- és puncsjégkrémként. A kulcs tehát ez esetben is az apróbetű. • Csokoládésnak az a jégkrém nevezhető, amely legalább 2 százaléknyi zsírmentes kakaóport vagy ennek megfelelő mennyiségű kakaót tartalmazó kakaó-vagy csokoládéterméket tartalmaz. Az ilyen termék nem tartalmazhat kakaó- vagy csokoládéízű aromát, valamint barna színt erősítő színezéket. Érdemes tehát elgondolkodni a nem „csokoládés" néven forgalomba hozott csoki ízű jégkrémek összetételén is. EGY KIS JÉGKRÉMTAN A jégkrémek gyártói különböző elnevezéssel illethetik termékeiket, attól függően, azok milyen alapanyagokból készültek: Tejjégkrém: meghatározó összetevői a tej, és/vagy tejfehérje-tartalmú termékek és a tejzsír. Zsír- és fehérjetartalma csak tejeredetű lehet, tejeredetű zsírtartalmának pedig el kell érnie az 5 százalékot. Vizet nem tartalmazhat, csak akkor, ha azt vízelvonással készült anyagok víztartalmának visszaállításához használják. Tejes jégkrém: meghatározó összetevői ugyancsak a tej, és/vagy tejfehérje-tartalmú termékek és a tejzsír. A zsír- és fehérjetartalom ez esetben is csak tejeredetű lehet, a zsírtartalom viszont elég, ha eléri a 2,5 százalékot. Gyümölcsjégkrém: meghatározó összetevője a gyümölcs, amely a terméknek legalább a 15 százalékát teszi ki (ha citrusoknál 10 dióféléknél csak 5 százalék). Szorbet: olyan gyümölcsjégkrém, amely hozzáadott zsiradékot nem tartalmaz, gyümölcstartalma pedig legalább 25 százalékos (citrusféléknél 15, dióféléknél 7 százalék). Tejes gyümölcsjégkrém: meghatározó összetevője a gyümölcs mellett a tej és/vagy tejfehérje-tartalmú termék és a zsiradék. Fehérjetartalma csak tejeredetű lehet. Összes zsírtartalma legalább 1,5 százalék, a gyümölcstartalomnak el kell érnie a 15 százalékot. Vizes jégkrém: sem hozzáadott zsiradékot, sem hozzáadott fehérjét nem tartalmaz. Tipp: Annak, aki nem fogyókúrázik, ajánljuk a biovanília jégkrémet egy kis tökmagolajjal meglocsolva. Ez aztán tényleg igazi kalóriabomba, viszont finom, és nem mellesleg pedig enyhíti a férfiak prosztatagondjait. képmás 1 791 családmagazin I