A kert 1915

1915-03-15 / 6. szám - Konyhakertészet - H. János: A bokorbab nagyban való termesztéséről

tüskés boronával és hengerrel megjártassuk a területet. Először akkor kapáljuk meg a babot, ha kikelése után már fejlődésbe indult, másod­szor pedig 2—3 héttel az előző kapálás után, úgy hogy a begyomosodást meg­előzzük. A kapálások után végzendő gyom­lálásra csak akkor lesz szükség, ha a növények töm­öttségében — valami oknál fogva — hiányok állanak be s ily helyeken verné fel a gyom magát. A kapálást — nagyban való termesz­tésről lévén szó — soros müvelőkkel, ló­kapákkal végeztetjük el. Ezek jól és olcsón dolgoznak s egy napon csak 2—3 munkást kötnek le, ami a mai háborús világban megbecsülhetetlen. A második kapálásnál, illetve a netalán szükségessé vált gyomlálással a bab körül szükséges munkálatokat el is végeztük. Az aratás akkor kezdődhet meg, amikor a hüvelyek szárazak s a magvak teljesen be­értek. Maga a teljes beérés hamar egymás­utánban vagy egyszerre szokott megtör­ténni. A bab aratása, a nyüvés, vagyis a növé­nyeknek gyökerestől való kitépése útján történik, amely munkában gyermekeket használunk fel. A bab kitépett növényét utánszáradás végett kis boglyákba, petren­czékbe rakjuk össze, amelyeket esős idő esetén s jobb fajtáknál, egy-két villa szalmával is letakarhatunk. Utánszáradás végett legjobb volna természetesen a le­aratott termést fedél alatt szikkasztatnunk de ezen czélra ritkán van megfelelő nagy helyünk. A P­­S napig tartó szikkasztás után a termést behordjuk és kicsépeljük. Nálunk általában még ma is a hadarót használják a cséplésnél, ad­dig már jó babcsépelő gépek is kaphatók, sőt a más czélra szolgáló cséplőgépek is kevés költséggel nagyon alkalmasan átalakíthatók A 2—3°£-nyi törési kárt is kikerülhetjük a géppel való cséplésnél azáltal, hogy a bab cséplését a mag megereszkedett, szijjas állapota alatt (ködös idő, eső után néhány nap) végeztet­jük el. Az ily módon csépelt magvakat azonban száraz szellős helyen néhány napig vékony rétegben ki kell teregetnünk, hogy a teljes kiszáradás megtörténhessék. Cséplés után a magot mielőtt elraktá­roznák vagy eladnák, feltétlenül meg kell tisztítanunk a tört és fejletlen magvaktól, a szeméttől és a nyüvés következtében közéje került földtől. Jól fizetett magvakat a tisztítás után még fényezni is szokták. A törött és apróbb magvakat kettős működésű osztályozó hengerrel választjuk külön. A magvak között lévő port, kisebb földtörmelékeket és szemetet szerelő rosták, míg a nagyobb földtörmelékeket gyors­haj­tású gyakori rostálással és többszöri lapátolással távolíthatjuk el. A fényezés bármely rosta vagy egy erős, érdes szövetű zsák segélyével történik meg néhány perc alatt, ugy hogy 2 munkás egy nap 30—35 zsáknyi magot is meg tud fényezni. Az elraktározó helyiségnek száraznak és szellősnek kell lennie, mert különben a bab megdohosodik s ily állapotában semmire sem lesz használható. Ismeretes dolog, hogy az egerek a babot nem bántják s egyéb rovarellenségek is az elraktározott babhoz csak a végszükség esetén nyúlnak. A babnak nagyon sok változata van termesztés alatt, de ezek között lényeges belső, tartalmi különbség alig van. A kü­lönbségek rendesen csak külső, alaki tulaj­donságúak. A meglévő sok változatot két csoportra osztjuk, még­pedig a török vagy csótány és a közönséges bab csoportjára. A közön­séges bab lehet ismét kétféle, u. m. karós és bokorbab. Nagybani termesztésre csakis a fehér magot termő bokorbab jöhet nálunk tekin­tetbe. Ajánlatos, általam nagyban termesz­teni látott fajták az Ezeregyvért, Gyöngy­ - 165 -

Next