A kert 1915

1915-06-15 / 12. szám - Gyümölcsészet - Horn János: A földi vagy seregély sederjről – (Rubus Fruticosus)

méter magasak, akként kell megritkítani, hogy azok 20—25 c­entiméternél közelebb egymáshoz ne álljanak, mert ellenkezőleg apró, vézna, hitvány magszárakat s annál kevesebb és tökéletlenebb magot fognak hozni. Nyáron át a növények legkevesebb négy­öt ízben, megkapálandók, öntözésre nem szorulnak, de a tisztántartást feltétlenül megkívánják s ebben részesítve annyira megerősödnek, hogy a következő esztendő­ben magszárba indulnak. A magszár és annak számos erőteljes ol­dalhajtásai maggal gazdagon megrakódva kedvesen kandikálnak a néző felé s érett korában fekete szinű­ magvaikat augusztus havában érlelik. A mint a magvak megfeketülnek és a magszárak sárgulni kezdenek, levágatnak, apró csomókba kötöztetnek s utánérés végett szá­raz helyre felaggattatnak, majd a mag kicsépelve és kitisztogatva, zacskó­ban száraz helyre tétetik. A köménymag csirázó erejét 3—4 esz­tendeig megtartja. Noha még a legszerényebb háztartást is alig lehet köménymag nélkül elképzelni, mégis igen kevesen vesznek maguknak annyi fáradságot, hogy ha már eladóra nem is, de legalább saját szükségletük fe­dezésére évenként termeszthetnének any­nyit, hogy üzletbe ne kelljen e végett is szorulni, mert a kereskedésben soha sem kaphatunk olyan tiszta egyenlő minőségű jó köménymagot, mint a­milyent magunk­nak termeszteni módunkban áll, abban legalább kényünk-kedvünk szerint válo­gathatnak s azonkívül pénzünket sem kell érte kiadni. Balatonhenye. Teleki János. A földi vagy seregély szederjről.­­ (Rubus Fruticosus.) Bogyós gyümölcseink között a szederj van legkevésbbé elterjedve, házi kert­jeinkben s gyümölcsöseinkben alig látjuk ezeket s ha itt-ott helyet is kapnak, gon­dozásuk, helyük rendesen oly mostoha, hogy igénytelenebb voltuk daczára sem arathatunk ezekről megfelelő minőségű termést. E gyümölcsnemek már valamivel na­gyobb mértékben való termesztését is igaz, nagyon befolyásolj­a, oly és körülmény, hogy hazánk több vidékén ennek kisebb gyü­mölcsöt termő féleségei vadon is növeked­nek s ezek a háztartás és piacz szükségleteit ma még némileg fedezik is, de befolyásolja ezen gyümölcsnem rendszeres termesztését még az is, hogy sokoldalú felhasználási, illetve feldolgozási módozatait közönsé­günk még alig ismeri s ez okból a szederj gyümölcsének inkább csak alsóbbrendű szerepet szokott juttatni. Ezen felfogást azonban mind­az, akinek már módjában volt valamely jó szederj gyümölcsét nyer­sen vagy iző­lé, avagy kocsonya módjára, vagy egyéb módon feldolgozva élvezni, könnyelmű ítéletnek fogja minősíteni már annál inkább is, mert az izt és zamatot illetve az édes vagy savanykás voltot illető­leg a fajták itt is nagyon különbözőt nyúj­tanak. Szóban lévő gyümölcsünket a leg­különbözőbb feldolgozásban már a régiek is felhasználták, gyógyszerük is volt, sőt gyógyászatunk az évi termés igen nagy részét még ma is magának foglalja le, amely körülmény e gyümölcsnem egészsé­ges, ü­dítő, termesztésre érdemes voltát méltán igazolja is. Az előbb említettek mellett befolyásolja azonban a nagyban való termesztést ma - 356 10

Next