A kert 1915

1915-11-01 / 21. szám - Konyhakertészet - Szendy Mihály: Bab hajtatása cserepekben - L’Huillier István: Konyhakerti gyökérfélék: répák

trágyázott földbe vetni soha sem szabad. Sőt még a takarmányrépafajtákat sem, mert a trágya után mutatkozó nagyobb mennyiség ott is tartalmasság és eltart­hatóság rovására irandó. Eszerint a gyökérfélék alá legfeljebb mű­trágyáról lehet szó, amelyet a gyökérfélék nem csak hogy szíveinek, hanem helyesen alkalmazva, nagyon is meghálálnak. A mesterséges vagy a műtrágyák közül a fosz­for- és kálitrágyákat hálálja meg legjobban, de indokolt lehet a nitrogéntrágya is ott, ahol a talaj az előző évben istállótrágyában nem részesült és televényben szegény. A kerti jó erőben lévő talajra adandó kat. holdanként 100—150 kg. szuperfoszfát és 50—60 kg. 40%-os kálisó, szántóföldön jóval több is. A szuperfoszfátot ősszel alá­ássuk, vagy vetés előtt szórjuk el és kapál­juk alá, úgyszintén a chilisalétrom egy részét is, a másik részét (felét) az első kapálás előtt szórjuk reá a talajra. A chili­salétrom kat. holdanként legfeljebb 30—60 kg. lehet. A sárgarépa talajának előkészítése az őszi mély ásózás vagy mély szántás, amely legyen lehetőleg alapos. Vetés ideje körül­belül márczius közepe, de vannak külö­nösen homoktalajon gazdálkodók, akik ősszel, vagy alkalmas időben a tél folya­mán vetnek. Fődolog, hogy vetés előtt a talajat jól megapritsuk s a göröngyöket, rögöket, üregeket tüntessük, simitsuk el. E czélra rendkivül alkalmas eszköz a Campbel-féle talajtömörítő, amelyet, kézi erővel is vontatható (6 kerékkoronggal) a kerti ágyásokhoz is kaphatunk. Rögös, üreges talajban a gyökerek nehezen és rendetlenül hatolhatván le, nagyon ágas­bogas, idomtalan répákat kapunk. Vetése a kerti ágyasokban rendszerint kézzel tör­ténik, a fajták minéműsége szerint 15—35 cm. sortávolságra. A sort sorhúzóval, vagy kerti zsinór mellett kis kapával, vagy egy jó élesre meghegyezett karóval sekélyen ugy nyitjuk meg, hogy a mag legfeljebb 1 cm.-re kerüljön a föld alá. A magot vetés előtt kézzel alaposan megmorzsoljuk, hogy kapaszkodó horgocskái ledörzsölődjenek, mert máskülönben több magszem össze­kapaszkodva gomolyszerüen kerül a ta­ra­lajba s a vetést egyenetlenné teszi. Egyéb­ként ma már minden jóravaló magkeres­kedésből ledörzsölt magot kapunk. Tudva­levő, hogy a sárgarépa magva soká elfek­szik és nehezen kel, miért is azok,akik meg­késve vetnek, a magot előbb langyos viz­ben áztatják s azután az egyenletes vetés és magmegtakaritás kedvéért éles homok vagy friss száraz hamuval keverik s ugy vetik. Kerti ágyásokba kézzel, mezei nagy táblákba géppel vetik és kat. holdjára körülbelül 4—6 kg. magot számítunk. Nagyon természetes, hogy a szórva vetés­hez sokkal több, mégegyszer annyi mag szükséges. Szórva azonban ma már aligha vet az intelligens gazda. A sárgarépa további munkája a gyomtól való tisztán­tartás és kapálgatás, amit annyiszor vég­ 50—51-ik ábra. Répaféle zöldség , kupaczba rakása és szelelével.

Next