A kert 1915
1915-11-01 / 21. szám - Konyhakertészet - Szendy Mihály: Bab hajtatása cserepekben - L’Huillier István: Konyhakerti gyökérfélék: répák
trágyázott földbe vetni soha sem szabad. Sőt még a takarmányrépafajtákat sem, mert a trágya után mutatkozó nagyobb mennyiség ott is tartalmasság és eltarthatóság rovására irandó. Eszerint a gyökérfélék alá legfeljebb műtrágyáról lehet szó, amelyet a gyökérfélék nem csak hogy szíveinek, hanem helyesen alkalmazva, nagyon is meghálálnak. A mesterséges vagy a műtrágyák közül a foszfor- és kálitrágyákat hálálja meg legjobban, de indokolt lehet a nitrogéntrágya is ott, ahol a talaj az előző évben istállótrágyában nem részesült és televényben szegény. A kerti jó erőben lévő talajra adandó kat. holdanként 100—150 kg. szuperfoszfát és 50—60 kg. 40%-os kálisó, szántóföldön jóval több is. A szuperfoszfátot ősszel aláássuk, vagy vetés előtt szórjuk el és kapáljuk alá, úgyszintén a chilisalétrom egy részét is, a másik részét (felét) az első kapálás előtt szórjuk reá a talajra. A chilisalétrom kat. holdanként legfeljebb 30—60 kg. lehet. A sárgarépa talajának előkészítése az őszi mély ásózás vagy mély szántás, amely legyen lehetőleg alapos. Vetés ideje körülbelül márczius közepe, de vannak különösen homoktalajon gazdálkodók, akik ősszel, vagy alkalmas időben a tél folyamán vetnek. Fődolog, hogy vetés előtt a talajat jól megapritsuk s a göröngyöket, rögöket, üregeket tüntessük, simitsuk el. E czélra rendkivül alkalmas eszköz a Campbel-féle talajtömörítő, amelyet, kézi erővel is vontatható (6 kerékkoronggal) a kerti ágyásokhoz is kaphatunk. Rögös, üreges talajban a gyökerek nehezen és rendetlenül hatolhatván le, nagyon ágasbogas, idomtalan répákat kapunk. Vetése a kerti ágyasokban rendszerint kézzel történik, a fajták minéműsége szerint 15—35 cm. sortávolságra. A sort sorhúzóval, vagy kerti zsinór mellett kis kapával, vagy egy jó élesre meghegyezett karóval sekélyen ugy nyitjuk meg, hogy a mag legfeljebb 1 cm.-re kerüljön a föld alá. A magot vetés előtt kézzel alaposan megmorzsoljuk, hogy kapaszkodó horgocskái ledörzsölődjenek, mert máskülönben több magszem összekapaszkodva gomolyszerüen kerül a taralajba s a vetést egyenetlenné teszi. Egyébként ma már minden jóravaló magkereskedésből ledörzsölt magot kapunk. Tudvalevő, hogy a sárgarépa magva soká elfekszik és nehezen kel, miért is azok,akik megkésve vetnek, a magot előbb langyos vizben áztatják s azután az egyenletes vetés és magmegtakaritás kedvéért éles homok vagy friss száraz hamuval keverik s ugy vetik. Kerti ágyásokba kézzel, mezei nagy táblákba géppel vetik és kat. holdjára körülbelül 4—6 kg. magot számítunk. Nagyon természetes, hogy a szórva vetéshez sokkal több, mégegyszer annyi mag szükséges. Szórva azonban ma már aligha vet az intelligens gazda. A sárgarépa további munkája a gyomtól való tisztántartás és kapálgatás, amit annyiszor vég 50—51-ik ábra. Répaféle zöldség , kupaczba rakása és szelelével.