A kert 1916

1916-06-15 / 12. szám - Konyhakertészet - L’Huillier István: A valódi batata (Convolvulus batatas – Ipomoea batatas)

A valódi batata (Convolvulus batatas, L­ipomoea batatas). Az édes burgonya többféle betegségtől szenved, de ezek között legnagyobb káro­kat okoz a black-rot (Ceratocystis fim­briata). A betegség könnyen felfedezhető a növényen, mert végső hajtásai elszáradnak, megfeketednek ; a főgyökéren pedig apró fekete pettyek keletkeznek. A gumó felü­letén nagy barna foltok mutatkoznak, me­lyeknek közepe mindig sötétebbé, egész feketévé válik. Spórája a talajban vagy az elrakott gumókon telel át. Az édes bur­gonya egyéb betegségei a stem-rot, soft-rot és white-rot név alatt ismeretesek. A beteg­ség ellen való védekezésben első, igen fon­tos lépés az, hogy kellő forgót tartsunk be úgy, hogy az édes burgonya csak minden negyedik, ötödik évben kerüljön ugyan­azon földbe. Az eltartásra és raktározásra szolgáló épületek kénezéssel és formalinnal évente fertőtlenítendők, ez alkalommal a szállításra és kezelésre szolgáló eszközök is. A melegágyak is minden évben alaposan kitisztítandók és fertőtlenítendők és friss talajjal látandók el. Az egyes varietások igen különböző magatartást mutatnak a betegségekkel szemben ; a Big Stem Jersey és Jersey-csoport inkább, a Hayman cso­port, a Southern Queen alig szenved vala­mit tőlük. Rovarkártételektől az édes bur­gonya meglehetősen mentes. A korai, piaczra szánt édes burgonyát már augusztus közepe felé szedni lehet, ilyenkor magas árakat fizetnek érte. Házi használatra és elraktározásra lehet a sze­déssel késő őszig várni, de mindenesetre el kell kerülni azt, hogy a burgonyát a leg­kisebb fagy is érje, mert ebben az esetben feltétlenül megromlik az elraktározás alatt. A szedés történhetik kézzel, ásóval vagy villával, vagy nagyobb arányú termelésnél e czélra szerkesztett kiszedő ekével. A szedésre száraz, napos időt kell válasz­tani, a­mikor a termény kezelése akadály­talanul végezhető. Éjjelre a gumókat nem tanácsos a földön künn hagyni. A kereskedelmi forgalomba kerülő édes burgonyát gondosan megtisztítva a fa­tapadó földtől mindjárt a szedés után osztályozzák és csomagolják hordókba. Az osztályozásnál négyféle minőséget külöm­böztetnek meg, melyek közül a legsilányabb igen ritkán kerül forgalomba ; rendesen sertésekkel etetik fel. A szállítás távoli vidékekre 100 liter űr­tartalmú hordókban történik, csak a leg­elsőrendű extra árut csomagolják kis kosa­rakba. A csomagolásnál a sérülések elkerü­lésére nagyon kell ügyelni, mert ez az áru értékét nagyon leszállítja. Az édes burgonya száraz, meleg helyen tartható el legjobban. Házi használatra fűtetlen szobában, éléskamrában, pinczé­ben, veremben vagy külön e czélra épült helyiségekben tartható el. Amerikában a szigorúbb terű északibb vidékeken spec­iális fűtési berendezéssel ellátott raktárépületeket emelnek, melyek­ben a megfelelő állandó hőmérséklet és le­vegőczirkuláczió biztosítva van. Különben erre a czélra minden olyan sötétben tartott helyiség alkalmas, a­hol e két feltétel meg­van, vagy megadható. A gumók behordása után 10 napig körülbelül a helyiség hőmér­séklete 29—32 C-ra emelendő, azután fo­kozatosan csökkenthető 12—18 C-ra állandó ventilláczió mellett. A szaporításra szánt gumókat nem sza­bad nagyobb mennyiségben eltartásra fel­halmozni. Ezeket czélszerű jól kiszárított homokba rétegezve eltenni. Az édes burgonya számos fajtái közül

Next