A kert 1916
1916-06-15 / 12. szám - Konyhakertészet - L’Huillier István: A valódi batata (Convolvulus batatas – Ipomoea batatas)
A valódi batata (Convolvulus batatas, Lipomoea batatas). Az édes burgonya többféle betegségtől szenved, de ezek között legnagyobb károkat okoz a black-rot (Ceratocystis fimbriata). A betegség könnyen felfedezhető a növényen, mert végső hajtásai elszáradnak, megfeketednek ; a főgyökéren pedig apró fekete pettyek keletkeznek. A gumó felületén nagy barna foltok mutatkoznak, melyeknek közepe mindig sötétebbé, egész feketévé válik. Spórája a talajban vagy az elrakott gumókon telel át. Az édes burgonya egyéb betegségei a stem-rot, soft-rot és white-rot név alatt ismeretesek. A betegség ellen való védekezésben első, igen fontos lépés az, hogy kellő forgót tartsunk be úgy, hogy az édes burgonya csak minden negyedik, ötödik évben kerüljön ugyanazon földbe. Az eltartásra és raktározásra szolgáló épületek kénezéssel és formalinnal évente fertőtlenítendők, ez alkalommal a szállításra és kezelésre szolgáló eszközök is. A melegágyak is minden évben alaposan kitisztítandók és fertőtlenítendők és friss talajjal látandók el. Az egyes varietások igen különböző magatartást mutatnak a betegségekkel szemben ; a Big Stem Jersey és Jersey-csoport inkább, a Hayman csoport, a Southern Queen alig szenved valamit tőlük. Rovarkártételektől az édes burgonya meglehetősen mentes. A korai, piaczra szánt édes burgonyát már augusztus közepe felé szedni lehet, ilyenkor magas árakat fizetnek érte. Házi használatra és elraktározásra lehet a szedéssel késő őszig várni, de mindenesetre el kell kerülni azt, hogy a burgonyát a legkisebb fagy is érje, mert ebben az esetben feltétlenül megromlik az elraktározás alatt. A szedés történhetik kézzel, ásóval vagy villával, vagy nagyobb arányú termelésnél e czélra szerkesztett kiszedő ekével. A szedésre száraz, napos időt kell választani, amikor a termény kezelése akadálytalanul végezhető. Éjjelre a gumókat nem tanácsos a földön künn hagyni. A kereskedelmi forgalomba kerülő édes burgonyát gondosan megtisztítva a fatapadó földtől mindjárt a szedés után osztályozzák és csomagolják hordókba. Az osztályozásnál négyféle minőséget külömböztetnek meg, melyek közül a legsilányabb igen ritkán kerül forgalomba ; rendesen sertésekkel etetik fel. A szállítás távoli vidékekre 100 liter űrtartalmú hordókban történik, csak a legelsőrendű extra árut csomagolják kis kosarakba. A csomagolásnál a sérülések elkerülésére nagyon kell ügyelni, mert ez az áru értékét nagyon leszállítja. Az édes burgonya száraz, meleg helyen tartható el legjobban. Házi használatra fűtetlen szobában, éléskamrában, pinczében, veremben vagy külön e czélra épült helyiségekben tartható el. Amerikában a szigorúbb terű északibb vidékeken speciális fűtési berendezéssel ellátott raktárépületeket emelnek, melyekben a megfelelő állandó hőmérséklet és levegőczirkuláczió biztosítva van. Különben erre a czélra minden olyan sötétben tartott helyiség alkalmas, ahol e két feltétel megvan, vagy megadható. A gumók behordása után 10 napig körülbelül a helyiség hőmérséklete 29—32 C-ra emelendő, azután fokozatosan csökkenthető 12—18 C-ra állandó ventilláczió mellett. A szaporításra szánt gumókat nem szabad nagyobb mennyiségben eltartásra felhalmozni. Ezeket czélszerű jól kiszárított homokba rétegezve eltenni. Az édes burgonya számos fajtái közül