Gyümölcsészeti és Konyhakertészeti Füzetek 5. (1884)
1884 / 11. füzet
324 GYÜMÖLCSÉSZETI ÉS KONYHAKERTÉSZETI FÜZETEK egészen szabályos, mert kissé bordás kinézésű. Hasa többnyire a középre esik, honnét kelyhe felé kúposan fogyva, tompa csúcsban enyészik el, szára felé pedig szinte kevéssé fogyva, elég széles talpban végződik. Kelyhe zárt, melynek levélkéi alant szélesek és molyhosak, hegyük felé pedig visszahajlottak. Maga a kehely csekély mélyedésü, de széles üregben ül és apró ránczokkal körülvett, mely ránczok a mélyedés párkányától kezdve, hol nagyobb, hol kisebb borda alakjában futnak a gyümölcsön végig. Szára félhosszú, vékony, fás, sötétbarna színű, bunkós végű és tölcsér alakú mélyedésben ülő, melynek széle többnyire hullámos. Héja finom, sima, kissé zsíros tapintatú. Alapszíne eleinte zöldessárga, később kanárisárga és ezért nevezték azt Szalmaremetnek, napos oldalán is ritkán piros. Pontozata gyér, nagy, fehéres és szabályosan elosztott. Rozsdafoltok csak nagyon ritkán fordulnak elő rajta. Húsa zöldesfehér, igen finom, omlós; levegő, kellemesen czukros borizii, melyet igen érezhető fűszer emel. Magháza öblös, nyílt tengelyű, zárt fiókjaiban ép, hegyes, fekete kávészinű magvakat rejtő. — Érik október és november hóban, tart januárig, februárban már sokat veszít finomságából, de konyhai czélokra már július hó elejétől kezdve igen jól használható. Fája gyors fejlődésű, ágai lelógók, 4-ik éves korában rendesen már terem, és hacsak légköri behatások termését meg nem semmisítik, minden évben számíthatunk bő termésre, ugyanazért az a legáltalánosabb elterjesztésre minden tekintetben érdemes. Az alma. — Downing után. - - Ifjabb Tarnay Mártontól. A Nyce-féle gyümölcsösház falait bádog boriték képezi, mely a függélyesen álló duczokhoz szegeltetik s a falak közel tömötten fürészporral töltetnek ki. A gyümölcsök elhelyezésére szolgáló helyiség galvanizált vassal padlásoltatik le, melyre öt-hat láb vastagságú rétegben jég rakatik, honnét egy cső szolgál a jégolvadás elvezetésére. A padlásolás alul, három lábnyi vastag gyaluforgácscsal láttatik el, s hogy a legcsekélyebb nedvesség beszivárgása is kizárassék, ama réteg kátránynyal és szurokkal is bevonatik. A légmérték minden időben közvetlen a fagypont felett tartatik és a jégnek a gyümölcsök kipárolgásából származó nyirkossága felszívatására hulladék se alkalmaztatik. E felszivatásmód a berendezésnek egy ujabbb vívmányát képezi. E gyümölcsösház nagybecsű voltát nem lehet ugyan eltagadni, csakhogy felállítása felettébb nagy költséget emészt föl és a gyümölcstermelőnek igen nagy gondot ad a belefektetett összeget kiárulnia. Ha a gyümölcsösház, vagy szoba már össze van állítva, eltérőleg a pinczétől, nem csűr vagy lakás alá, hanem mélyíthető helyiség választandó neki, hogy a gyümölcsök elhelyezésére szolgáló részének kétharmada a földbe mélyesztethessék. Lerakva először