Hajtatás, Korai Termesztés 13. (1982)

1982 / 1. szám - Somos András: Több és olcsóbb hajtatott zöldséget a népgazdaságnak

­ Több és olcsóbb hajtatott zöldséget a népgazdaságnak Dr. Somos András akadémikus intézeti igazgató­­. A címben jelzett feladat időszerűsége nem szorul részletesebb indokolásra. A múlt évi tapasztalatok egyértelműen megerősítenek min­ket abban, hogy a hajtatott friss zöldség iránti igény nagyobb, mint amennyit a ter­mesztők előállítottak. Zöldségtermesztésünk idényjellege régóta ismert gyenge pontunk. A nyári időszak bőséges zöldségellátásával szemben tél végén és tavasszal nagyon kevés a vitaminpótló olcsó zöldségünk. Ez tükröző­dik a lakosság C-vitamin pótlásának nagyará­nyú ingadozásából is. A nyári vitaminbőség­nek alig 25 %-át kapjuk télen és tavasz­­szal. Hasonló eltérések mutathatók ki a ter­mészetes vitaminpótlást jelentő friss zöld­séggel való ellátásunk arányaiban is. A zöldségtermesztők vegyék figyelembe a té­­li-koratavaszi és az őszi-téleleji hajtatás eltérő követelményeit, mert a különböző idő­szakokban végzett hajtatás a termesztési mód­szerek, a hajtató létesítmények energiakölt­ségei, továbbá a fajtaválaszték tekintetében jelentős eltérések vannak. 2. A zöldséghajtatásban tapasztalható lema­radások megszüntetése érdekében az eddiginél nagyobb figyelmet kíván a hajtatásra alkal­mas zöldségfajok számának további bővítése. A Magyarországon eddig még alig, vagy egyál­talán nem hajtatott zöldségfajok termesztés­be vonásával az áruválasztékot és az áru mennyiségét tovább növelhetjük. A választék bővítésének szükségességére gyakran hivatko­zunk, de a lehetőségek részletesebb vizsgá­latával ritkán foglalkozunk. Annak érzékel­tetésére, hogy a hazánkban jelenleg termesz­tett zöldségfajok száma még jelentősen növel­hető, említést érdemel, hogy pl. Franciaor­szágban az üzemi méretekben termesztett zöld­ségfajok száma meghaladja a 30-at, nálunk pe­dig alig több 20-nál. A franciák, mint isme­retes, a legnagyobb zöldségtermesztők és fo­gyasztók közé tartoznak Európában. A francia konyha többek között a rendkívül sokféle, változatosan elkészített salátáiról messze földön közismert. A hazai és a franciaországi zöldség­válasz­ték közti különbségek okait elemezve kide­rül, hogy hazánkban a szántóterületnek több mint 50 %-át három zöldségfaj: a zöldborsó, a paprika és a paradicsom foglalja el. Ezzel szemben Franciaországban a vetésterület 10 %­­ánál nagyobb területen mindössze a zöldbor­sót termesztik. A többi zöldségfajt ennél jóval kisebb arányban termesztik. A zöldség­fajok száma azonban lényegesen több. A ve­tésterület 5-10 %-án pl. 7 zöldségfajt ter­mesztenek /nálunk csak 4-et/. Még nagyobb az eltérés, ha a vetésterület 1-5 %-án vagy 1 %-ánál kisebb területen termesztett fajok számát vizsgáljuk. Franciaországban ilyen arányban 11 fajt termesztenek, s ezek együt­tesen a vetésterület 31 %-át foglalják el, nálunk pedig csak hatot, együttesen a ve­tésterületnek mindössze 15 %-án. A választék bővítésére alkalmas zöldségfa­jokat illetően természetesen mindig vegyük figyelembe az éghajlati viszonyokat. Mivel azonban hajtatásról van szó, az igényesebb zöldségfajok biológiai igényei hazai viszo­nyok között is kielégíthetők hidegebb év­szakokban is, csak bizonyára drágábban, mint Franciaország enyhe éghajlatú déli, délnyu­gati részein. Franciaországban általánosan elterjedt a lóbab, a feketegyökér, a tojás­gyümölcs, a halványító zeller, a tarlórépa, a mogyoróhagyma stb. termesztése - hazánk­ban ezek számottevő mennyiségben nem talál­hatók a piacon-,pedig közülük néhány sza­badföldön is termeszthető. Az összehasonlításból helytelen lenne azon­ban olyan következtetést levonni, hogy ugyan­ezekkel a fajokkal bővítsük mi is választ.­

Next