Hajtatás, Korai Termesztés 21. (1990)

1990 / 1. szám - Thurn László: A zöldségexport helyzete és távlatai

3 A zöldségexport helyzete és távlatai Előadó: Thurn László Hungarofruct Vállalat A mai kor életmóddal kapcsolatos legfon­tosabb jelszava: egészséges, vitamindús táplálkozás és minél kevesebb nö­vényvédőszer, kemikália felhasználásával ter­melt (bio) termékek fogyasztása. Az elkövetkezendő években növekedni fog a zöldségfogyasztás és az az igény, hogy a zöldségfélék egyre kevesebb nitritet, nitrátot és növényvédőszer maradványt tartalmaz­zanak. A saját véleményemre, valamint a rendelkezésemre álló információkra tá­maszkodva megpróbálok néhány gondolatot elmondani a legfontosabb zöldségfélék ex­portjáról és jövőbeni export lehetőségéről. Vöröshagyma A legnagyobb mennyiségben export termék. Jelenlegi export helyzet 40-42.000 t/ év. Ennek a mennyiségnek a 40-45 %-át a Hungarofruct forgalmazza, a többit pedig 60- 70 vállalat. Az 1989-es esztendő mind minőség, mind piac vonatkozásában kedvezőtlenül alakult. Az áttelelő hagyma igen jól telelt át mindenhol Európában, főleg Dél-Franciaországban és NSZK-ban, ezért a Makói hagyma privile­gizált helyzete mindössze 2 hétig tartott a piacon. A francia és nyugatnémet hagyma megjelenésével zuhanni kezdtek az árak és a Makói hagyma minősége már szeptember közepén nem bírta a versenyt az áttelelő illetve korai egyéves hagyma minőségével szemben. Sajnos a egyéves hagyma minősége is gyengébb volt a szokottnál, bárhol is termett az országban. Még a különlegesen válogatott tárolási hagymában is 8-12 %-os belső romlást tapasztaltunk. Rákényszerültünk a kie­melkedően magas 5-6000 tonnás demok­ratikus exportra, melyre az alma hiánya ter­emtett kontingens lehetőséget. Ha ez a tőkés piacon eladhatatlan minőségű hagyma itthon marad, az komoly gondot jelenthetett volna a termelőknek és a forgalmazóknak egyaránt. Ebben az évben a 7-9-es méretű hagymát lehetett 25-35 %-kal magasabb áron értékesíteni. Ebben nincs tendencia, mert pl. a legnagyobb importőr ország az NSZK (370.000 t/év) azt a méretű hagymát keresi jobban, amiből az adott évben a hazai vagy francia, olasz, spanyol termelőknél kevés ter­mett. 1988-ban a 3-5-ös méretű hagymára volt fokozottabb igény. Összefoglalva: azt hiszem, hogy a legkon­­vertibilisebb 5-7-es méretű hagymával járunk a legjobban. Én a 3-5-ös méretű hagyma nagyobb mennyiségű termesztésétől óvnám a termelőket. Számunkra a legnagyobb konkurenciát az elkövetkezendő években mennyiségben a holland, minőségben a lengyel hagyma jelenti. Sajnos elmúlt az az idő, amikor a kézzel válogatott Makói hagyma kiemelkedő minőséget jelentett. Továbbra is hiányzik a jó minőségű, versenyképes magról vetett hagymafajta. Nem igazán sikerültek az új fajták. A magról vetett fajták bár dupla terméshozamúak, de küllemben és minőségben nem veszik fel a versenyt a Makóival. Rengeteg volt az idén is a deformált, alaktalan, ikerhagyma a magról vetett állományban. Nem sikerült olyan stabil fajtát találnunk, mint amilyen az 5-6 évvel ezelőtti induláskor az Alsógödi és az Aroma

Next