Zöldségtermesztés 40. (2009)

2009 / 1. szám - Szakcikkek - Kappel Noémi: Spárgatök és cukkini hajtatás

Szakcikkek Spárgatök és cukkini hajtatás Kappel Noémi Budapesti Corvinus Egyetem, Zöldség- és Gombatermesztési Tanszék Egyre népszerűbb zöldségfélék az ún. nyári vagy főzőtökök. Termesztésük viszonylag egyszerű és fólia alatt termesztve jobb áron lehet értékesíteni a terméseket. Táplálkozástani szempontból rost- és a biológiailag tiszta víztartalmuk jelentős. Szénhid­rát-, fehérje-, vitamin- és ásványi anyag tartalmuk alacsonynak mondható. Kiemelhető kiváló étrendi hatásuk, valamint a diabetikus ételek készítésére való alkalmasságuk. Spárgatökből a minősített fajták száma igen csekély. A hajtásrendszer vonatkozásában ma már szinte csak a kisebb tenyészterület igényű és rövi­­debb tenyészidejű gugyonülő típusokat termesztik. A tenyészidőben jelentős különbség lehet a fajták között. A korai technológiák céljára a rövid tenyé­szidejű fajták (vetéstől az első termésszedésig 45- 70 nap) választása ajánlatos. Termésalak szerint adott fajon belül a fajták között nincs lényegi kü­lönbség. Termésszín szempontjából újabban a fiatal korban világoszöld színű típusok is kedveltek. A főzőtökök között tárgyalt fajok közül cukkiniből jóval szélesebb a választék. A cukkini kínált fajtái indatlanok, a növekedési erélynek meg­felelően lazább vagy tömöttebb bokrot képzenek, ez a gyakori szedést mindenképpen megkönnyíti. A termés a fajra jellemző alakját már fejlődé­se kezdetén felveszi, mely hosszúkás, a kocsánya felé enyhén vékonyodó, csúcsán gömbölyded és sima felületű. A zsenge termés kezdetben középzöld, beérve sötét, olykor feketészöld vagy a fajtának megfelelően narancssárga vagy vajsárga is lehet és általában egyszínű, de előfordulhat az alap­színnél világosabb vagy sötétebb színnel „spriccelt” változat is. Rezisztencia és tolerancia terén az egyes fajták akár három vírusbetegséggel (CMV, WMV, ZVMV) szemben is ellenállóak. Egyes cégek kíná­latában találkozhatunk olyan fajtákkal is melyek un. részben partenokarpok, fénytelen, hűvös időszak­ban, amikor kevesebb hímvirág képződik, képesek megporzás nélkül is termékeny­ülni. A spárgatök és a cukkini nagy hőigényű fajok, számukra az optimális nappali hőmérséklet 25- 30 ° C, éjszaka pedig 15-18 °C fokot igényelnek. Fényigényük nem kifejezetten magas, fényszegény időszakban azonban elsősorban nővirágokat fejlesz­tenek, ez nehezítheti a terméskötődést. Tápanyag­igényüket tekintve káliumból igényelnek a legtöb­bet. Az intenzív termesztéstechnológia részeként alkalmazott tápoldatozás esetén a kiültetett növé­nyek megerősödése idején 1:1:1 NPK arány mellett napi 0,5-1 kg N/ha adagolható. Az intenzív vegeta­tív növekedés idején ez 1:0,5:1 arányra és 1,5-2 kg N/ha/nap adagra, míg a termésnövekedés és a sze­dés időszakában 1:0,5:2 és 1,5 kg értékekre módo­sul. Fényviszonyaink mellett hajtatásuk március végétől lehet eredményes. A hajtatás időtartamát pedig a gazdaságosság, vagyis a szabadföldi ter­mesztésből származó termések megjelenése fogja behatárolni. A fogyasztási időszak meghosszabbítá­sára az őszi hajtatás is figyelemre méltó lehet, ahol rövid kultúrában, gyenge növekedési erélyű és lisztharmatnak ellenálló fajtákat termeszthetünk. Enyhe fűtésű fóliasátrakban március 3. dekád­­jában, fűtés nélküli berendezésekben március végé­től április közepéig/végéig ültethetjük ki a palántá­kat. Őszi hajtatásban július közepén történő ültetés­ből október végéig szedhetünk, ha kiegészítő fűtés­sel a hajnali órákban a levelek leszárításával a liszt­harmat ellen védekezni tudunk. A sor és tőtávolságot a fajta növekedési eré­­lyének és a rendelkezésünkre álló területnek megfe­lelően kell megválasztani. A lényeg az, hogy max. 1,5 növény legyen 1 m2-en. A sorokat kb. 150 cm­­re alakítsuk ki egymástól (1. kép). 1. kép: A sortávolság kb. 150 cm legyen Zöldségtermesztés / Vegetable growing 40(1) 3

Next