Zöldségtermesztés 40. (2009)
2009 / 1. szám - Szakcikkek - Kappel Noémi: Spárgatök és cukkini hajtatás
Szakcikkek Spárgatök és cukkini hajtatás Kappel Noémi Budapesti Corvinus Egyetem, Zöldség- és Gombatermesztési Tanszék Egyre népszerűbb zöldségfélék az ún. nyári vagy főzőtökök. Termesztésük viszonylag egyszerű és fólia alatt termesztve jobb áron lehet értékesíteni a terméseket. Táplálkozástani szempontból rost- és a biológiailag tiszta víztartalmuk jelentős. Szénhidrát-, fehérje-, vitamin- és ásványi anyag tartalmuk alacsonynak mondható. Kiemelhető kiváló étrendi hatásuk, valamint a diabetikus ételek készítésére való alkalmasságuk. Spárgatökből a minősített fajták száma igen csekély. A hajtásrendszer vonatkozásában ma már szinte csak a kisebb tenyészterület igényű és rövidebb tenyészidejű gugyonülő típusokat termesztik. A tenyészidőben jelentős különbség lehet a fajták között. A korai technológiák céljára a rövid tenyészidejű fajták (vetéstől az első termésszedésig 45- 70 nap) választása ajánlatos. Termésalak szerint adott fajon belül a fajták között nincs lényegi különbség. Termésszín szempontjából újabban a fiatal korban világoszöld színű típusok is kedveltek. A főzőtökök között tárgyalt fajok közül cukkiniből jóval szélesebb a választék. A cukkini kínált fajtái indatlanok, a növekedési erélynek megfelelően lazább vagy tömöttebb bokrot képzenek, ez a gyakori szedést mindenképpen megkönnyíti. A termés a fajra jellemző alakját már fejlődése kezdetén felveszi, mely hosszúkás, a kocsánya felé enyhén vékonyodó, csúcsán gömbölyded és sima felületű. A zsenge termés kezdetben középzöld, beérve sötét, olykor feketészöld vagy a fajtának megfelelően narancssárga vagy vajsárga is lehet és általában egyszínű, de előfordulhat az alapszínnél világosabb vagy sötétebb színnel „spriccelt” változat is. Rezisztencia és tolerancia terén az egyes fajták akár három vírusbetegséggel (CMV, WMV, ZVMV) szemben is ellenállóak. Egyes cégek kínálatában találkozhatunk olyan fajtákkal is melyek un. részben partenokarpok, fénytelen, hűvös időszakban, amikor kevesebb hímvirág képződik, képesek megporzás nélkül is termékenyülni. A spárgatök és a cukkini nagy hőigényű fajok, számukra az optimális nappali hőmérséklet 25- 30 ° C, éjszaka pedig 15-18 °C fokot igényelnek. Fényigényük nem kifejezetten magas, fényszegény időszakban azonban elsősorban nővirágokat fejlesztenek, ez nehezítheti a terméskötődést. Tápanyagigényüket tekintve káliumból igényelnek a legtöbbet. Az intenzív termesztéstechnológia részeként alkalmazott tápoldatozás esetén a kiültetett növények megerősödése idején 1:1:1 NPK arány mellett napi 0,5-1 kg N/ha adagolható. Az intenzív vegetatív növekedés idején ez 1:0,5:1 arányra és 1,5-2 kg N/ha/nap adagra, míg a termésnövekedés és a szedés időszakában 1:0,5:2 és 1,5 kg értékekre módosul. Fényviszonyaink mellett hajtatásuk március végétől lehet eredményes. A hajtatás időtartamát pedig a gazdaságosság, vagyis a szabadföldi termesztésből származó termések megjelenése fogja behatárolni. A fogyasztási időszak meghosszabbítására az őszi hajtatás is figyelemre méltó lehet, ahol rövid kultúrában, gyenge növekedési erélyű és lisztharmatnak ellenálló fajtákat termeszthetünk. Enyhe fűtésű fóliasátrakban március 3. dekádjában, fűtés nélküli berendezésekben március végétől április közepéig/végéig ültethetjük ki a palántákat. Őszi hajtatásban július közepén történő ültetésből október végéig szedhetünk, ha kiegészítő fűtéssel a hajnali órákban a levelek leszárításával a lisztharmat ellen védekezni tudunk. A sor és tőtávolságot a fajta növekedési erélyének és a rendelkezésünkre álló területnek megfelelően kell megválasztani. A lényeg az, hogy max. 1,5 növény legyen 1 m2-en. A sorokat kb. 150 cmre alakítsuk ki egymástól (1. kép). 1. kép: A sortávolság kb. 150 cm legyen Zöldségtermesztés / Vegetable growing 40(1) 3