Zöldségtermesztés 40. (2009)

2009 / 1. szám - Szakcikkek - Kappel Noémi: Spárgatök és cukkini hajtatás

Hajtatásban mindig jól fejlett, tápkockás vagy cserepes palántát ültessünk ki. A tápkocka mérete 8x8 vagy 10x10 legyen, vagy előzetesen a tálcába elvetett magokból kifejlődött növényeket átcsere­­pezhetjük 10-es vagy 12-es cserépbe. A palántane­velés ideje 40-45 nap. A kifejlett palántákat az előzetesen előkészített termesztőhelységbe ültetjük. Ültetés előtt végezzük el a szükséges talaj­munkákat, helyezzük ki a csepegtető csöveket, a sorokra pedig célszerű fekete fóliát fektetni. Ápolási munkák közül az öntözésre kell na­gyon odafigyelni, a vízadagolás mértéke és gyako­risága befolyásolhatja a fejlődésmenetet mind a virágzás, mind a termésalakulás tekintetében. Vi­rágzásig több vizet igényelnek, a későbbiekben a túl sok víz terméshozam csökkenést okoz. Öntözési technikák közül az esőztető öntözést csak a virág­zás kezdetéig szabad alkalmazni, ez ugyanis kedve­zőtlenül hat a virágok képződésére amellett, hogy tömöríti a talajt. Legjobb a csepegtető öntözés al­kalmazása, így a tápanyag-utánpótlás is könnyen megoldható. Hajtatásban a termés kifejlődéséhez a termős virágok megporzása szükséges. Erre telepít­hetünk poszméheket, ha nem akarjuk kézzel végez­ni a megporzás fárasztó munkáját, cukkininél eset­leg választhatunk részben partenokarp fajtát. A kézi megporzást (2. kép) a reggeli órákban kell végezni, 11 óra után a virágok ugyanis bezáródnak. Poszmé­­hek alkalmazásánál azért, hogy azok a hím virágo­kat is biztonsággal meglátogassák, a kaptár kihe­lyezése után a számukra biztosított cukorforrást el kell zárni. A nem, vagy rosszul termékenyült ter­méseket távolítsuk el a növényekről (3. kép). Hazánkban a tavaszi időszakban általában kü­lönböző fejlettségű spárgatököt és cukkinit vásárol­hatnak a fogyasztók. Nálunk a mediterrán orszá­gokhoz képest még kevésbé elterjedt az éppen meg­termékenyült termős virágoknak a fogyasztása. Elsősorban a 10-20-25 cm-es nagyságú termések, az ún. bébitökök a keresettek, így a termés méreté­től függően hetente 2-6 alkalommal szedhetünk. A szedés kézzel történik, a fő termési időszakban akár naponta is. Fontos szabály, hogy nem szabad meg­sérteni a termések felületét. A szedők sokszor kesz­tyűt viselnek, hogy körmükkel ne sértsék, ne kar­molják meg a terméseket. Szedés után lehetőleg minél gyorsabban te­gyük hűvös helyre az árut, ugyanis a termések na­gyon érzékenyek és romlandóak. A fiatal, zsenge tök 12-13 °C-on 1 hétig eltartható, a teljesen kifej­lődött termés ugyanezen a hőmérsékleten akár 1-2 hónapig is fogyasztható marad. A tök termése gyorsan fejlődik, a virágok megtermékenyítése után 2-3 nap múlva már elérik a fogyasztható fejlettséget. Az elérhető termésátlag a szedési fejlettség függvényében 3-15 kg/m2-ig változó. A hajtatott tökfélék nem tartoznak a betegsé­gek által fenyegetett zöldségfajok közé. Gondot okozhatnak azonban a vírusos betegségek (cukkini sárgulás mozaik vírus, uborka mozaik vírus, görög­dinnye mozaik vírus), ezekre azonban cukkini ese­tében már kínálnak ellenállósággal rendelkező fajtákat. Lisztharmatra, kolletotrikumos és kladospóriumos betegségek fellépésére számítani lehet. A melegigényes, polifág (sok tápnövényű) kártevők közül a fonálféreg, az uborka-levéltetű, a közönséges takácsatka, az üvegházi molytetű és olykor a dohánytripsz okozhat gondot. SQUASH FORCING Summer squash are a subset of squashes that are harvested when immature. All summer squashes are the fruits of the species Cucurbita pepo. Squashes are low in calories and contains useful amounts of folate, potassium and vitamin A. They are easy to cultivate in temperate climates. Under plastic cultivation without heating we can start the planting end of March, spacing 1,5 plant/m2. Plastic covering and dripping irriga­tion is useful. Zucchini, like all squash, requires plentiful bees for pollination. 2. kép. A cukkini kézi megporzása 3. kép. Rosszul termékenyült termésket el kell távolítani

Next