Zöldségtermesztés 40. (2009)
2009 / 1. szám - Szakcikkek - Kappel Noémi: Spárgatök és cukkini hajtatás
Hajtatásban mindig jól fejlett, tápkockás vagy cserepes palántát ültessünk ki. A tápkocka mérete 8x8 vagy 10x10 legyen, vagy előzetesen a tálcába elvetett magokból kifejlődött növényeket átcserepezhetjük 10-es vagy 12-es cserépbe. A palántanevelés ideje 40-45 nap. A kifejlett palántákat az előzetesen előkészített termesztőhelységbe ültetjük. Ültetés előtt végezzük el a szükséges talajmunkákat, helyezzük ki a csepegtető csöveket, a sorokra pedig célszerű fekete fóliát fektetni. Ápolási munkák közül az öntözésre kell nagyon odafigyelni, a vízadagolás mértéke és gyakorisága befolyásolhatja a fejlődésmenetet mind a virágzás, mind a termésalakulás tekintetében. Virágzásig több vizet igényelnek, a későbbiekben a túl sok víz terméshozam csökkenést okoz. Öntözési technikák közül az esőztető öntözést csak a virágzás kezdetéig szabad alkalmazni, ez ugyanis kedvezőtlenül hat a virágok képződésére amellett, hogy tömöríti a talajt. Legjobb a csepegtető öntözés alkalmazása, így a tápanyag-utánpótlás is könnyen megoldható. Hajtatásban a termés kifejlődéséhez a termős virágok megporzása szükséges. Erre telepíthetünk poszméheket, ha nem akarjuk kézzel végezni a megporzás fárasztó munkáját, cukkininél esetleg választhatunk részben partenokarp fajtát. A kézi megporzást (2. kép) a reggeli órákban kell végezni, 11 óra után a virágok ugyanis bezáródnak. Poszméhek alkalmazásánál azért, hogy azok a hím virágokat is biztonsággal meglátogassák, a kaptár kihelyezése után a számukra biztosított cukorforrást el kell zárni. A nem, vagy rosszul termékenyült terméseket távolítsuk el a növényekről (3. kép). Hazánkban a tavaszi időszakban általában különböző fejlettségű spárgatököt és cukkinit vásárolhatnak a fogyasztók. Nálunk a mediterrán országokhoz képest még kevésbé elterjedt az éppen megtermékenyült termős virágoknak a fogyasztása. Elsősorban a 10-20-25 cm-es nagyságú termések, az ún. bébitökök a keresettek, így a termés méretétől függően hetente 2-6 alkalommal szedhetünk. A szedés kézzel történik, a fő termési időszakban akár naponta is. Fontos szabály, hogy nem szabad megsérteni a termések felületét. A szedők sokszor kesztyűt viselnek, hogy körmükkel ne sértsék, ne karmolják meg a terméseket. Szedés után lehetőleg minél gyorsabban tegyük hűvös helyre az árut, ugyanis a termések nagyon érzékenyek és romlandóak. A fiatal, zsenge tök 12-13 °C-on 1 hétig eltartható, a teljesen kifejlődött termés ugyanezen a hőmérsékleten akár 1-2 hónapig is fogyasztható marad. A tök termése gyorsan fejlődik, a virágok megtermékenyítése után 2-3 nap múlva már elérik a fogyasztható fejlettséget. Az elérhető termésátlag a szedési fejlettség függvényében 3-15 kg/m2-ig változó. A hajtatott tökfélék nem tartoznak a betegségek által fenyegetett zöldségfajok közé. Gondot okozhatnak azonban a vírusos betegségek (cukkini sárgulás mozaik vírus, uborka mozaik vírus, görögdinnye mozaik vírus), ezekre azonban cukkini esetében már kínálnak ellenállósággal rendelkező fajtákat. Lisztharmatra, kolletotrikumos és kladospóriumos betegségek fellépésére számítani lehet. A melegigényes, polifág (sok tápnövényű) kártevők közül a fonálféreg, az uborka-levéltetű, a közönséges takácsatka, az üvegházi molytetű és olykor a dohánytripsz okozhat gondot. SQUASH FORCING Summer squash are a subset of squashes that are harvested when immature. All summer squashes are the fruits of the species Cucurbita pepo. Squashes are low in calories and contains useful amounts of folate, potassium and vitamin A. They are easy to cultivate in temperate climates. Under plastic cultivation without heating we can start the planting end of March, spacing 1,5 plant/m2. Plastic covering and dripping irrigation is useful. Zucchini, like all squash, requires plentiful bees for pollination. 2. kép. A cukkini kézi megporzása 3. kép. Rosszul termékenyült termésket el kell távolítani