Kertgazdaság, 1969 (1. évfolyam, 1-2. szám)
1969 / 1. szám
ELŐSZÓ Az élelmiszergazdaság ágazatainak rohamos fejlődését rögzítik, továbbítják a tudományos szakfolyóiratok. A kertészet, mely tekintélyes eredményekkel büszkélkedhet hazánkban is, eddig nem rendelkezett tudományos szakfolyóirattal. Ezt a hiányosságot pótolja most egy új, magas szintű tudományos szakfolyóiratunk a Kertgazdaság, ami első számával elindul a termelést segítő útjára. A Kertgazdaság célkitűzése, hogy a korszerű tudományos kertészeti eredmények elterjesztésével elsősorban a szakképzettséggel rendelkező, magát továbbképezni akaró kertész szakemberek tudásvágyát elégítse ki. Szükséges ez nagyon, hiszen az elmúlt évtizedekben világszerte megindult az élelmiszerfogyasztás strukturális átalakulása. A magas szénhidráttartalmú anyagok helyébe egyre növekvő mértékben a vitaminokban és szerves savakban gazdag gyümölcs és főzelékfélék lépnek. Ezt a folyamatot hazánkban a II. világháború után két történelmi jelentőségű változás, a földreform, valamint a szocialista mezőgazdasági nagyüzemek kialakulása és fejlődése jelentékeny mértékben meggyorsította. A legutóbbi évek kertészeti és élelmiszeripari eredményeinek összehasonlító elemzése világosabbá tette, hogy az élelmiszertermelés egész folyamatát csak teljes komplexumában lehet célszerűen, a bélés külföldi igényeknek megfelelően fejleszteni. Ez a felismerés, s a meghozott termeléspolitikai intézkedések és a gazdaságirányítás reformja tette lehetővé, hogy az elmúlt évben mezőigazdaságunk bruttó termelési értéke , kedvezőtlen időjárási körülmények ellenére is egy-két százalékkal meghaladta az előző évit. A gazdaságirányítás új redszerében a vállalati vezetés mind szélesebb körben kap önállóságot. Ez élelmiszergazdaságunkban máris a nagyobb felelősség kibontakozásával járt és hozzásegített az elért eredményekhez. Az elkövetkező időszakban a kertgazdálkodás egységes egészére nézve, irányadó feladatunknak tekintjük a termék minősége, a technológia korszerűsége, a gazdasági hatékonyság összhangját, s ennek megfelelően a fejlesztés biztosítását. E célkitűzéseink megvalósításában már eddig is értünk el eredményeket. Kialakítottuk a szakosított szőlő-, gyümölcs és zöldségtermesztő nagyüzemeket. Új, korszerű termeléstechnikai eljárásaink lehetővé tették a munkafolyamatok egy részének gépesítését. Jelentősen nőtt a korai zöldségnövények termesztésének volumene a megfelelő termesztőberendezések kiépítésével. Új, nagyobb termőképességű fajták szapo-