Kertgazdaság, 1969 (1. évfolyam, 1-2. szám)

1969 / 1. szám

ELŐSZÓ Az élelmiszergazdaság ágazatai­nak rohamos fejlődését rögzítik, to­vábbítják a tudományos szakfolyó­iratok. A kertészet, mely tekintélyes eredményekkel büszkélkedhet ha­zánkban is, eddig nem rendelkezett tudományos szakfolyóirattal. Ezt a­­ hiányosságot pótolja most egy új, magas szintű tudományos szakfolyó­iratunk a Kertgazdaság, ami első számával elindul a termelést segítő útjára. A Kertgazdaság célkitűzése, hogy a korszerű tudományos kertészeti eredmények elterjesztésével elsősor­ban a szakképzettséggel rendelkező, magát továbbképezni akaró kertész szakemberek tudásvágyát elégítse ki. Szükséges ez nagyon, hiszen az elmúlt évtizedekben világszerte megindult az élelmiszerfogyasztás strukturális átalakulása. A magas szénhidráttartalmú anyagok helyébe egyre növekvő mértékben a vitami­nokban és szerves savakban gazdag gyümölcs és főzelékfélék lépnek. Ezt a folyamatot hazánkban a II. világháború után két történelmi jelentőségű változás, a földreform, valamint a szocialista mezőgazdasá­gi nagyüzemek kialakulása és fejlő­dése jelentékeny mértékben meg­gyorsította. A legutóbbi évek kertészeti és élelmiszeripari eredményeinek ös­­­szehasonlító elemzése világosabbá tette, hogy az élelmiszertermelés egész folyamatát csak teljes komp­lexumában lehet célszerűen, a bél­és külföldi igényeknek megfelelően fejleszteni. Ez a felismerés, s a meg­hozott termeléspolitikai intézkedé­sek és a gazdaságirányítás reformja tette lehetővé, hogy az elmúlt évben mezőigazdaságunk bruttó termelési érték­e , kedvezőtlen időjárási kö­rülmények ellenére is egy-két száza­lékkal meghaladta a­z előző évit. A gazdaságirányítás új redszeré­­ben a vállalati vezetés mind széle­sebb körben kap önállóságot. Ez élel­miszergazdaságunkban máris a na­gyobb felelősség kibontakozásával járt és hozzásegített az elért eredmé­nyekhez. Az elkövetkező időszakban a kert­gazdálkodás egységes egészére néz­ve, irányadó feladatunknak tekint­jük a termék minősége, a technoló­gia korszerűsége, a gazdasági haté­konyság összhangját, s ennek meg­felelően a fejlesztés biztosítását. E célkitűzéseink megvalósításában már eddig is értünk el eredménye­ket. Kialakítottuk a szakosított sző­lő-, gyümölcs és zöldségtermesztő nagyüzemeket. Új, korszerű terme­léstechnikai eljárásaink lehetővé tették a munkafolyamatok egy ré­szének gépesítését. Jelentősen nőtt a korai zöldségnövények termesztésé­nek volumene a megfelelő termesz­tőberendezések kiépítésével. Új, na­gyobb termőképességű fajták szapo-

Next