Kertgazdaság, 1974 (6. évfolyam, 1-4. szám)

1974-01-01 / 1. szám

A zöldség-, gyümölcs- és szőlőtermesztés távlati fejlesztési célkitűzései Pekó József Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium, Budapest A kertészet a mezőgazdasági termelésben jelentős szerepet tölt be. Az ágazat — más mezőgazdasági kultúrákhoz viszonyítva — kisebb területi részesedését jelentősen meghaladó termelési értéket produkál, élőmunka igénye és eltartó­képessége viszont viszonylag magas. 1972-ben a mezőgazdasági terület 7,2%-án folyt kertészeti termelés, s ez a mezőgazdasági össztermelésből 14,7%-os, a növénytermelés bruttó termelési értékéből 26,1 %-os részarányt képviselt. A kertészeti termékek a népélelmezésben szinte nélkülözhetetlenek, az irántuk megnyilvánuló kereslet — az étrendi szokások dinamikus változásának arányában — bel- és külföldön egyre növekszik. Évről évre fokozódik a kerté­szeti nyers és feldolgozott termékek exportja is. Mindezek ellenére a kertészeti ágazat több területén (a zöldség, a szőlő és a gyümölcstermelésben) az utóbbi években fokozódó feszültség jelentkezett. A feszültségek okait vizsgálva a következő megállapításra juthatunk: — a termelés magas kézimunka igénye — ellentétben számos mezőgazdasági növénnyel — jelentősen nem változott. A legtöbb kertészeti terméket kézzel kell szedni, a betakarítás gépesítettségi foka igen alacsony, a gépe­sítés munkaerő felszabadító hatékonysága nem kielégítő; — a szőlő- és gyümölcsös ültetvények területi elhelyezése, jelentős részük telepítési rendszere, művelés­módja, életkora, faj- és fajtaösszetétele nem minden szempontból megfelelő, a gazdaságos termelés lehetőségeit nem mindenütt aknázzák ki; — a korábbi telepítések során az alapozó tápanyagellátás általában elma­radt, a megfelelő tápanyagutánpótlás nem minden üzemben biztosított, a termelési biztonság megteremtéséhez nélkülözhetetlen öntözött területek aránya csekély; — az üzemi koncentráció jelenlegi foka a hatékony gépesítés feltételeit maradéktalanul nem biztosítja, s a legtöbb üzem a szükségesnél több növényfaj termelésével foglalkozik, a specializáció foka nem kielégítő; — a termésátlagok általában alacsonyak, ezért, valamint az állandóan növekvő (a termés mennyiségétől szinte független) termelési költségek miatt a termelés nem mindenütt jövedelmező. Egyes zöldségfajok ter­melése veszteségessé vált;

Next