Kertészmérnök 27. (1985)

1985 / 5. szám

Megrendülten álltunk május 15-én a Farkas­réti temetőben Almási Elemér hamvai előtt és alig akartuk elhinni, hogy már nincs kö­zöttünk. Váratlanul, alkotó ereje teljében rohanta meg a könyörtelen kór és sok, még benne rejlő ígéretes gondolat kibontakozá­sa vált ezáltal semmivé. Almási Elemér életútja nehéz, történelmi megrázkódtatásokkal terhes évtizedekben bontakozott ki. Kisparaszti családban, egy baranyai faluban, Bükkösdön 1910-ben látta meg a napvilágot. Középiskoláit a pécsi Nagy Lajos reálgimnáziumban végezte, 1938- ban kitüntetéssel érettségizett. Még ez év­­ben felvették a Budapesti Műszaki Egyetem Vegyészmérnöki Karára, ahol 1942-ben jeles képesítést szerzett. Első munkahelye a Mű­egyetem Kémiai Technológiai Tanszéke volt. 1943-ban behívták katonának, 1945-ben fog­ságba esett. Ez az időszak sem volt elve­szett számára, kitűnően megtanult oroszul. Egyébként már ekkor kiváló idegen nyelv­tudással rendelkezett, németül, angolul és franciául is jól beszélt. A hadifogság után 1948-ban először a MIRELIT Mélyhűtő Válla­latnál laborvezetőként dolgozott. 1959-től a Központi Élelmiszeripari Kutató Intézet Hűtő osztályának vezetője lett. A kormány 1967 decemberében nevezte ki a Kertészeti Egyetem Élelmiszertechnológiai és Mikrobiológiai Tanszékére vezető egye­temi tanárnak. Itt kezdte meg oktatási mun­káját. 1970-től az akkor alakuló Tartósító­ Dr.ALMÁSI ELEMÉR 1919-1985 ipari Karon a Hűtőtechnológia c. tárgy egye­temi szintű előadásait és gyakorlatait ve­zette be, amivel hazai viszonylatban úttö­rő munkát végzett. Egyidejűleg jelentős te­vékenységet fejtett ki a Tartósítóipari Kar oktatásának megszervezésében és az első tantervek kidolgozásában. Később, 1971 és 1974 között egyetemünk kü­lügyi rektorhelyettese volt. Az Élelmiszer­technológiai Intézet megalakulásakor 1983- ban őt nevezték ki az első igazgatóvá,és egyben megbízták az intézethez tartozó Élelmiszer- és Hűtőtechnológiai Tanszék vezetésével. Kutatási tevékenysége hosszabb múltra te­kint vissza. A növényi nyersanyagok vonat­kozásában fontos munkája volt 1949-től kez­dődően a gyorsfagyasztásra alkalmas fajták kiválasztása, vizsgálata és hazai meghono­­sítása, így hazánkban világviszonylatban is az elsők között kezdődött meg a gyü­mölcs- és a zöldség gyorsfagyasztása a hű­tőházi alagutakban. Ennek is köszönhető, hogy 1957-től kezdve a Magyar Hűtőipar ön­álló vállalatként ipari tevékenységbe kez­dett az élelmiszer-gyorsfagyasztás terü­letén. Elméleti és gyakorlati szempontból egya­ránt értékes volt az a kutatómunka, amit az élelmiszerek hűtési, fagyasztási és tá­rolási tömegveszteségével kapcsolatos tör­vényszerűségek felderítése érdekében vég­zett. E fizikai-kémiai jellegű vizsgálatok 28

Next