A Magyar Gyümölcs, 1935 (2. évfolyam, 1-12. szám)
1935-01-20 / 1. szám
4 ttagyar Gyümölcs A fák rendszeres és szakszerű állandó metszése, trágyázása, különös gonddal végzett megvédése a különböző állati és gombakártevőkkel szemben, valamint a gyümölcs őszi szüretelés időpontjának a helyes megválasztása, s mindezeken kívül a téli eltartás, a legalaposabb szakképzettséget követeli a termesztőtől. De akkor aztán van is öröme, s mi több, szép haszna is a termesztőnek! Mezőgazdasági külterjes termesztésre egyáltalában nem alkalmas fajta, így tehát nagyobb gazdaságaink és gyümölcstermesztőink ilyen körülmények mellett ne is fogjanak hozzá termesztéséhez, mert azon csak bosszúság, ráfizetés lesz. Legszebben fejlett és minőségében is legjobb gyümölcsöket közönséges vadkörte alanyra oltva mint közönséges gulafa, vagy pedig orsóalakú gulafa hozza, azonban mint közepes törzsű fa is kielégíti várakozásunkat, ha egyébként a fenti tenyészeti feltételek megvannak hozzá. Rendszeresebben, későbben, kifejlett korában fordul termőre, de ettől fogva gondoskodni kell a megfelelő trágyázásokról is, mert ennek hiányában akár csak a neki nem megfelelő talajon és fekvésekben húsa hamarosan kövecsességre hajlamossá válik, gyümölcse apró lesz s táján a különböző betegségek is erőt vesznek. Hazai viszonyaink között különösen az elsőrendűnek minősített körtetalajokon és vidékeken nagyon megérdemelné, hogy kiterjedtebb mértékben telepítenék. Lehetőleg törekedni kellene egyes helyeken nagyobb területeken, mint egységes zárt gyümölcsösöket létesíteni ebből a nagyszerű téli körtefajtából, mert úgy itthon, mint a külföldön nagy keresletnek örvend. Tömeges termesztése azonban semmiképen sem indokolt, mert ez esetben ára fokozatosan csökkenne, s végül is nem volna érdemes vele foglalkozni. Azonban fokozottabb termesztése mindaddig, míg a külföldre évente legalább 40—50 vagonnal lehetne belőle szállítani, nagyon is indokolt lenne, mert egyéb téli körtefajtákkal szemben előnyösebb tulajdonságokkal bír, így pl. a Téli Esperes körte ezzel a fajtával szemben sokkal érzékenyebb, kevesebbet terem, s amellett ritkán hoz oly szép termést, mint a Serres Olivér. Külföldön, nagyobb mértékben a szomszédos Ausztriában, Déltirolban, továbbá az Olaszországhoz csatolt Merán környékén termesztik nagyobb mennyiségben, de a nyugati országok közül Hollandia, Franciaország és Belgium is jelentékeny mennyiségeket termeszt belőle. Előbbi helyeken hegyi patakok által árasztható csatornák segítségével mesterségesenöntözik is, amint azt Angyal Dezső egykori leírásaiban ottjárta alkalmával részletesen ismertette. A hozzánk kerülő mennyiségek szintén innen származnak. A fajta pontos pomológiai leírását az érdeklődők megtalálják néhai Berecki Máté és jelenleg legnagyobb gyümölcsészünk Angyal Dezső gyümölcsészeti munkáiban, így tehát azt részletesen nem is ismertetem ezen a helyen, csak kivonatosan közlöm a következőket : Ezek szerint fájának növekedése elég erőteljes, még későbbi korában is jó fejlődést tanúsít, lombozata eléggé, de nem túl sűrű, azonban nem valami szabályos koronát alkot, ágai felfelé törekvők, esetleg kissé szétágazók. Eléggé jóltermő, amit sűrűn elhelyezkedő termőrészei tesznek lehetővé. Minősége kiválóan I-rendű téli csemege és piaci gyümölcs, érési ideje : decembertől márciusig is eltart. De feltétlenül jól berendezett gyümölcseltartó kamrákban, vagy tárolókban érdemes elraktározni, mert csak így tudunk kifogástalan minőségű árut piacra vinni. Nagysága: közepes, vagy annál kissé nagyobb is, rossz tenyészeti viszonyok között esetleg aprók és ízetlenek is lehetnek. Szépen fejlett példányok gyakran gerezdesen bordás, szabálytalan hurkos felületűek, a szár és kehelymélyedésben sűrűn rozsdamázzal borítva, amelyből a gyümölcs felületére is sok helyen bőven jut kisebb-nagyobb foltok és erezetek formájában, amitől a gyümölcs nemes külsőt nyer. Íze : nagyon kellemes, fűszeres, kissé savanykás, édes ízű, olvadós, tömött húsú. Rendes időjárás mellett fejlődött gyümölcsök a gyümölcskamrában és raktárakban egészen tavaszig is eltarthatók, anélkül, hogy minőségükben lényegesen megváltoznának. Ott, ahol termesztésével komolyan foglalkozni kívánunk, a nyári időszakban ajánlatos a fákat árasztással, vagy egyéb módon mesterségesen is öntözni, hogy húsa olvadóságát és ízét fokozni lehessen. Birsre oltva növekedése jóval gyengébb, mint vadkörtén, s így mint alakított fa, fűzérnek, vagy bokorfának alkalmas, amikor is korán terem, s szép fejlett gyümölcspéldányokat nevel, azonban tömegesebb termesztésre ezek az alakok nem megfelőek. Strius Olivér kereszt metszetben. 5