Magyar Gyümölcs, 1942 (9. évfolyam, 1-24. szám)

1942-01-01 / 1. szám

Híggyár Gyümölcs Idősebb elhanyagolt gyümölcsfák rendbehozása A m. kir. földművelésügyi minisztérium megbízásából évek óta nagyarányú gyümölcsfa­­kezelési tanfolyamokat tart a Gyümölcstermelők Országos Egyesülete. Múlt évben az erdélyi Magyardécse községben többezer fa került a GyOE vezetése mellett gondozás alá. Ez alkalom­mal tapasztalhattuk, hogy a gazdák szívesen fogadják a tanácsot és hajlandóak rendbe is hozni a gyümölcsfáikat. Ugyanakkor azonban azt is láthattuk, hogy egynémely dolgot a gazdák, mondhatni, ellenkezően csinálnak, mint ahogy az szükséges. A fa rendbehozását a ,,tisztogatással" kez­dik. A törzs cserepes kérgének lekaparását, min­denki gondosan, mondhatjuk, túl gondosan végzi. Nem szabad az élő szövetekig kaparni a kérget ! Némelyik fa ilyen kaparás után kifehéredik, pedig csak a leváló kéregtől kell megszabadítani a fát. Azután a száraz ágak, beteg, sorvadó fa­részek eltávolítására kerül a sor, miután semmi kétség, hogy azokra szükség nincsen. Ilyen ága­kat mindig egy-két arasznyi élő résszel együtt vágjuk le, illetve az ágakat mindig tőből vagy elágazásnál vágjuk le, tehát csonkot ne hagyjunk. Eddig a dolog könnyebb része , amit min­den hozzáértés nélkül egyszerű magyarázatra mindenki megérthet. A továbbiakban a sűrű korona ,,kiritkításá­­ról*’ van szó. Sajnos, legtöbben azzal kezdik el, hogy megnézik, hány koronaág van a fán, s mi­után többnyire jóval több, mint amennyit a „szabály” előír, nagy, keretes fűrésszel is neki­mennek a vastag ágak alapos kiritkításának. És­pedig alsó ágcsoportban 4—5, azután felette KM­—150 cm-re újra 3—4 ágat hagynak meg, a többit kivágják. Mire felnéznek a koronára, az ágak helyén már hatalmas űr tátong, a korona üres, féloldalas, amit évek múlva sem pótol. Ilyen idős fáknál már ne kezdjük az alap­ágak ritkításánál a munkát, mert azzal elkéstünk, hanem minden ritkítást addig a mértékig végez­zünk, amíg a korona külső része kívánja. Csukló vastag ágak kivágásával többnyire teljes célt érünk. Sőt sok esetben annál véko­nyabb ágat, gallyat kell metszeni. Hogyan? Járjuk néhányszor körül a fát, keressük meg a legalkalmasabb, legegészségesebb tartóágakat, ezek adják meg a fa formáját. A tartóágakon kétoldalt és lefelé lógnak a termőágak, termő­gallyak. H Ha a koronát ritkítjuk, a kiválasztott tartóágat megtartjuk, a mellette levő feleslegeset pedig elágazásáig tőből kivágjuk. A meghagyott tartóágakon levő termő­ágakat és termőgallyakat szintén kiritkítjuk. Nem szabad azonban ezeket a lefelé csüngő termőrészeket lemetszeni. Sajnos, a legtöbb helytelen tisztogatás azzal kezdődik, hogy a fának minden alsó gallyát leszedik, akárcsak akácfát „pucolnának”. Jegyezzük meg jól, ejgg idősebb fa az alsó ujjait, sem a lecsüngő term­ősjuh­jait nem tudja pótolni — ha azokat levágjuk. Az ág helyén a seb mellett legfeljebb víz­­hajtás fakad és a termőgallyak helyén felfelé törő erős hajtások nőnek, amelyek nemtermők. A ritkítás módja, hogy az elágazásnál az egyik farészt tőből kim­etszük. Ha gally el­távolítása is elég, elégedjünk meg ennyivel. A ritkítás gyakorlata éppen az, hogy a koronát levegőhöz, napfényhez juttassuk, de a korona formáját el ne veszítse. Ifjítás esetén is a meghagyott csonkokon levő lehajló, csüngő termőgallyakat tartsuk meg, azokat leszedni nem szabad. Címlapunkon látható baloldali fák rendesen vannak tisztogatva, jobboldali hibásan. A lecsüngő termőgallyait is levágták. .Iceinszkij Almafa ritkítás után. Az ágak eloszlása helyes, bár jobbról kissé üres a korona, de a termőgallyakat mind leszed­ték, ami nagy hiba.* Ugyanaz a hiba. A tartó­ágakra helyezték a fősúlyt, a termőrészeket levágták.* Előző fa vázlatos rajza, ha a termőgallyakat meg­hagyták volna.* 5

Next