Kertészeti lapok 1890
1890. Június / 6. szám
A szamócza hajtatása. Irta : S'hulller István, az istvántelki kertészképző intézet alkertésze. Hajtatás alatt általában a növényekkel való azt az eljárást értjük, mely szerint a mesterségesen fejlesztett melegség által arra kényszerítjük őket, hogy a természetökhöz mért időnél korábban, tehát télen vagy kora tavaszszal virágozzanak és gyümölcsözzenek. Napjainkban már igen elterjedt különösen a virágok hajtatása, mellyel a kertész hivatva van a komor telet és az alvó természetet feledtetni ; örök tavaszt, kikeletet teremteni. Különböző virágokkal tölti meg az arany, selyem és bársony fényben úszó termeket, elpalástolva velük a kint tomboló elem ridegségét ; feledteti a benn lakóval a mulandóságot. De a természet felett és ellen küzdeni, győzedelmeskedni sok ügygyel-bajjal jár. Évek hosszú sorát küzdi a kertész keresztül, tapasztalatait és ismereteit többnyire a kísérletekből merítve, melyek egynémely dologban sikerrel, míg mások sok vesződség mellett bár, mégis kárral és boszuságokkal járnak. De azért nem csüggeszti el az, ami egyszer nem sikerült, ismétli újra meg újra. Így harczol a természet ellen, figyelemmel kísérve annak lépteit éjjel-nappal, mert a legkisebb feledékenység, hanyagság vagy rendetlen fordulat kiragadja kezéből a győzelem lobogóját, meghiusítja tervét. Ezért mindazok, kik a hajtatás terén sikeresen akarnak haladni, tisztában kell hogy legyenek, a következő pontokkal, melyek a hajtatás alapját képezik. Tanuljuk meg származását, éghajlatát és életmódját a növénynek, amennyiben minden növény bizonyos hőfokot igényel, hogy szépen virágozzék vagy gyümölcsözzék. Szükséges, hogy a természet titkait ellesni tudjuk, és amenynyire lehet, hasznunkra fordítsuk. Továbbá a növényt erősségéhez, természetéhez mérve kell világossággal, vízzel, levegővel és meleggel ellátni. Csakis gyökérdús életerős és egészséges növényt hajthatunk meg sikeresen. Sohasem jó a növényt előbb hajtatni, míg a megkívánt s feltétlenül szükséges pihenő, alvó időben nem részesült, vagy talán nem elég erősen kifejlett. A vizet, levegőt, világosságot, meleget fokonként emeljük, minél jobban közeledünk a virágzás és gyümölcs képződéséhez. A gyümölcsöt hozandó növényekre, a virágzás idején ügyeljünk, hogy a virágokat le ne öntsük vagy le ne fecskendezzük. Ha színes virágot fehéríteni akarunk pl. Syringát (orgona), úgy a világosságot részben vagy egészben elzárjuk. Kiváltképen a levegő hirtelen változásától kell óvni melegházainkat, itt a legrosszabb a hirtelen lehűlés. Azért a fűtőszereket úgy kell berendezni, hogy minden időben bizonyos hőmérséklet mellett tarthassunk világosságot és szellőzést. A legveszedelmesebb napok a kertészre és a hajtatásra a borús, ködös és esős napok, melyek a gyakran a legügyesebb és legpontosabb kertésznek is meghiúsítják a sikerét, vagy elvetik kiszabott tervétől. A hajtatott növények öntözése és fecskendezése a legfontosabb tényezők egyike. Azért elkerülhetlenül szükséges, hogy minden hajtatásnál a naponta szükséges vízmennyiség, növényházban, vagy a melegágyba leásott kádban temperáltassék , még pedig a melegágyban levő hőfokra 15-től 20° Cels.-ig. Ha esetleg sem üvegház, sem pedig sütőkazán nincsen, úgy katlanban vagy nagyobb fazekakban forralunk vizet, melyet aztán hideggel elegyítünk, hogy a fent irt fokon felül ne legyen. Viharos, szeles időben a szellőzésre kell felügyelni, hogy az éles, csípős levegő az ágyakba hirtelen be ne csaphasson. Az ily hirtelen kihűlés sokszor növésében megállítja, visszatartja a növényt , erősebb léghuzat pedig leperzseli, lerongálja növényeinket. Azért igen ajánlatos mindenkor a szellőzött ládák nyitott oldalához deszkát vagy gyékényt támasztani, hogy a levegő lassabban szűrődjék be. Ezek a hajtatásnak általános szabályai, miután megismerkedtünk velük, most már térjünk át egy olyan gyümölcs hajtatásának ismertetésre, melynek szaporítási ideje most fog kezdődni. A legkedveltebb csemegék egyike a földi eper vagy szamócza (Fragaria vesca). Ezen igen kedvelt és majd minden kertészetben nevelt csemege növényt június végétől kezdve szaporítjuk és neveljük, s már február hóban érett gyümölcsöket szedhetünk. A többek közül egy egyszerű, de leg-