Kertészeti lapok 1891

1891. Május / 5. szám

A dinnye termelése, tápláléka csúcsosan végződő, 40—50 cmé­ternyi magasságú, s 15—25 cméternyi belső világosságú átmérővel bíró s oldalfalaikon átlyukgatott hengeralakú cserép- vagy bá­dogcsövek. Nem szándékunk ugyan ezek értékét elvitatni, mert a ki csak kevés gyümölcsfával vesződik, s a­kinél ezek be­szerzési költsége nem jó számításba, meg­engedheti magának ezt a kedvtöltést, de nagy kiterjedésű gyümölcsészetnél alig al­kalmazhatók és ajánlhatók, még ha olcsón A dinnye (Cucumis Melo) mint általánosan ismert és kedvelt gyümölcs, úgy hiszem, hogy bővebb ismertetésre nem szorul. Hazáját il­letőleg csak homályban tapogatódzunk , de mint számos iratból és jegyzetből kitűnik, a Kaspi-tenger déli partvidékéről és a Kauká­zusból kell erednie. Számtalan fajtáit 3 csoportba foglaljuk, de határozott korlát nincs köztök. Cantalupok. Gyümölcsük alakja lapí­tott golyóhoz hasonlít, melyen a barázdák (gerindek) keskenyek és mélyek. Héjuk ren­desen vastag, rücskös és leggyakrabban ra­gyás is. Húsuk többnyire narancspiros, zöld­del váltakozva és dús czukor tartalmú. Szá­mos fajtái közül talán legjobb a Prescott, mely gyakran 3 — 4 kg. súlyúvá fejlődik és az e fajtából származott kis Prescott. To­vábbá igen becsülendő fajták, a Carmelita-Cantalup (Noir des Carmes), az angol Can­talup, narancs, algíri Cantalup stb. Kötött héjuak. Ezeket hálószerűen veszi körül a héjuk mézgás képződése ; alakjuk többnyire kerek, néha kissé megnyúlva, a hálózat következtében többé-kevésbbé kiemel­kedő bordával. Húsuk narancssárga, sárga és piros, olykor feh­ér-zöld. A legkedveltebb fajták közé tartoznak a párisi piaczi (Tête de more), Tours hálós czukordinnyéje, to­vábbá Hontleur, Caveilleu, Coulommier há­lós czukordinnyéi. Muskotályok. Ezek csoportja a legke­vésbbé határozható meg. Gyümölcsük alakja rendesen hosszúkás, héjuk vékony, sima, s csak ritkán kötött ; a bordák és hálózatok csak, mintegy reáfestve látszanak. Húsuk zöldes vagy fehér, csak ritkán vörös ; külön­kaphatók is meg, mert tömeges beszerzésük mégis tekintélyes kiadással jár, s még­sem czélszerűbbek az egyszerűen fúrt lyukak­nál, sőt ellenkezőleg, mert ez utóbbiak min­den egyes alkalommal más-más helyen fúr­hatók, mi­által a trágya tápanyaga egyen­letesebben nyújtható a fának , míg e csö­vek használatánál kénytelenek vagyunk a híg trágyát mindig egy és ugyanazon helyre önteni, s így a fának nem minden gyökere részesülhet belőle. Ken finom olvadékony és czukor­dús, de az előbbi hét csoportban nevezetteknél kevésbbé fűszeres és sajátságos átható szaguk van. A legelterjedtebb és legjobb fajták egyike a zöldhúsú ananász muskotály, nem kevésbbé a perzsa muskotály, a fehér húsú czukor­muskotály, a muscatello, (vörös húsú m.) és az amerikai muscat, a­mely a legkötöttebb, legreczésebb valamennyi rokonánál. Röviden megismerkedtünk a csoportokkal és becsesebb fajtákkal, még pedig kiválóan azokkal, melyekből többet-kevesebbet hazánk szélibb vidékein minden dinnyét termesztő kertésznél találhatunk ; de akadunk dinnye­termesztőkre, kik az imént felsorolt fajtákat a szabadban és nagyban való termesztésre nevelik, annak jeléül, hogy mindezek a ding­nyék a déli lejtőkön igen jól tenyésznek. Hogy így önkénytelenül is a szabadban való termesztésre tértem, talán nem lesz érdek­telen, ha néhány e téren buzgólkodó tenyész­tőnek megfigyelt kísérleteit röviden ismer­tetem. Kálmán János v.­ladányi kertészete kiváló tehetségű főkertészének, három éven át les­tem ügyes kísérleteit a czukordinnye terme­lésének minél nagyobb tökélyesbítése körül. A legszebb sikert a következő móddal érte el : A dinnyének a szabadban való nevelésé­hez fészket rakunk, vagyis halmocskát, melyre a dinnyét ültetjük, ezt a fészket a következő­képpen csináljuk : 35 cm. mély és 50—60 cm. széles gödröket ásunk, melyeket trágyával jól telitaposunk, úgy, hogy 15 cm. magasság­ban álljon a földszine felett, e fölé 25 -30 cm. tápdús melegágyi földet szórunk, úgy, hogy az egész egy halmot képez. A körül- A dinnye termelése. Irta : L­ouillier István, fő­kertész Tordán.

Next