Kertészeti lapok 1891
1891. Május / 5. szám
A dinnye termelése, tápláléka csúcsosan végződő, 40—50 cméternyi magasságú, s 15—25 cméternyi belső világosságú átmérővel bíró s oldalfalaikon átlyukgatott hengeralakú cserép- vagy bádogcsövek. Nem szándékunk ugyan ezek értékét elvitatni, mert a ki csak kevés gyümölcsfával vesződik, s akinél ezek beszerzési költsége nem jó számításba, megengedheti magának ezt a kedvtöltést, de nagy kiterjedésű gyümölcsészetnél alig alkalmazhatók és ajánlhatók, még ha olcsón A dinnye (Cucumis Melo) mint általánosan ismert és kedvelt gyümölcs, úgy hiszem, hogy bővebb ismertetésre nem szorul. Hazáját illetőleg csak homályban tapogatódzunk , de mint számos iratból és jegyzetből kitűnik, a Kaspi-tenger déli partvidékéről és a Kaukázusból kell erednie. Számtalan fajtáit 3 csoportba foglaljuk, de határozott korlát nincs köztök. Cantalupok. Gyümölcsük alakja lapított golyóhoz hasonlít, melyen a barázdák (gerindek) keskenyek és mélyek. Héjuk rendesen vastag, rücskös és leggyakrabban ragyás is. Húsuk többnyire narancspiros, zölddel váltakozva és dús czukor tartalmú. Számos fajtái közül talán legjobb a Prescott, mely gyakran 3 — 4 kg. súlyúvá fejlődik és az e fajtából származott kis Prescott. Továbbá igen becsülendő fajták, a Carmelita-Cantalup (Noir des Carmes), az angol Cantalup, narancs, algíri Cantalup stb. Kötött héjuak. Ezeket hálószerűen veszi körül a héjuk mézgás képződése ; alakjuk többnyire kerek, néha kissé megnyúlva, a hálózat következtében többé-kevésbbé kiemelkedő bordával. Húsuk narancssárga, sárga és piros, olykor fehér-zöld. A legkedveltebb fajták közé tartoznak a párisi piaczi (Tête de more), Tours hálós czukordinnyéje, továbbá Hontleur, Caveilleu, Coulommier hálós czukordinnyéi. Muskotályok. Ezek csoportja a legkevésbbé határozható meg. Gyümölcsük alakja rendesen hosszúkás, héjuk vékony, sima, s csak ritkán kötött ; a bordák és hálózatok csak, mintegy reáfestve látszanak. Húsuk zöldes vagy fehér, csak ritkán vörös ; különkaphatók is meg, mert tömeges beszerzésük mégis tekintélyes kiadással jár, s mégsem czélszerűbbek az egyszerűen fúrt lyukaknál, sőt ellenkezőleg, mert ez utóbbiak minden egyes alkalommal más-más helyen fúrhatók, miáltal a trágya tápanyaga egyenletesebben nyújtható a fának , míg e csövek használatánál kénytelenek vagyunk a híg trágyát mindig egy és ugyanazon helyre önteni, s így a fának nem minden gyökere részesülhet belőle. Ken finom olvadékony és czukordús, de az előbbi hét csoportban nevezetteknél kevésbbé fűszeres és sajátságos átható szaguk van. A legelterjedtebb és legjobb fajták egyike a zöldhúsú ananász muskotály, nem kevésbbé a perzsa muskotály, a fehér húsú czukormuskotály, a muscatello, (vörös húsú m.) és az amerikai muscat, amely a legkötöttebb, legreczésebb valamennyi rokonánál. Röviden megismerkedtünk a csoportokkal és becsesebb fajtákkal, még pedig kiválóan azokkal, melyekből többet-kevesebbet hazánk szélibb vidékein minden dinnyét termesztő kertésznél találhatunk ; de akadunk dinnyetermesztőkre, kik az imént felsorolt fajtákat a szabadban és nagyban való termesztésre nevelik, annak jeléül, hogy mindezek a dingnyék a déli lejtőkön igen jól tenyésznek. Hogy így önkénytelenül is a szabadban való termesztésre tértem, talán nem lesz érdektelen, ha néhány e téren buzgólkodó tenyésztőnek megfigyelt kísérleteit röviden ismertetem. Kálmán János v.ladányi kertészete kiváló tehetségű főkertészének, három éven át lestem ügyes kísérleteit a czukordinnye termelésének minél nagyobb tökélyesbítése körül. A legszebb sikert a következő móddal érte el : A dinnyének a szabadban való neveléséhez fészket rakunk, vagyis halmocskát, melyre a dinnyét ültetjük, ezt a fészket a következőképpen csináljuk : 35 cm. mély és 50—60 cm. széles gödröket ásunk, melyeket trágyával jól telitaposunk, úgy, hogy 15 cm. magasságban álljon a földszine felett, e fölé 25 -30 cm. tápdús melegágyi földet szórunk, úgy, hogy az egész egy halmot képez. A körül- A dinnye termelése. Irta : Louillier István, főkertész Tordán.