Kertészeti lapok 1892

1892. November / 11. szám

A zeller. gereblézzük, hogy az előforduló kövecsek , fadarabok s más idegen anyagoktól meg­tisztítsuk. Virágágyainkat pedig minden évben jó érett trágyával vagy jó földel javítsuk meg. Igen jó trágyát nyerünk az által is, ha minden előforduló szemetet, gazokat, hamut, fürészport stb. egy félre­eső helyen rakásra hordunk. V vigyázzunk azonban arra, hogy felmagvasodott gyomo­kat ne keverjünk közé, mivel így később a trágya széthordásával, a gazokat is szapo­rítanánk. A magvas gyomokat oly helyre jutassuk, honnan teljes elkorhadásig nem kerülnek többé elő. Az így összegyűjtött hul­ladék néhány év alatt jó érett trágyát szol­gáltat. Megjegyzem azonban, hogy néha-néha jól öntözzük meg. Évente pedig 2—3-szor jól megforgassuk, hogy ez­által a külső rész belülre kerülvén, szintén elrothadjon. A zeller. Mauthner Ödöntől. A zellert nálunk általában csak kettős czélből szokták termeszteni, egyrészt a leves fűszerezésére, másrészt salátának, de mind­két czélra csak a gumóját használjuk s zöld­jéből legfölebb egy-két szálat a tál közepére dísznek. Másutt, nevezetesen Francziaor­szágban és Angolországban a fehérített zel­ler is nagy szerepet játszik az étlapokon, Amerikában meg a gumójánál is többre be­csülik s azért igen nagy súlyt fektetnek az olyan zellerfajták termesztésére, melyek fe­hérítésre legalkalmasabbak. Francziaországnak egy bizonyos részében és főleg keleti vidékein, Nantes környékén a zellert álló helyén fehérítik, csakhogy nem a sík felületen, hanem 80 c­m. széles árkok­ban, melyek 20—25 c­m. melyek és egyike­egyike két sor palántát vesz föl. E plántálás május végén, június elején történik és amíg neki nem terülnek a növények, a közöket köztes salátaültetéssel jól ki lehet használni. A zeller fehérítése czéljából elégséges az árkok partjait lehúzni és ezen földdel feltöl­tögetni a töveket a föld f­ölületéig, vagy még magasabban is, ha a növények megkívánják. Ezen árkos mívelés Páris környékén nem ér annyit, mint a síkon való mívelés, mint­hogy szellő és világosság nem érvén a vege­táczió tartama alatt a növényt, ha nyirkos a talaj és csapadékos az ősz, a zellert megtá­madja a rozsda. Késeire nagyon jó eredménynyel alkal­mazható az árkos mívelés, ez esetben a nö­vényeket nem szedik fel, hanem termőhelyü­kön halványíttatnak, mely czélból oly szélesre készítik az árkokat, hogy melegágy-reke­szeket lehet föléjök helyezni a tél folyamán. Ha a zellert mindaddig fel nem töltögetik, míg lombozata jól meg nem szikkadt, ha a­­ KERTÉSZETI LAPOK­ töltögetéshez jó tiszta és egészséges földet használtunk, s ha végre a töltögetést szép időben végeztük, a zeller igen sokáig el­tartható. Francziaországban Sarthe vidékén, neve­zetesen Sabléban, a­hol sok bordás zellert tenyésztenek piaczi eladásra, a fehérítést egy ép oly egyszerű, mint sajátságos módon végzik; a termelők cserépből készült cső­félékkel bírnak, melyek 45 c­m. magas, alsó végükön 15, felsőn 12 c­m. átmérőjűek. Ezekkel következőkép dolgoznak : Ha elér­kezett a zeller fehérítésének ideje, egy oly napon, a­melyen a termény levelei teljesen szikkadtak, egy-egy növénylombot marokkal összenyalábolnak, fonállal csigaszerűen húz- Franczia fehérítő zeller: 22 295

Next