Kertészeti lapok 1894

1894. Április / 4. szám

divatárus leányig mindenki részt vehet a versenyben, ki csak némi­ érzékkel visel­tetik a virágok tenyészete iránt. A virágdíszes ablakok versenye tényleg a népes negyedes munkásházai számára van rezerválva. Az első kettőben a nyer­tesek műremeket vagy érmet kapnak, az utóbbiban pedig, kerekded összeget bizto­sító takarék­pénztári könyvecskét. A verseny programmja Belgiumban a legőszintébb rokonszenvvel fogadtatott, mi­ből a lefolyását illetőleg sikert lehet követ­következtetni. A brüsseli lakosok egész serege foglalkozik már ez idő szerint illető házrészeik virágos diszével, biztosra vehető, ha a jury ítéletet lesz mondandó, egész karaván fog oda zarándokolni, hogy egész város virágdíszében s illat árjában gyö­nyörködjen­. Milyen kár, hogy nem köztünk származott a pompás eszme, igy mi lettünk volna az elsők kik palotáinkat »tetőtől­talpig« felbokrétázva bámulhattuk volna! A konyhakerti magvak termelése. L'huillier István­tól. II. A fejes káposzta egyenes leszármazása a közönséges főző káposztának (Brassica oleracea), a mely az angol és görög ten­gerpart vidéken és Normandiában vadon tenyész. A konyhán már ősidőktől fogva ismert és kedvelt czikk, de a most forga­lomban levő változványok mégis újabb és újabb vívmányok A jól kifejlett káposztamag a repere­maggal egyenlő nagyságú, kissé lapított végű­ és barnás színű. Csiraképessége 4 — 5 évig tart. A fejes káposzta, nevezetesen a késői, téli nagyfejű fajok jól trágyázott, erőtel­jes talajt kívánnak. Veteményezését ak­ként ejtjük meg, a­mint korai vagy ké­sői használásra számítunk, így például, hogy korán fejes káposztánk legyen, az első veteményezést melegágyba már már­czius hó elején teszszük s az erről nyert pa­lántát áprilisban szabadba ültetjük, ehhez természetesen korai fajokat választunk, minők a szent János napi és az erfurti korai. A késő, téli káposztafajokat, minő a braunschweigi, csurgói és balinkai, melyek besózásra, besavanyításra vannak szánva, csak áprilisban vetjük el és pedig védett helyen porhanyó talajú szabad ágyra. Hogy minél erősebb palántákat nyerhes­sünk, ritkán és kellő arányosan vetem­é­nyezzünk. A veteményes ágyat a szükséghez mér­ten öntözni, állandóan nyirkosan tartani es ne mulasszuk. Ezen utóbbi veteménye­zés után nyert palánták Jánosnap körül ültettetnek ki. A nagyfejű, legkésőbbi fajok, mint a csurgói, valamivel korábban és pedig ugy, hogy legkevesebb 60 cm. sor- és egymás­tóli távolságra álljanak. A kisebb fajok, mint a balinkai, 45 - 50 cm. sor- és egy­mástóli távolságra. Ezen későbbi veteményezés az általáno­sabb, ezek után nyerjük a késő őszi és téli káposztát, valamint ezekből válogatjuk ki a magnak valókat is. A konyhakertészek, a­kik a káposzta­termelést nagyban ű­zik, még későbbi har­madik veteményezést is tesznek augusztus hó második felében. Az ezen veteményezés után nyert palánták alá 15 cm. mély baráz­dákat húzunk és ebbe ültetjük szeptember hó végefelé hármasával a palántákat, a­minek az az előnye van, hogyha a hideg télben egyik-másik elfagy is, még mindig 3. Fej és káposzta. (Iissusica oleracea capitata.)

Next