Kertészeti lapok 1894

1894. Március / 3. szám

lást tisztábbal­ végezhessük és a földet jobban megporhanyítsuk ; de kiváltképen a nagyon gyomos táblák gyomlálásánál különös gond fordíttassák arra, hogy a gyommal együtt a palántákat is fel ne tépjük vagy gyökereiket nagyon meg ne tépjük és meg ne rongáljuk. A gyakori gyomlálás és kapálás a növények fejlődé­sét szerfelett előmozdítja s épen ezért minél többször s a meddig csak lehet szorgal­masan kapálgassunk. A káposztaféléket, gyökérneműeket stb. zöldséges pinczében, veremben vagy ezek hiján szabad árkokban teleltetjük át. (Az elrakások módját minden egyes fajnál le fogom írni.) Az átteleltetésre elrakott ret­ket, répát, petrezselymet, murkot, káposz­tát eleintén csak gyengén fedjük be, s mikor a fagyok állandóan beállanak, job­ban, kellő erős takarással látjuk el. A magvak aratása, leszedése, gyűjtése a különféle fajú növények különböző kalá­szain, bogyóin, taréján, gyümölcsén külön­böző időben s módon történik. Az egyi­ket a föld szine fölött, sarlóval aratjuk le, a másikat késsel szedjük szárral vagy szár nélkül, a harmadiknak meg már csak a hegyeit csipkedjük le körmeinkkel; s míg az egyiket egyszerre levágjuk s fel­gyüjtjük, addig a másikat apródonkint,­­ naponta szedegetve gyűjtjük össze. Ezek­ről is külön fogok szólani az egyes növé­nyeknél. Az összegyűjtött magvakat a szá­rító helyiségekbe vékonyan elteregetjük s naponta átforgatjuk, hogy össze ne me­legedjenek s meg ne penészesedjenek. A szárító helyiségekben gyakori szellőz­tetésről s ebből a czélból a szőlőkészülé­kekről s ablakokról kell gondoskodni. Ez utóbbiak építésénél kiváltképen arra kell gondot fordítanunk, hogy az ablakokon az eső be ne verhessen, sem pedig a szelek­nek nagyon kitéve ne legyenek, mert ez esetben a könnyebb magvakat a szél köny­nyen elhordja s elkeveri. A szárítóhelylyel való takarékosság szempontjából, a szárító helyiségekbe pol­czokat, állványokat helyezhetünk, de csak annyit, hogy a száradó magvakat könnyen kezelhessük és hogy a levegő jól átjár­hassa azokat. A jól megérett magvakat alkalmas szá­raz időjárás mellett, leszedésük, learatásuk helyén kicsépelhetjük vagy kifejthetjük már csak azért is, hogy a magtárban így keve­sebb helyen megférvén a többi hosszabb száradást igénylő magvaknak tágabb tér jusson. A kicsépelt s nagyjában kitakarí­tott magvakat még egy ideig a szárító helyiségben vékonyan elterítve szárítjuk s többször átforgatjuk, hogy dohos szagot ne kapjanak. Az elraktározásnál felette nagy gondot fordítsunk arra, hogy a kü­lönböző fajú magvak egymástól jól elkü­lönítve s névvel, vagy jellel kellően ellátva legyenek, nehogy kellemetlen keveredések fordulhassanak elő. A különböző fajú apró magu konyhakerti magvakat , közönséges csomagoló papirosból dobozokat, ládácská­kat készítünk s abba helyezzük, mig a nagyobb szemű magvak alá csak papirost terítünk, de ha a magtár padlója vagy a polczdeszkák jól összeillesztettek és elég simák, ez el is maradhat. A magvak takarításához szükséges, hogy azok kellően kiszáradva legyenek, hogy hüvelyükből, szalmájukból könnyen kipe­regtethetők s jól megtakaríthatók s kiszerel­hetők legyenek. A legtöbb magot cséppel verjük ki, vannak azonban olyanok is, a­melyeket a cséppel nagyon megrongálnánk, összetörnénk ; az ilyeneket vékonyabb vesszővel verjük ki, vagy kézzel takarítjuk meg. A cséplésnél arra kell törekedni, hogy minden magot kiverjünk, a­mit többszörös megverés és megforgatás után el is érhe­tünk. Ha a magvakat jól kicsépeltük, a szalmát vagy szárat még egyszer jól kiráz­zuk és a magvakról eltávolítjuk, a mag-

Next