Kis Ujság, 1951. július (5. évfolyam, 151-176. szám)

1951-07-20 / 167. szám

Piri­ést, júl­iu 20 —— ----------------------------Kis Ujsán. Wiztyielevit a furiud AZCMMI ...XXP-"­ A népi demokráciák országaiból Csehszlovákia Abánia Az Albán Népköztársaság legfor­­galm­asabb kikötője, D­ drresz. Ide futnak be a Szovjetunióból és a testyéri népi demok­ráciából érkező szálítóhajók — írja a '­­éri i Popul­­ts. Ezen a kikötőn keresztül jutot­tak rendeltetési helyükre a ,,Sztálin textilkombinát“, a szek­tai „V. I. Lenin“ vízierőmű, a ,,Malityi cukor­­l..on.K­iuni" és az „Elbasszáni faipari kombinát“ hatalmas gépei. A ki­kötő dolgozói­ikre gyors és jó mun­kát kell végezniük, hogy a szállít­mányokat, amelyik igen nagy se­gítséget jelentenek az albán nép­gazdaság további erősítése szem­pontjából, idejében és sértetlenül eljuttassák reildentetési helyükre. Du­rreszbán szovjet tapasztalatok alapján gépesítették a ki- és bera­­kódási sz­ék­­­ákat, akii tetentősen emeli a dolgozók, teljesítményét és javítja, a m­unka minőségét is. Bulgária Bulgáriában új vasútvonal épül, amely a legrövidebb úton köti majd össze a Bolgár Népköztársaság nyu­­ga­ti határvidékét és fővárosát, Szó­fiát a Fekete-Tenger partvidékével. A vasútvon­al építői most újabb h­a­­talmas győzelmet vívtak ki: stílu­sá­b-án az építési munkábok befejezték A ,,Koznica“-alagút építését. Kilen­c nappal hamarabb a Vlko Cserven­­kov miniszt­erelnöknek a megigért lig­­itridő elött. Ez az alagút néöi­ mé­ter hosszú év legd­ágyobb nemcsak Bulgáriában, hanem az egész Balká­non. A „Kosanca“-alagút építésének be­fejezése újabb hozzájárulás a Bul­gária és a Szovjetunió közötti barát­ság HungMi fár­d­ítjJSSHOZ.­­ A rjijfejfei szakemberek felbecsülhetetlen segít­­ség­et n­y­újtanak az­­ alagút építésé­­nél. Az Állami Tervhivatal jelentést adott ki a terv teljesítéséről az ipar­ban 1061 június hónapjában. Június­ban az ipar 101.9%-ra teljesített- a tervelőírást. A nehézipar a tervet 100.4%-ra, a könnyűipar 104%-ra, az élelmezési ipar 101.4%-ra telje­sítette. Az ipari termelés (beleértve az élelmezési ipart is) a múlt év jú­­niius hónapjához viszonyítva 14.,11%­­kal nim­­­kedikll és pedig a nehézipar­­ban 18.4­6-kal, a könnyűiparban 7.1 %-kal és az­ élelmezési iparban 10.4%-kal. 1961 elejétől az ipari ter­­m­elés a tervet 101.3 t fő-rá teljesií­tte. Lengyelország A lengyel bányászatban két jelen­tős újítást vezettek be. Az egyik újítás egy­ elektronlágik­ils szerke­zet segítségé­vel kiküszöbölni­ a bá­­nyacsű­lék süllyedésének feltelőségét, míg a másik újí­tás az aknarél tá­maszt is stemplin­ljáb­ól fillitoii. A lengyel gyapjúiparfaan Koval­jov szovjet mérnök Jn­edsielibék­ilagy sikere van. Főleg I.odzban ér­tek el komoly eredményeket a mód­szer segítségével. Így például a „Warynski“ gyapjú Szövőgyár ter­­ítsék­lékenységre egy hónap alatt 5 szá­­zalék­tál növekedett, ugyanakkor a legalacsonyabbra csökkent azokna­k a munkáso­kn­ak a Szám­a, akik ilertt érték el a száz százalékos teljesít­­ményt. A lodzi tapasztalatok alap­ján Lengyelország összes nagyobb textilgyártjóiban bevezetik a Kovál­­jov-módszert, Románia A koloctartományt .Fehérvölgy köreség lakossága vállalta, hogy tár­sadalmi munkával bevezeti a vil­lanyvilágítást. A község lakói saját pén­zeikön Várisid­iák illeg a villany­­telep gépi berendezését és a tUrBi­­hát, amelyet­ a­­község közepén folyó­­patak Vyír hajt. Vállalásukat telje­­sítették, a villanytelep elkészült. A Boroshordók glédái között az Állami Gazdaságok Italboltjában Újjászületik a magyar borkultúra ,.A serfőzés más a sz­ázégetés, ipari tömegmi­n­ka. De a borérlelés m­­ár különférjén iskolázási és ezer­­fa­jta művészi érzékelést kíván. Ez u­óbbihoz nem­csak öldlés kell, ha­nem szív is.“ Az Állami Gazdaságok budapesti, Krúdy (Iy00 Milfeás Italboltjának borpincéjében hangzik el ez a meg­állapítás. Scholtz Albik, kihihó bor­­szakértőnk, a földművelésügyi mi­nisztérium kertgazdasági filosztályá­­n­ak borügyi előadója itt a kalau­zunk. Az ő szavait idéz­ik­. — A sörgyártás!—m­­ oly tilt­ja ma­gyarázónk — az árpaternyeléstől már régóta élesen kü­lönválasztotta az élet. De a szölőkultúra és a bor­készítés mindig szórón és szerves kapcsolatban marad egymással. Ahol megszakad ez a kapcsolat, ott természtetes, vagyis valódi bor he­lyett a lombik-borok krjedhffi fel. A lortíbik-borök között is lehetnek kt­lorílégé­fségk*, iljrfelték a legíiangoiab­bíUl cégérezelt: olasz készítmén­yek. Aztán lötréjöh­e’Hiek a Iomnl­ik-Íjbrá­ú a legí*oroihltóbb‘ „pofózási m­ódszerekktí“ is. l)é akár így, akár úgy készülnek, mégsem valódi­­ török ar Cú. Ez az egyik főok, aminél fogva rjehiessebb ital volt és marad a ter­­mészek­.A fajbor mindenfajta sörital­­k­át és égfi­it szesznél. A másik nyom­ós ok, ami a bor előnyét tanúsítja: a borvizsgálat finom művelete. A borvizsgálat­ot­elidig választéko­sabb m­űvelet, szint bármily más italv­izsgálókt. Sörnél, vagy égetett szeszesitalok vizsgálatánál a kémiai és a bakteriológiai vizsgálat után orrít sok újat, vagy általában sem­m­­t sem­ állapíthatnak meg az érzék­szervek. A borvizsgálatnál már for­­dított az eset. A kémikusok és a f­ál­lifiológu­sok mlég sokat elmond ésírtak egy-egy borról, de semmit sem mondhatnak el a szakmai bor­kóstolók érzékszervei helyett. Nincs olyan érzékszerv, amit figyelmen kívü­l hagyhatnának a művelt és Uniós borkóstolók. A mi kétezer éves szőlő- és bork­ultúránk szakemberei mind az öt érzékszervüket jól hasz­nosítják világhírű fajboraiu­k vizs­gálatánál. De ha ötvenöt­ érzékszer­vük volna, az ötvenöt közül sem hagynának egyet se pihenni. A sank­­t­­riótótfi­s megmondhatja, h­ogy vail­e gomba és nyly arányban van gomba az élő mustban, vagy a megérlelt borban. A ketliiku­s megállapíthatja a maligán tokot, a cukortartalmat, a szesz tokot. Az íz és a zamat azonban mind a vegyésztől, m­­ind a fr ikferi Uldgu­stól függi Deli tértyrze s ezt csakis a szakmai borkóstoló állapítja meg. Kémikus nem tudja megállapítani, hogy muskotály íze,, avagy fúriásul íze van­-e a bóránk. Bakteriológics írni mondhatja meg bakteriológiai vizsgálat alapján, hogy milyén, pillérben, ftlissen eljárássá­­ érlelődött a bor. A bíírk­óstóló rttihdef­t­ é pontos feleletet tud adni. .1 fás súly­mérő tévedhet, d­e a bor­­kóstolónak nem szabad tévedni. A legfinomabb precíziós műszer a bor­kóstoló ízletőszerve, amit magas­iskola, érlel. De az iskolázottságon innen is és túl is rátemettség kell hozzá. Szakmai borkóstoló szereti a bort, de nem­ lehet rabja a legfillo­­m­ab­b itannak szán, mert mihelyt iszákossá válik, elveszti finom érz­é­­kelőképességét. .4. iszákos ember elsősorban tíz izlelés biztonságát ve­szíti el. Holott erre van legnagyobb szükségük a szakmai borkóstolóknak. Izlidénre a legalkalmasabb ama ke­hely lakú pohár, amely fölfelé kis­­l'chtfhlik. ’Htyák miért ez a lfegalkal­­m .sitid)? Átéri, hielt a jjöHátot az ízlelésre eszik félig szobád r/legfők­­­éjűi. A pohárban lévő bort a kósto­lás előtt meglábaljuk, hogy a bor levegővel keveredjék, így az ivfls elöli a szaglóértékütik tíim­énvé­n lógja fel a borban lévő illóolajokat, ez ital illatos aromáit. De ne hagy­juk ki az első funkciót, a látást sem. Ez im­i­dja m­eg, hogy trzila-e bor, vagy nem, tükrös, vagyis fé­nyéve, vagy nem. A látás révén néha a bor betegségét is feliserél­hetjük. Például szemünkkel dia­gnosztizálhatjuk a bor agyi letezéti virágosodását (bimbósodását­, nyúló­­sodását, törését s más borbetegsége­­ket. A vérbeli borszakértő a hallást s­e találja fölöslegesnek a bor ér­tékeléséhez. Füle sokat fog fel, mi­kor a hordót kopogtatja s nem ke­veset akkor is, amikor a koccintás rívumáh értékeli a bor sűrűségét. A virágzó SZO­6kultúra és a vele szerves finom bőrművesség környe­zete nem kapatilitja az embereket sem alkoholiznik­ra, sem­ betegsé­gekre. Hanem biztosit ehelyett így állandó mértéktartást ama drága lé­ből, amelyből kevés is elég s a ke­vés mindenütt és trencin­kü­nk jó orvosság. Ezt az igazságot a közelmúlt feudá­lis és m­onopolek és szőlő- és heer­­main­pillánsai szinte elfeledtették Magyarországon. Elfeledtették, hogy köz­ép-­Európa első bortermelő or­­­szága Magyarország, amely fehér he­gyiborban és homoki pirosban vi­rgvisílengldtletta polkolian minőségűt termel. A kapitalista kereskedelem különös borházasságai, alvilági borpofozásai elfelejttették a magyar szőlőterme­lésre és borértetésre váró szép fel­adatokat. — Az állam­i gazdaságok feladata hangsúlyozza Schibicz Albin — a legszélesebb magyar néptömegekkel és a nagyvilággá­ megismertetni a magyar fajborök csörtyést. A magyar tájborok élvezetétől elszokott nem­zetközi piacon új frontáttörést­ vé­gezni boraitikk­al, elsősorban állami gazdaságaink kezdeti tényező strilliká­­ján múló feladat. Helyzeti előnyeinél fógva az állami gazdaságok érvényesíthetik a magyar sajátít­sá­­gokna­k megfelelően legjobban a szovjet agrártudományok és általá­ban a regttorSztrok!­­öttipBtológia idevágó tanulságait. Mind palafek­­borban, m­ind úgynevezett s pultkor­­borban összehasonlíthatatlanul fino­mabbat adhatunk, mint a többi szőlésgazdasági szektorok. E tekintet­ben mind a szőlőterh­elő csoportok­nak, majd az egyéni gazdák szőlő­termelő munkaközis­égé­n­ek, mind pedig a borcsinálta korszakfelhherek­­nek­ példát kell ttttHatunk milyett ször méltó a magyar­­szőlőkultúra leg­­szel­b hügyön­­ádyadhoz és a szo­­tilatista jövőhöz. Az állami gazdas­ágok eddigi Ultim­­ájukkal is kimagasló példát ad­tak. A hazai 400.000 imid szőlőterü­letből Ugyan csupán­ 10.000 főold szőlőterületü­k van állami igazolá­­sigsiltiknak. De ez a 10.000 hold ál­lami szőlőterület valamen­nyi részé­ben n­nla gazdáságg. A közelmúltban elhanyagolt, kizá­rolt szőlőket az állami gazdaságok m­ár ihi­d helyre­hozták. A múlt gazdasági évben a 30 éves országos állagnál 50 száza­dikkal nagyobb átlagtermést értek el és fü­­dősértü­teg is túlhaladták a sokévi átlagot. 1950-es előirányza­tuk holdak­ként csaknem 20 hekto­liter átlagtermés, de egyes helyeken az 50—80 f­ektolitert is elérik. Jól használták fel a szovjet ampe­ológusok tanításait. Tupikov, kiváló szovjet szakember tanítása szerint a szőlő életfel­éte­lei rebizibn­tása esetén a■ teknős mennyisége korné­­tarnul emelhető. Eszerint a minőségi bortermelés k­fem­ állítható merev izolasztikus ellen­­télbe a mennyiségi termeléssel. Ezt­ az iriln­yelvét követték állam­i gaz­daságaink, amikor a Szőlőnek a talajműveléstől a permetezésig min­dent megadtak. A hegyi borvidéke­ Iten helyreállítotk­'l­ a teraszos-Müve­tés'. De a holm­oki szőlőknél is nagy göfidot fordítanak a korszerű eljá­rásokra. Bevezették a szőlőkulttkrá­­ban a gépesítést: :­ gépii permete­zést, a m­­ásfélméteres sortávolság- 1­811 vegéig i­yesebb gépi I.Opr­á­s’. S­iliihthligy a szölökultúra elvá­rt Szi­­bala’lan a borok pincészeti kezelé­sétől, a magyar i­letpincészet új Kiijeszáilszát nyitották m­eg állami szőlőgazdaságaink szakemberei. Ezt érzékeltetik saját termésű és saját érlelési­ boraik ízeiben és aromáiban. Palackozó­­ exportboraink jelentős hányadát ők termelik. De arról itt gondoskodni kíván­nak, hogy a hazai nagyközönség is h­ozzájársbk a ma­gyar mezőgazdaság elsőszámú pre­cíziós ága Zalánast, legfinomabb fo­lyékony p­alányirtttnak drága tizedűi­­hez — megfelelő áron.­­ Nemrégen nyílt meg­­ Budapesten az Állami Gazdaságok három első italkimérése. Az első itt, a Krúdy Gyula-tú­rában, a másik Budán, a Töltik utcában, a harmadik pedig csepeliit. A Krúdy Gyula utcai — akárcsak a másik kettő — iskolapélda minden más ha­zai italbolt Számiára, miként két­­íz­léses, tiszta bolhákban a nagyközön­ségnek elérhető áron a legkiválóbb m­i­n­tiétjű fajborok-­t adni. — Minket nem hajt a profitérdek, tehát bevárhatjuk a borok legalkal­masabb érettségi fokát — jelenti ki frózstt László, az ági szőlészet cso­­port föltöke. Ez is egy ok arrea, hogy csak jól m­egéritelt bort prt­afé­­kozzunk és bocsássunk a fogyasztók rendelkezésére. Ak­tít itt látnak — mutat a glédába állított hatalmas Tengetic, julius. (A Kiis Újság kiküldött munkatársától) A község határa igen változatos képet mutat. A szántóten­yet legna­gyobb részén kalászosokat termel­tek, már folyik a csép­.Is s a „Petőfi“ termelőszövetkezet 17 má­zsás Stziérp termést ,a parito­­ be. Sok a szülő, de többen foglalkoz­nak konyhakerti­­növényeik termesz­tésével is. A földművesszövetkezet útján ez évben 16 hold paradicsomra és 13 hold uborkára kötöttek­­szerző­dést a dolgozó parasztok. A termelési szerződéseknek, így a konyhakerti nevénernnál is az a célja, hogy biztos jövedelemhez jut­tassa a dolgozó parasztságot és gyorsan ellássa a főváros és az ipari városok dolgozóit friss zöldség­félével. A dolgozó parasztság dere­kas munkája után leszedte az Ubor­kát, hogy eljusson a városi dolgo­zókhoz, azonban itt, Tengelizen ha­­jók történtek s a rossz munka­­szervezés vagy hanyagság következtében ko­moly értékek pusztultak el. Mi is történt t­engerb­en? A földművesszövetkezeten keresz­tül a ME/.OKER szerz m idéd körö­t a dolgozó parasztokkal, hogy a szer­ződéseseit termelt uborkát ez Szöhripi bejelentés fiain minden mennyiség­ben átveszi és azt elszállítja­. A jó munka és a kedvező időjárás nyo­mán igeit ió­­volt a tengel­ei hetár bán it temlés s Jelius élső napjai­ban kom­­oly menmnyiségben hoztál, be a leszerződöd dolgozó parasztok uborkatermésükt'!. Az elsa nap be­érkezett 10 mázsa, A földmüVesszű­­­ve’-I.ezrt­á vitte és kifizette. Értesí­­tete a MEJÖKER szekszárdi t.iren­­deltségét, Hogy gondoskodjék az uborka elszállításáról. Másnap — tekintve, h­ogy az uborka rohamo­san ért — a földm­­íves Sz­övetkezet átvelt­ed m­ázsát, újból élesztet­t a MEZÖKKR-t, amely azonban nem jött az uborl­áért. A k­­övetkező na­pon újabb jelentős tétet fűtött be a föld­művesiköv­e­kezet raktárába, hi­szen, a ,szövetkezet eleget ten a dol­gozó parasztokkal kötött szerződés­nek, átve­tt a­z újabb ubor',amenni­ i­­s'étj'et is. A szekszárdi MEZŐKÉSZ azokban­ m­ég mindig nem jelentke­­zett, így már a negyedik napon 220 mázsa uborka összezsúfolva, nem hosszabb túro­­zásra szárit f­e­ldégben hevert és vár­a az elszállítát. A földműve­sszövetkezet állandóan­­fürgétlé a MÉJZÖRER k trender­­séget, azonban ott többnyire azt válaszol­ták: „MÖH érik a meggy, m­etrí fen­­tos az ubor­­at" A közel 2 és fél vagon súlyú Uborka ezalatt ott romlott, veszített értékéb­ől a földihilye­sszöve­kezet siineeraktárában. A MÉ2ÖKE1? ek­kor közölte, hogy noha a korábbi szerződésbeli­­hűidén mennyiség el­szállítására és átvételére vállalkozóit Z­­rsák Inti 40 írt difiit táti átvenni. De chilim a 40 ínácsás riteiin Visegben bennefoglalta­­k a termelőszövetkez j és az állam­­gazdaság állat term­.lt , uborká iS. A földmihicss,(ívelkező/ n dólgozó parasztságtál pedig a heti ■1 felvásárlási nnt.on­­t)—főO m­ázSa uborkát tudott mb.éhni. Ezt a men­y­­rtyiséget át is keltést véntelte, h­iszen az uborka folyamatosan é­l és a dol­gozó parasztságot nem érhette kár, éppen szerződéses termelés alapján t­ermelt zöldségfélék értékesítésénél. .4 szekszárdi MifflKEd­ ,? napig hagyta heverni a 220 mázsa uborkát s ak­ikor látta. Hogy Dehi tudja el­szállítani, ki akarta doboltatni a­ fa­luban, hogy a parasztok ne szedjék tovább az uborkát. Már ki is fizették a dobolási díjat, amikor Varjas József, a földfü­üves­­szövetkezet ügyvezetője ezt meghal­lotta. A tak­ács segítségével intézke­dett s a kidobolás elmaradt. A MEZŐKEM-nek ezzel az intézke­désével flaivlin­ás kár ette Volt in el ’dolgozó parasztságot, hjiszen a szer­­ződésekek terhlért uborka illegyénül, fogyasztásra alkáliiiatláttná Válik és hordók soraira — ezek között van­nak alföldi Hoomokiak és hegy­aljai bőrök. Karakterük színessége és izénsége nagyon is eltér egymás­tól. Mégis jól megférnek egymás mellett, mert mind-mind jól meg­élőért fajboroik. Ily­en fajbor itt, az Inárcsi fehér is, ami 11,3 fokra érlelődött s alig 10 forintba kerü­­ litéffen­kint. fiátyj­­a kercskeilléti, iicibétiának nevezett höln­öki szőlőskért piros bbra, Ma­gyarország legerősebb szeszfoka faj­­bobra, gazd.' K­apfénytartal­m­i­i évben a 13—22 szeszfokot is elér. Ebből is ttlegkóptálunk egy kortyot. Bizony nem többet, mert csak magnak lesz alkalmas, amire viszont a dolgozó parasztok nem kö­töttek szerződést. A községi tanács és a t­ri ti­n­ni vész­zö­vetkezet erélyes fellépésére végre 4 nap után elszál­lították az uborkát, éjszaka jöt­tek érte . Vasvillával hányták fel a te­herautókba. .A 220 mázsából hozzá­vetőlegesen 10—12 mázsa már ak­korra teljesen tönkrement. A többi is minőségben erősen leromlott, egy­tegy az értékveszteség kilónként eléri az fc0 fillért. Ez az árdifferencia igen jelentős összeg és súlyosan érinti a földmű­­vesszövetkezetet. A dolgozó paraszt­ság megkapta a termelt uborkáért a pénzt, az anyagi veszteség a földmű­­vesszövetkezetet éri és előfordulhat, hogy emiatt e­setleg ráfizetéssel is végződik a gyümölcs- és zöldségfel­­vásárlás. ■­­A szekszárdi MEZŐK­Ért rossz mun­kaszervezése erősen veszélyeztette a termelési szerződések jelentőségét. Bár anyagi kár nem érte a dolgozó parasztságot, de kedvüket szegheti a hanyag­­ eljárás, ha látják, hogy a munkájukkal termelt zöldségféléi napokon át ott hevernek és rondának és azokat a SZEZÖKER nem , szál­lítja el , időben. A szekszárdi MEZÖKER még azt a hibát is elkövette, hlogy már Csak szedés u­tán közölte a dolgozó pa­rasztsággal, h­ogy milyen­­uborkát vesz át elsőosztályúnak és mű­vet minősít hermád osztály­únak. A töktművesszövetkezet rt megvédte a dolgozó, parasztság érdekeit és eré­lyes közbelépésének meg is tett az eredménye. Az első hét nehézséges lilán most már simán, minden zök­kenő nélkül folyik az uborka át­vétele. Nyilvánvaló tehát, h­ogy az első napokban a rossz munkaszer­ekből a kevés is több, mint a gyön­gébből a sok. A hegyaljai, pataki, tolcsvai, tokaji, tarcali, abaújszántói állami­­gazdaságok szamorodnius mel­lett, meg a soproni,Kékfrankos nevű hegyi piros bor fllélist,­ a bácsal­mási, a helvéciai, az inárcsi, meg a többi höjtöki borok eddig Hamu­pipőke számba mentek. Hát itt és most megértettük és megérzékeljük, hogy a jól érlelt al­földi Homoki fajhőrök különbek a közepesen elelt márkás hegyiborok- szál. Nék­i­k véshhős érdemes hát őket is lefen­yitatni népünknek és a nagy­világnak. Legízesebb zamatu­kban és aromájukban. Nagy Tibor verés miatt volt tehetetlen a szek­szárdi MEZÖKErt a nagy ínen­fiyk­sÉgben felh­alm­ozott uborkával szem­ben. . A lengelini dolgozó parasztság n.­..-.y kledvrll kötött termelési szer­ződést. A becsületes munkájával ter­mett áru izmiban két esetben is tönkrement és nem jutott el oda, ahová azt szánták, a városi munkás­ság asztalára. A hibát a szekszárdi MEZŐKER követte el, a hibát azon­ban kijavította s most már, meg­­futásra is szállítást, dolgozik a váro­sok gyors zöl...légellátásáért. A dolgozó parasztság 200 hold paradicsomra is szerződést kötött. A szállítás itt közvetlenül a konzervgyár feladata lesz. A paradicsom gyorsan érik, nagy mennyiségű­ kerül leszedésre és sokkal romlandóbb, mint az uborka. Értékesebb is, mint az ubor­ka-, tehát ha bármilyen kis mennyi­ség is veszendőbe megy, nagyobb kár éri a dolgozó parasztságot és a föld­­művesszövetkezetet. Fel kell készülni a jó és gyors szállításra, nehogy megismétlődjék a tavalyi eset, mikor itt, Tengelycen 26 mázsa paradicsom elfelszoríladt. Rém gondoskodtak az elszállításról és ki kellett önteni a szem­étifőiábra, ahol még ma is dús paradicsomérde­­ tenyészik. A Szekszárdi MEÉÖKER hibát kö­vetelt ts ill. Tengen­yén az uborka, felvásárlásnál és a szállításnál. Ez az ekét akoliban b­ecsak ill. Tolna megyében, h­intem országszerte szol­­gáltott például. A gyümölcs- és Zöldségtermés je­lentős ré­sze még ezután kerül elsZál­­lításra. Építek­ ezért gyors folfcészfi­­lés Sfet, jó ntUnkaSZerVeZéSsel várják a felvásárló szervek a földszürfel Szövet­­kezetéken keresztü­l érkező áru­­él­­kiállítását, hogy aZ most már hiba nélkül, )h­írté!­gyorsabbrin kerül jó­l fi­t­átó­t dolgozók oszlatára. D. L. TwuMltak-e mám MioáUfoól Tengelicen? A szekszárdi MEZÖKER uborkaszállít­ási mu­lasztásai után jobb munkaszervezést vár a dolgozó parasztság

Next