Komárom-Esztergom Megyei Hírlap, 1996. április (1. évfolyam, 1-25. szám)

1996-04-30 / 25. szám

Hobbi A kárászok veszítettek kishalfogó csapatbajnokság Nagyigmándon Megyei Felnőtt csapatbajnokság és női egyéni verseny az igmándi ta­von április 27-én huszonnyolc horgászegyesület nevezte be há­romfős csapatát a megyei kis­halfogó csapatbajnokságra. A hölgyek egyéni küzdelmeiben tizennégyen vettek részt, bebi­zonyítva ezzel, hogy a horgászat számukra sem idegen. A rendezvényen jelen volt Ba­ranyai Lőrinc, a megyei horgász­­szövetség elnöke, Richter János megbízott elnök, Kecskés And­rás ügyvezető, Oláh László ver­senyfelelős, valamint a házigaz­da szerepében a Nagyigmándi HE elnöke, Petőcz Ferenc. Bár egy horgászverseny vár­ható befutóit a korábbi tapasz­talatok alapján meg tudja sac­­colni a szakember, a helysorso­lás beleszólhat a végeredmény kialakulásába. Ezt a nézetet vall­ja a győztes és a küzdelemben alulmaradt spori egyaránt, így történt ez a szép és halbő nagy­igmándi tavon is: a tavalyi baj­nok Komáromi HE csak árnyé­ka volt önmagának, és a szak­mai körökben igen jó névnek örvendő pecások között is adat, aki a legnagyobb igyekezete el­lenére is betlizett. Nyerő volt az 5-15, 10-25 grammos dobósú­lyú, legalább öt méteres bolog­nai, vagy match típusú bot, a 0,12-0,16 mm-es zsinór, a 14-20-as horog és a csúszóra, de inkább „fixre” szerelt waggler úszó. A csalik közül egyaránt fo­gyott a különböző színűre fes­tett csonti és a giliszta. Néhá­­nyan szúnyoglárvával is próbál­koztak. .. Az eredményesebben horgá­szok a 30-50 méterre etetett he­lyekről aprították a kárászt, me­lyek minden egyes grammja 1 pontot ért A kifogott nemes hal nem számított bele a ver­seny eredményébe: vissza kel­lett őket ereszteni a tóba. A 8 óra 15 perckor kezdődő három órás küzdelem sport­szerűen, igen jó hangulatban zajlott. Női egyéniben az aláb­bi sorrend alakult ki: 1. Mesz­­ner Sándorné 5780 pont (27 hal), Aknamélyítők HE; 2. Sü­­vegh Gáborné 5480 pont (24 hal) Mocsai HE; 3. Kemény Györgyné 3780 pont (18 hal) Komáromi HE. A csapatverseny első helye­zettje a Vértessomlói He, tagjai: Bakó Tibor,13480 pont (56 hal), Forrágh István 4260 pont (17 hal), Szabó Endre 5600 pont (24 hal). A második a tatai Arany Ponty HE Jerabek Antal, Odl­­er Károly, Makaresz Zoltán részvételével, míg a harmadik helyen az Esztergomi­ Vasas HE végzett: Stork Lajos, Osz­­vald Zsolt, Sódli Gyula. A helyezetteknek kijáró kupá­kat Baranyai Lőrinc adta át A bajnok csapat indulhat az orszá­gos II. osztályú CSB-n. Szabó Lajos Rossz nap... Úsztatunk a Dunán. Öt méte­res a víz, nagy a sodrás, köves, akadós a meder alja. Profi kö­rülmények, s aki állja a próbát, annak jól fizet a folyó. Társam­mal amúgy „parasztosan” ete­tünk: búza, kukoricadara, ke­nyér, egy kis plusz, meg a part­oldalból kibányászott agyag. Szigorúan megvizsgálva a dol­got, semmi szakszerűség nincs a tudományunkban, viszont van harminc év letisztult ta­pasztalata. Társam egy négyméteres Telefinóval dolgozik, én egy ötharmincas Multiflexszel. Aprítunk tisztességesen. Do­bás, sodortatás, visszatartás, ül az úszó, bevágás, hal. Gépies, beidegzett mozdulatok. Telik a szák: dévér, jász, paduc. Né­ha egy lemarad. Olyankor sértve érezzük magunkat. Két óra alatt ki van az engedélye­zett kvóta, de még horgász­nánk. Óvatosan útjukra bo­­csájtjuk a keszegnépséget, hogy legyen hely. A tőlünk húsz méterre pró­bálkozó sporit a guta kerülge­ti. Csak látásból ismerjük, amolyan szaklap-horgász: szo­­lunáris táblázaton, reklámla­pokon, kikupálódott, választé­kos eleganciával öltözködő, örökké magyarázkodó, szeren­csét nélkülöző sorsüldözött. Új etetés, vékonyabb zsinór, ki­sebb horog, hosszabb Henk­­szál, és megint indul a tánc. (Ismerősünk már a negyedik halát fogja!)­ Elered a langyos eső. Pihentetünk, mert mind­ketten igen tiszteljük a mén­kűt. Jobb a békesség. Ismerősünk pakol, rossz na­pot fogott ki, ő egyébként is pontyot szeretett volna... Részvéttel bólogatunk, nehe­zünkre esik.elfojtani a feltörni készülő nevetést. Kérdésére elmondjuk, hol kapható az ál­talunk használt „igen kiváló etetőanyag”. Ő a holnapot nagy reményekkel tervezgetve elballag, mi meg azon szurko­lunk, hogy idejében értesít­hessük a boltost, aki örömmel beszáll minden mókába... H­Í­RLAP Mondja a horgász... Amit ma megfoghatsz, ne halaszd holnapra! Jobb MA egy süllő, mint holnap EGY süllő! A sánta harcsát könnyebb utolérni, mint zsákmányul ejteni! Könnyebb észre­venni a mások szákjában a keszeget, mint sajátunkéban a pontyot! A horgászat nem tűr halasztást, a horgászat pénz! Nem zörög a nádas, ha a ponty nem tátja! Ki korán kel, az álmosan horgászik... Miért pecázunk? Amióta az ősember kezet emelt az első halra, és rájött annak ehető, tehát gazdasá­gi értéket is képviselő voltá­ra, céltudatos rafinériával fejlesztjük halzsákmányoló módszereinket. A halász, hiszen a megél­hetést reméli tőle, a munká­ja során nem sok esélyt ad vízi barátaink menekülésé­re. Nagyhozamú eszközeivel módszeresen és eredménye­sen termel. Mi a helyzet a horgásszal? A horgász — ő mondja — sportol. Megpróbálja a ma­ga igazát elhitetni a halak­kal, s minél finomabb fel­szereléssel teszi ezt, annál büszkébb a sikereire. Mi az az erő, ami hóban-fagyban, szakadó esőben, bőrszik­kasztó melegben a vízpartra űzi őt? A pszichológia sze­rint még mindig erősen él bennünk a zsákmányolási és a birtoklási ösztön. A horgá­szat elhitetteti velünk, hogy eredményesek, ügyesek, ki­tartóak vagyunk, rátermet­tebbek, sikeresebbek társa­inknál. A vízparton mi va­gyunk a főnök, nem enge­dünk a dolgainkba beleszól­ni. Határozottak, rámenő­sek, szakavatottak vagyunk. A horgászat egy nemes ér­telemben vett kaszt. Ezer­nyi csodálatos mütyürrel, technikai csodával, magu­kat kellető eszközökkel. A horgászat misztériuma, eggyé válni a természettel, részt kérni belőle, s azzal a darabkával úgy enyelegni, ahogy azt a Nagykönyvben megírták. 1996. ÁPRILIS 30., KEDD 7 Dunai halászlé alaplevel Hozzávalók 4 személyre: jász, dévér, kárász, máma, apróbb keszeg, harcsa, ponty, 4—5 nagy fej vöröshagyma, 3 db zöld­paprika, 5 db szép paradicsom, 2 kisebb szem burgonya, egy vékony szelet füstölt hasaszalonna, fél evőkanál ecet, erős- és édesnemes paprika. A bogrács aljába teszem a finom karikára szelt hagymát, a kettévágott zöldpaprikát, paradicsomot, burgonyát, a szelet­ke szalonnát. Ezekre jöhet az apró keszeg, halfejek, farokré­szek. Még nem sózok! A bográcsot felöntöm annyi vízzel, hogy a halakat éppen ellepje. Fél órán át intenzíven főzöm, közben a harcsa- és pontyszeletek sóban állnak. A paprika és a szalonna kivételével az egészet átpaszírozom, beleteszem a halszeleteket, s most már gyengéd tűzön körülbelül 10 per­cig gyöngyözve főzöm. Az alaplé készítésekor nem szabad ki­spórolni a halat, s főzés közben tilos vizet után tölteni! Sózni folyamatos kóstolgatás közben kell. Sz. L. Hallotta már? Az elnök két horgászt bíz meg a lékeléssel, akik a nagy munka előtt betérnek a kocsmába, aztán lerészeged­­ve látnak a feladatukhoz. Alig kezdik el, valaki rájuk szól: ne törd a jeget, nincs alatta hal! - Te voltál? — kérdezi egyik a másikat. - Én nem! Azzal vágják tovább a jeget. A harmadik felszólítás után már dühös a két sport, hogy valaki beleavatkozik a dol­gukba: — De hát mondja már meg végre, ki beszél? — Én vagyok, a jégpályák gondnoka... Mit kell tudni a leendő horgásznak? Mára az ipari fejlődés forra­dalmasította a horgászatot is. Az űrhajózástechnikában használt anyagok szépek, ke­csesek, strapabíróak, egy-egy minőségi felszerelésnek alap­kövét képezik. Nem kell szé­gyellnie a kezdőnek, ha tehe­ti, vegye meg az ilyen termé­ket. Miután ráérzett az ízére, többé nem adja alább! (Ko­rántsem állítom, hogy példá­ul egy jó öreg Germina ma nem tudna beleszólni a vitá­ba!) A kezdőnek minden tekintet­ben hasznára válhat egy ta­pasztalt ismerős, aki a mini­málisra csökkentheti a befize­tendő tanulópénzt. Először is azt kell eldönte­nünk, milyen vízen, milyen módszerrel, milyen halra sze­retnénk horgászni? Nem kell a bőség zavarába esni! Eleinte elégedjünk meg egy, esetleg kettő bottal. Az egyik min­denképpen könnyű, keszege­­ző bot legyen, mondjuk, egy 10-30 grammos „A” akciós jó­szág 25-ös, vagy 30-as perem­­futó orsóval felszerelve. Ha el­engedhetetlenül muszáj a fe­­nekezéssel kezdeni, vásárol­junk egy 30-60, vagy 40-80 grammos, „B” akciós, 40-es orsóval ellátott botot is. Ez a botfajta univerzálisan felhasz­nálható, „mindent” ki lehet vele vontatni. (?) A zsinór. A 10-30 grammos bothoz illik a 0,16-0,18-as, a 30-60 grammos (40-80 gramm) bothoz a 0,25-0,35 mm-es. Ma már vízhez, vegyi­anyagokhoz, halakhoz igazí­tott zsinórokat árulnak válto­zatos színben, különféle sza­kítószilárdsággal. A legjobb zsinór is csak akkor legény a talpán, ha hozzá megfelelő minőségű botot, jó féktulaj­donságokkal rendelkező or­sót és rátermett horgászt pá­rosítunk! A horog. Egy idő után min­denki esküszik arra a bizo­nyos típusra. Egyet ne felejt­sünk! Állandóan szuperhe­gyes legyen, mert ez a tulaj­donsága nem úri flanc az akasztás pillanatában. (Folyó­vízi úsztatáskor keszegezésre, s közben márna, ponty, amúr is jöhet, rugalmas, acélos, lé­zerhegyezett horgokat alkal­mazok annak dacára, hogy az akadék miatt csak egyszer használatosak.) Az orsó. Vásárláskor vegyük a kezünkbe és a hajtókart szép lassan forgatva győződjünk meg arról, nem koszrat-e vala­hol? A csapágyszám lényeges, de nem meghatározó adat. Nagyon fontos a gördülékeny futás, a fokozatmentes féke­zés és a kiegyensúlyozott, csendes járás. Keszegezésre 5,2-6:1, fenekezéshez a 4,1:1 áttételt ajánlanám. Ne dőljön be a márkanévnek! A többi apróságot tanács nél­kül is megkívánja a kezdő horgász szeme. Amire még okvetlenül szükség van: ho­rog-, ólom-, úszókészlet, merí­tő- és haltartószák, csalisdo­­bozok, univerzális zsebkés, koffer. Fontos feltétel még a szűkebb környezet tűrőképessége. Ha a szokottnál is vehemensebb tiltakozással találnánk ma­gunkat szemben, próbáljuk megfertőzni az ellenünk ágál­lókat egy sikeres horgászki­rándulással! -jós- A komáromi Odor Csaba

Next