Konzerv- és Paprikaipar, 1955 (3. évfolyam, 1-5. szám)

1955-10-01 / 5. szám

­ KONZERV- ÉS PAPRIKAIPAR A „Konzerv- és Paprikaipar“ megelőző számá­ban látott napvilágot Török Gábor elvtárs tollából az a szigorú és alapos bírálat, mely feltárta a lap eddigi, 3 éves működésének hibáit és hiányosságait, és építő jellegénél fogva egyben meghatározta ez­után követendő útunkat is. Lapunk szerkesztői a bírálatot maradéktalanul elfogadták és magukévá tették és az abban felszínre hozott hibák jövőbeni kiküszöbölése érdekében, a lap színvonalának meg­javítása, egyenletesebbé tétele, az ipar szolgálatá­ba való állítása céljából az alábbiakat határozták el: A „Konzerv- és Paprikaipar“-t, mely az ipar dol­gozóinak, vezetőinek és az iparral foglalkozó kuta­tóknak lapja, a Párt és a kormány határozatainak szellemében a műszaki fejlesztés eszközévé kell tenni. Minthogy a lapot a műszaki fejlesztés szol­gálatába kívánjuk állítani, legnagyobb számban olyan cikkeket hozunk benne, melyek energia- és anyaggazdálkodással, újításokkal, racionalizálással, új munkamódszerekkel és tapasztalatcserével, ku­tatási eredményekkel, a minőség megjavításával foglalkoznak. Következő számunktól kezdve kü­lön rovatot indítunk a külföldi dokumentáció ré­szére Birkner elvtárs közreműködésével, aki vál­lalta, hogy a KOHIKI-ben és a Budapesti Kon­zervgyárban megtalálható külföldi szakfolyóiratok iparunkat érdeklő cikkeit és közleményeit a lap részére dokumentálja. Reméljük, hogy ez az új „közérdekű“ rovat növelni fogja a lap iránt ér­deklődők számát és az eddiginél jobban fogja szol­gálni olvasóközönségünk igényeinek kielégítését. Teljesen jogosnak és indokoltnak tartjuk Török elvtárs részéről a viták hiányának felvetését. Va­lószínűnek tartjuk, hogy itt nem témahiányról, vagy vitakészség hiányáról van szó, hanem egy­szerűen arról, hogy az egyes témákban érdekelt elvtársak a dolog kényelmesebb oldalát választva azt gondolják: „majd csak akad valaki más, aki megírja helyettem azt, amit gondolok“. Ennek megmásítása érdekében már mostani számunktól kezdve új rendszert vezetünk be, és egyes tanul­ságos, szélesebb körű érdeklődésre számottartó cik­kek megjelenése után írásban fordulunk azokhoz az elvtársakhoz, akiknek véleménynyilvánítását, állásfoglalását a lapban látni szeretnénk. Reméljük, hogy ezzel a módszerrel egészséges, termékeny vi­tát sikerül indítanunk. A MITE és a Konzervipari Igazgatóság eredmé­nyes együttműködése folytán 1956-ban lehetősé­günk lesz arra, hogy a megjelent cikkek íróit dí­jazásban részesítsük. A konzervipari szakosztály legutóbbi vezetőségi ülése úgy határozott, hogy te­kintettel anyagi keretünk korlátozott voltára, a rendelkezésünkre álló pénzt nem mechanikusan osztjuk szét oldalszámok szerint a cikkek beküldői között, hanem elsősorban azokat a cikkírókat ré­szesítjük díjazásban, kiknek cikkei értékes tartal­muknál fogva elősegítik valamely ipari probléma megoldását, vagy tanulságul szolgálnak egyik-má­sik gyártásmenet hibáinak feltárásához. Jelen számunk ízelítőt ad abból, hogy hogyan képzeljük el a jövőben a cikkek témájának kivá­lasztását, alapunk anyagának összeállítását. Az e számban megjelent cikkek külön érdekessége, hogy nagy részük minden felszólítás nélkül, pusztán Tö­rök elvtárs bírálatának mozgósító hatására íródott. Olvasóink, aktív munkatársaink megértették a kri­tika lényegét és annak szellemében írták meg mondanivalójukat. Szeretnénk, ha lapunknak ezzel a számával fordulat állna be munkánkban és ol­vasóink, cikkíróink közreműködésével sikerülne elérnünk azt, hogy kitűzött célunktól többet eltér­nünk ne kelljen. Köszönetet mondok Török elvtársnak, amiért bí­ráló, útmutató szavaival hozzásegített bennünket lapunk hibáinak feltárásához és kijavításához. Ter­mészetesen ez csak úgy valósítható meg, ha a kri­tikai szellem megmarad és olvasóink bírálatuk­kal, észrevételeikkel, javaslataikkal gyakran keres­nek fel bennünket. Hogy fogadtuk Török Gábor elvtárs kritikáját ? Szenes Endréné A Mezőgazdasági- és Élelmiszeripari Tudományos Egyesület­ben megnyitottuk az éllelmiszer­ipari szakkönyvtárat Kölcsönzési napok: szerda és péntek, du. 5-től 8 óráig. (Bp. VI. Sztálin út 100.)

Next