Köztelek – 1918. 1-26. szám

1918-03-09 / 10. szám

10. SIZAM 28-IK ÉVFOLYAM. KÖZTELBEN 1998. MÁRCIUS HÓ - ban, a többi pedig a szükséges próbaidő eltelté-­­ vel a X. fizetési osztály különböző fokozatai-­­­ban nyerhessen elhelyezést. Ez a rendezés , amellett, hogy alkalmas volna arra, hogy a­­ státus legjobban rászorultjainak egészségtelen előmeneteli állapota gyorsan orvosoltassék, a sokmilliárdos háborús kiadásokhoz, de még az állam rendes költségvetéséhez képest is alig számbavehető áldozatot igényelne az állam részéről, ha ugyan áldozatnak és nem a leg­jobb befektetésnek lehet nevezni azt, ha, az állam olyan intézmények fejlődését biztosítja, amelyek arra vannak hivatva, hogy a mező­gazdaság haladásához és szebb jövőjéhez, a többtermeléshez, múlhatatlanul szükséges tudo­mányos és gyakorlati alapot adják meg. LEVÉLSZEKRÉNY.­ S rovatban csak a közérdekű kérdésekre adjuk meg a választ, ezért tessék állandóan figyelemmel kisérni a „Szerkesztői üzenetek"-et is. A szerkesztőséghez csak a lap szellemi részére vonat­kozó levelek intézendők, hirdetési, lapreklamálási, cím­változtatási stb. ügyekben tessék egyenesen a kiadó­hivatalhoz fordulni. —— . —. Vöröshagym­amagtermesztés. 21. sz. kérdés. Vöröshagymamagot szándékozom termeszteni. Mivel a szakkönyvek erre vonatkozóan nem nyúj­tanak elég tájékozást, kérdem: 1. A hagymák mikor rakandók ki a szabad földbe, milyen sor- és növénytávolságra, milyen hely a legmegfelelőbb és milyen kötözési mód a legcélszerűbb ? 2. A beérett bördökből a mag miként és milyen eljárással választható ki leg­alkalmasabbat nehogy sok mag kárba veszszen. 3. 1 q hagymából hány kg. magtermésre lehet számítani? 100 D­ölnyi területre 1 q vörös­hagyma elégséges-e? 4. Iszapos, laza réti föld megfelelő-e termesztésre ? S. J. Felelet a 21. sz. kérdésre. Válaszom meg­fordított sorrendben a következő: Az iszapos, laza réti föld­hagyma és hagymamag termesz­tésére is alkalmas, feltéve, hogy már az őszszel felszántotta, előkészítette. A maghagymák ki­ültetési ideje, amint a hólé felszikkadt s a földben munkálkodni lehet, elérkezett. Ez az időpont beállhat délibb vidéken és könnyen művelhető laza és áteresztő talajon már feb­ruárban, de legkésőbben március végéig minden­esetre el kell a maghagymát ültetni, hogy az újhodás már helyén érje. Az anyahagymákat rendszerint 120—150 cm. széles és 4, illetve 5 sorba osztott ágyásokba ültetjük, egymástól 30 cm. távolságra lerakva egy-egy jól fejlett hagymát, az apróbbakból kettőt-hármat is teszünk egy fészekbe, illetőleg egymás mellé. Az ágyá­sos művelésnek előnye, hogy tenyészetünknek jobban közé férhetünk, karózhatjuk, kötöz­hetjük anélkül, hogy közé kellene lépni, sőt mivel magcsomói sem egyszerre érnek, a kes­keny ágyásban könnyebb a magvak folyton­folyvást való szedése. A hagymaszárak karó­zása, kötözésével határozottan nagyon elősegít­hetjük a jobb, a szebb és több magtermés­hozamot, ám ahol ez a dolog nehézségbe ütkö­zik, ott nem karóznak, nem kötöznek, hanem legföljebb csak az ágyasokat kerítik és fogják körül madzaggal, dróttal esetleg hosszú vesszők­kel vagy erős nádszálakkal. A nagybani szántó­öldi termesztésnél még ezt sem teszik, hanem legfölebb csak arra törekednek, hogy tábláik a fejlődés első időszakában folyton kapu alatt, teljesen gyommentesen álljanak, nehogy későb­ben, amidőn már a felnyúló és lehajtó magszárak miatt a táblába lépni nem szabad, a gyomok elhatalmasodjanak és az érésével elnehezedő és aláhajló hagymamagfejeket eltakarják, maguk alá temessék. A magtermelő ágyasokban és táblákban tehát a tisztaság a fő. A hagyma magva augusz­tus-szeptemberben érik. Learatva száraz szellős helyre elteregetjük és szorgalmasan forgatjuk, nehogy összemelegedve a mag kicsirázzon, amit, különösen esős időben, hamar megcselek­szik. Lehet magvas fejeket szárastól csomóba kötve fel is aggatni s alá ponyvát terítve, a kipergő magot menteni. A magtokok hosszas utóérést, száradást igényelnek, úgy, hogy ki­csépelésük, még helyesebben kidörzsölésü­k a téli időszakba is elhúzódik, amikor verőfényes, száraz fagyos időben megtakarítjuk. A jól kifejlett, érett mag fényes feketeszínü, kemény, telt és súlyos; kettévágva, hófehér belű­. A tompaszinü, lágy, könnyű és belül sárgás mag vetésre nem érde­mes. A friss jó magvak legalább 70° e csíra­képes és 8—10 nap alatt csírázik. Csírázó erejét 2—3 évig tartja s egy kilogramban van 260,000 tiszta mag. Kat. holdankénti hozadéka 5—6 g. Vetésre kell holdanként 5—6 kg. fekete mag, vagy 250—300 kg. dughagyma. Anyahagymából minősége szerint 10—15 g. A hagyma és minden egyéb zöldség-, főzelék­féle mag termesztése még részletesebben leírva fellelhető L'Huillier „A konyhakerti magvak ter­mesztése­" füzetében, megrendelhető „Pátria" könyvkiadóvállalatnál, Budapest, IX., Üllői­ út 25. szám. L­ Nyus­ogott gyüm­ölcsfű­k kezelése 22. sz. kérdés. A nyulak 30 drb almafámról körülbelül 30—40 cm. magasságban, részben teljesen, részben '/•1 és 3A részben a fa kérgét lerágták. Kérdem van-e remény a fák életben maradá­sához és mi a teendő ? Sch. L. Felelet a 22. sz. kérdésre. A nyufrágott fák sebei haladéktalanul kezelés alá veendők. Sebeiket éles késsel le kell simítani, meg kell tisztítani s utána (tekintve, hogy most sem oltóviasz, sem más kenő , fedőanyag be nem szerezhető) sűrü péppé áztatott és kevés marhatrágya hozzá­keverésével szívósabbá tett agyagsárral be kell kenni és zsákvászonnal becsavarva bekötni. Oltáshoz értő ügyes ember jelenlétében hosszú oltóvesszők beékelésével a folytonossági hiányo­kat még jobban helyre lehetne hozni s ezúton a teljesen körülvágott fát is meg lehetne men­teni. L­. Marok magtermesztés. 23. sz. kérdés. Gazdaságomban körülbelül 100 g fejletlen sárga­répám van, amelyet magtermesztésre akarnék elültetni. Kérdem, mennyi­ ültetődik ki mű­hol­danként s körülbelül mennyi a várható hozam? 200 g takarmányrépát is kiültetnék magnak, ha a várható hozam megfizetné e drága takarmányt ? „ Kertész." Felelet a 23. sz. kérdésre. Ha a fejeletlen mu­rok jól telelt és idő előtt, telelő helyén ki nem hajt, magtermesztésre alkalmas. A hely védett, szélmentes, meleg, a talaj jól előkészített, tiszta és inkább száraz, mint túlságosan nedves legyen. A kiültetés ideje körülbelül március vége, április eleje, szóval, mihelyt a földdel dolgozni lehet. Az iltetés történhetik, ha a gyökerek nem túl­ságosan fejlettek, nagyok, zsinór mellett ültető­fával vagy sorjelző után, sőt nagyobb területe­ken ásó- vagy ekével vont barázdába. A sor- és növénytávolság ágyásos ültetésnél 25-1-25 Cm., táblába ültetve és kiváltképpen nagy hosszú markát feltételezve 30-1-30 vagy 35+30 cm. távolságra. Mivelési mukái a gyomtól való tisztántartás, kapálás és az esetleg fellépő rovarok ellen való védelem. Virágzik julius, érik szeptember hóban. A legtöbb figyelmet eredése követeli, mivel fokozatosan és nem­ egyszere érik s igy folyton­folyvást szedni kell, nehogy éppen az eleje, a szebb, a fejlettebb mag s ezzel a termés jó része is veszendőbe menjen. Arra nézve, hogy mennyi gyökér ültetendő, illetve szükséges egy holdra, könnyen megtehető a számítás, ha pl. egy f­ölnyi­­területet előbb jelzett módon beosztunk és átlagos súlyú markáinkat reá kirakjuk, illetve lemérjük. Hasonló módon számítható ki a takar­mányrépamag termesztéshez szükséges répa meny­nyisége is, amelyet, ha nagyok, súlyosak 50—50, 60—60 cm., ha pedig csak duggató répák, leg­följebb 40-1-40, illetve 45-1-50 cm.-re ültetünk. A murok maghozama lehet (ha el nem pergett) 250—300 kgr, de a mostani magárak mellett megtaláljuk számadásunkat feleannyi hozam mellett is. A takarmányrépamag termesz­tésével is nagyon érdemes foglalkozni.­­­ A takarmányrépamag fel­­llesztéséről. 24. sz. kérdés. A takarmányrépamag termesztésére kérek részletes útmutatást. S. J. Felelet a 24. sz. kérdésre. A takarmányrépamag mai ár és keresleti viszonyai már az előző években előreláthatók voltak és azért e növény magtermesztésére már a „Köztelek" 1917. évi 11. számában külön cikkben részletes útbaiga­zítást adtunk,*) de­ mert a mostani viszonyok a takarmányrépamag forgalma terén jövő esztendő­ben még inkább súlyosbbodhatnak, mert köny­nyen lehetséges, hogy Németországból jövő esztendőben ismét bajosan, vagy találni egyálta­lában nem kapunk ilyen vetőmagot, nagyon ajánlható, hogy mindegyik takarmányrépáit ter­mesztő gazdaság önmaga termeszsze a jövő évi takarmányrépa vetőmagszükségletét. Ahol ez le­hetséges, a magtermesztést eladás céljából is érdemes kiterjeszteni, mert az a mag nagy ára folytán jól jövedelmező. Ezért a termesztési eljárást röviden újból ismertetjük. Miután a takarmányrépa kétéves növény, a mag termesztése az idei év tavaszán csak ott állítható be, ahol áttelelt répagyökerek vannak. Ezek gondos kiválasztásán múlik az, hogy milyen fajtaértékű magot kapunk. Ezért a magtermesztés céljaira a veremből, vagy prizmából csakis olyan anyagyökereket válasszunk, amelyeken a termelt fajta jellemző tulajdonságai gyökérformára és szinte teljes fokban kifejlődtek és más takar­mányrépafajtára nem hasonlítanak, vagyis, nem korcsok. Ezenkívül természetesen az anyarépák­nak egészséges szívlevélzettel kell bírniük, mert ebből fejlődik a magszár és ha ott betegek, vagy hibásak, az a m­agtermés rovására esik. Ugyanez áll az esetben is, ha az anyarépák sérü­ltek vagy részben romlottak. Hogy fajtiszta takarmányrépamagunk teremjen, még arra kell vigyázni, hogy két- vagy több takarmányrépa­fajtát (de cékla- vagy cukorrépát sem) ne ter­meljünk egymás közelében, mert azok épp úgy, mint például a tengeri vagy a rozs egymással korcsosodnak. Legtöbbször ez az oka annak, hogy a saját termelésű takarmányrépamag rövid idő alatt elfajtázik, ezt az anyarépák hanyag *) Legány Ödön cikke: Termeljünk takarmányrépa­magot. 1917. évf. 411. oldal. MARTOS ÉS HERZ MOTOR­CÉPLYÁR BUDAPEST, VII. KER., ERZSÉ­BET-KIRÁLYNÉ­ UT 87. SZÁM. STABILMOTOROKÉsfOKOMOBIlOK takarmánygépek,, szivattyúk, dinamók és cséplőgépek hajtására, minden nagyságban B­enzin beszerzésén­él segédkezünk. 9795 363

Next