Uj Idők Lexikona 3-4. Assistens - Börcs (Budapest, 1936)
B - Bordatörés - Bordeaux Henry - Bordeaux - Bordeauxi borok - Bordeauxi lé (bordói lé) - Bordelaise-mártás - Bordereau - Borderítőszerek - Bordet Jules
Bordatörés szének korai eltávolításával a folyamat gyorsan meggyógyítható. Bordatörés: Kétféle B.-t különböztetnek meg. Ha a beható erő közvetlenül hat a bordára, közvetlen (direkt) B. keletkezik, ha csak közvetve hat, pl. a mellkas összenyomása folytán, közvetett (indirekt) B. Egyszerre több borda is eltörhetik. A B. tünete: ropogás a törés helyén; a légzéssel összefüggő fájdalom; esetleg vérzés a mellkasban, ha pl. a törésvég behatolt a mellkasba. Kezelése ragtapasz-csíkokkal való rögzítésből, súlyosabb esetben (pl. mellüregi vérzés, tüdősérülés esetén) műtétből áll. Bordeaux [bordó] Henry, francia regényíró, *1870. Regényeit a családi élet szeretete és erősen kát. szellem jellemzi. Ismertebb regényei: La Neige sur les pas, La Nouvelle croisade des enfants és La Résurrection de la chaire; mindhárom megjelent magyar fordításban is, Behavazott lábnyomok, A kis keresztesek ill. Testnek feltámadása címen. Bordeaux [bordó], Franciaország negyedik legnagyobb városa, DNy.Franciaország legfontosabb kereskedelmi és kikötővárosa, Gironde département székhelye, Bordelais borvidék középpontja. A város a Garonne balpartján félkör alakban települt, a folyó torkolatától 100 km-nyire. Műemlékei között említésre méltó a római amfiteátrum, a Szt. András székesegyház (XI. sz.), a városháza, az érseki palota stb. B. érseki székhely; van egyeteme, tudományos és művészeti akadémiája. Nagyarányú kikötőberendezései (kikötőjét az elhomokosodás veszélye fenyegeti) a Garonne mindkét partján messze a városon túl terjednek. Gazdasági jelentőségét kitűnő helyzetének köszöni (kikötő, a Garonne medence középpontja, a Canal du Midi kiinduló állomása). Különösen fontos B. borkereskedelme. Ipara hajóépítés, bőr- és élelmiszergyártás. (1931) 262.990 lak. B. története. A római korban neve Burdigala volt. Augustus császár Aquitania secunda fővárosává tette; a kereskedelmi, majd a tudományos élet nevezetes középpontja volt. A középkorban a vandálok, alánok, gótok és az arabok, majd a normannok elpusztították. Midőn 1154-ben Henrik, Anjou grófja, az angol trónra került, B. angol királyi birtok lett és csak 1453-ban került vissza Franciaországhoz. A francia forradalom idejében a girondiak főhelye volt s ezért a rémuralom részéről véres megtorlásban részesült. 1871-ben itt ült össze a frankfurti békét elfogadó francia nemzetgyűlés; a világháború alatt egy időre ide menekült a francia kormány. Bordeaux borok [bordói], a franciaországi Gironde, Garonne és Dordogne folyók mentén fekvő vidék borai, elsősorban vörösborok.Ezeket tartják a világ legjobb vörösborainak. A Cabernet, Merlot, Malbeck és Verdot szőlőfajtákból készülnek. Termelőhelyek szerint Medoc, Graves, Cotes, Palus és Entre-deux-Mers csoportokat különböztetnek meg. Kitűnő fehérborok a Pays de Lauternes borai; nem túlkövér, édes csemegeborok, a Sauvignon, Semillon és Muscadelle fajták terméséből készültek; legismertebb képviselőjük a Chateau Iquern. Bordeaux lé (bordós lé), gombaölőszer, melyet különösen a gyümölcstermesztésben használnak fel a különböző gombabetegségek ellen. Egyike a legelterjedtebb s leghasznosabb permetező anyagoknak. Télen 2%-os, tavasztól 1, majd 10%-os erősségű oldatban használják. 100 1. 1%-os oldat készítésénél a következőképpen járnak el: két fahordót vesznek, a kisebbikbe feloldanak 50 1. vízben 1 kg rézgálicot. A nagyobbik hordóba ugyancsak 50 1. víz kerül, ebből annyit vesznek ki, amennyi egy 12 kg égetett mész megoltásához szükséges. A megoltott, péppé kevert meszet zsákvásznon át a nagyobbik hordóba mossák, majd hozzáöntik az 50. rézgálicoldatot, állandó keverés mellett. A permetlé akkor jó, ha a vörös lakmuszpapirost megkékíti. A helyesen elkészített légszínkék színű, gyengén lúgos hatású. Az elkészített permetlé még aznap elhasználandó, permetezés előtt meg kell szűrni. Arzénes szerekkel keverhető. Bordelaise-mártás [bordléz], a francia konyha kedvelt mártása. Barna alapmártás vörösboros (bordós) változata. Különösen halakhoz, fekete húsokhoz (marha, ürü, vad) használatos. Bordereau [borderó], francia szó. 1. Bankhoz leszámításra beküldött váltók jegyzéke. 2. Eladás céljából a banknak átadott értékpapírok, idegen pénzek és devizák jegyzéke. 3. Munkások fizetését feltüntető jegyzék. Borderítőszerek, a megtört, homályos, zavaros borok megtisztításánál szerepet játszó anyagok, amelyek hatása vagy vegyi és vele kapcsolatos mechanikai, v. pedig tisztán mechanikai okokra vezetendő vissza. A vegyi hatás lényegileg a B. és a bor egyes alkotórészeinek oldhatatlan vegyületek alakjában való kiválásában áll, ezek pedig a zavarodást okozó anyagokat mechanikailag magukkal rántják. Ilyen B. a zselatin, a vizahólyag, a csersav, a tojásfehérje, a lefölözött tej, a kazein, a sárga vérlúgsó. Ez utóbbit a bor fehér és fekete megtörésénél Möslinger ajánlatára jól lehet használni; a vastannát és vasfoszfátos borzavarosodás ellenszere ez. A tisztán mechanikusan ható B., a spanyolföld, a kaolin, felületi vonzást gyakorolva fejtik ki derítő hatásukat. A bor derítésénél még a kénessavnak is szerepe van, de ez nem tartozik az igazi B. közé, valamint a színtelenítő szén (eponit, v. oenocarbon) sem. Bordet [dé] Jules, belga bakteriológus, *1870. A bruxellesi Pasteur-intézet igazgatója és a bakteriológia és parazitológia ta-