Darányi Gyula: Élelmezési Táblázatok - A Magyar Orvosi Könyvkiadó Társulat Könyvtára 180. (Budapest, 1941)

Tartalomjegyzék

TARTALOMJEGYZÉK. Lap Előszó .................................................................................................................... 5 Használati utasítás . ....................................... ................................................ 7 I. Általános értékek: Napi szükségelt tápanyag mennyiség ; napi étel és ital mennyiség : fehérje, zsír, szénhidrát, vitaminok, sók, caloria ; ezeknek leg­főbb forrásai. Caloriafogyasztás nyugalomban és munkában ; energia értékek : caloria, a táp- és tüzelő anyagok caloria értékei. 10 11. Állati eledelek összetétele. Használatos adatok : fehérje %, zsír %, szénhidrát %, vitamin, só, kg, f, P cal., 100 cal. f............................................................................. 12 Húsok : marhahús, borjúhús, disznóhús, birkahús, libahús................... 12 Halhúsok : általában, hering, makrahal (zsiros), száraz sovány hal, füs­­t " ki tölt lazac, szardínia, kaviár, rák, langusz, humár, osztriga, kagylók. 14 Zsigerek : velő, keresz-mirigy, nyelv, máj, vese.......................................... 14 Húskészítmények: sonka, füstölt hús, szalámi, szalonna, kolbász, hurka, vagdalt hús. Tiszta bouillon, levesek......................................... 16 Tojásételek: tojás egészben, tojás sárgája, rántotta.................................. 16 Tej és készítményei: tej (tehén), tejszín, tejföl, dupla tejszín, tej­színhab, joghurt, vaj, i­ó, sajt, juhtúró................................................. 18 III. Növényi eledelek. Gabona és készítményei: gabonafélék általában, rizs, liszt, kenyér, kalács, cukrászsütemények, száraztészta, makaróni, spaghetti, nudli elkészítve................................................................................................... 20 Hüvelyesek : lencse, bab stb, száraz hüvelyesek elkészítve : zöld­borsó, zöldbab nyersen, zöldborsó, zöldbab elkészítve......................... 22 Burgonya ételek : nyersen, főzve, püré, zsírban sütve............................ 22 Káposzta- és zöldségfélék : kelkáposzta nyersen, elkészítve; káposzta, articsóka, karfiol nyersen , kalarábé, retek, répa, cékla nyersen ; karfiol, spárga, kel, kalarábé elkészítve ; saláták, zöldségek, spenót elkészítve ; paradicsom, dinnye, tök, uborka ; gomba , nyersen, szárítva................................................................................. 24

Next