Dr. Kosutány Tamás: A különböző eredetű Saccharomycesek befolyása a bor képződésére (Értekezések a természettudományok köréből, 23/12., 1895)
A III. OSZTÁLY RENDELETÉBŐL SZERKESZTI SZABÓ JÓZSEF OSZTÁLYTITKÁR. A különböző eredetű Saccharomycesek befolyása a bor képződésére. De. .Kosutány Tamás, 1. tagtól. (Előterjesztve a III. osztály ülésén 1893. február 13-án.) Mióta Hansen vizsgálódásai után biztosan tudjuk, hogy a különböző Saccharomyces-félék bizonyos tekintetben egymástól eltérő erjedési terményeket is szolgáltatnak, amelyek a kierjedt folyadék izére, szagára stb. befolyást gyakorolnak, igyekeznünk kell ezen érdekes megfigyelést minden téren s így a borászatban is hasznunkra fordítani. A bor értéke egyebeken kivl azon anyagoktól is függ, melyek az úgynevezett bor zamatot alkotják s melyek lényegéről ez idő szerint csak igen kevéssé vagyunk tájékozva. Ezen anyagok legnagyobb részben az erjedés és ászokolás alatt keletkeznek, s majdnem bizonyos, hogy létrejövetelük az erjedésben résztvevő organismusokkal is összefüggésben van ; ha ezen feltevés áll, akkor azon következtetésnek kell állania, hogy ugyanazon organismusok más mustokban is képesek ugyanazon erjedési mellékterményeket produkálni, mint amelyben keletkeztek, vagyis ha valamely kitűnő borvidékről származó kifogástalan élesztőt egy más vidéken szűrt és sterilizált mustba helyezek , ez ott az ő származáshelyének megfelelő mellékterményeket létesítvén, a bort szagára és izére nézve bizonyos fokig a nemes borvidék borához teszi hasonlóvá. M. T. AK. ÉRT. A TERM. TUD. KÖR. 1891. XXIII. K. 12. SZ. 1761