Dr. Kosutány Tamás: A különböző eredetű Saccharomycesek befolyása a bor képződésére (Értekezések a természettudományok köréből, 23/12., 1895)

A III. OSZTÁLY RENDELETÉBŐL SZERKESZTI SZABÓ JÓZSEF OSZTÁLYTITKÁR. A különböző eredetű Sacch­aromycesek befolyása a bor képződésére. De. .Kos­után­y Tamás, 1. tagtól. (Előterjesztve a III. osztály ülésén 1893. február 13-án.) Mióta Hansen vizsgálódásai után biztosan tudjuk, hogy a különböző Saccharomyces-félék bizonyos tekintet­ben egymástól eltérő erjedési terményeket is szolgáltatnak, a­melyek a kierjedt folyadék izére, szagára stb. befolyást gyakorolnak, igyekeznünk kell ezen érdekes megfigyelést minden téren s így a borászatban is hasznunkra fordítani. A bor értéke egyebeken kiv­­l azon anyagoktól is függ, melyek az úgynevezett bor­ zamatot alkotják s melyek lénye­géről ez idő szerint csak igen kevéssé vagyunk tájékozva. Ezen anyagok legnagyobb részben az erjedés és ászo­kolás alatt keletkeznek, s majdnem bizonyos, hogy létrejöve­­telük az erjedésben résztvevő organismusokkal is összefüg­gésben van ; ha ezen feltevés áll, akkor azon következtetésnek­­ kell állania, hogy ugyanazon organismusok más mustokban is képesek ugyanazon erjedési mellékterményeket produkálni, mint a­melyben keletkeztek, vagyis ha valamely kitűnő bor­vidékről származó kifogástalan élesztőt egy más vidéken szűrt és sterilizált mustba helyezek , ez ott az ő származás­helyének megfelelő mellékterményeket létesítvén, a bort szagára és izére nézve bizonyos fokig a nemes borvidék borához teszi hasonlóvá. M. T. AK. ÉRT. A TERM. TUD. KÖR. 1891. XXIII. K. 12. SZ. 1­761

Next